Polnočná omša

76%
Polnočná omša
Plakát traileru
Je Štědrý den 1944. Bez ohledu na tento významný křesťanský svátek probíhají na Slovensku kruté nacistické represe. Za účast ve Slovenském národním povstání a za pouhou pomoc partyzánům Němci po stovkách popravují muže, ženy i děti. Usedlá maloměstská rodina Kubišových se v této době snaží přežít válku, jak se dá, i kdyby to mělo znamenat kolaboraci. Syn Marián je velitelem fašistických gard, jeho cynický švagr Paľo podniká a snaží se držet co nejvíc stranou. Paľova žena Angela si začala románek s nacistickým majorem Breckerem, který u Kubišových bydlí. Vážné ohrožení pro všechny včetně starých rodičů však přinese devatenáctiletý syn Juraj, který bojoval s partyzány a kterému se podařilo utéct před popravou. Mladík se domů dostane se zraněnou nohou. Zatímco Němci kvůli uprchlíkovi provádějí dům od domu prohlídky, Juraj na půdě čeká na lékařskou pomoc a začíná blouznit v horečkách. A v přízemí probíhá "idylická" štědrovečerní večeře, na kterou se nechal pozvat sám major Brecker... (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 898 bodů
2
Co k tomuto snímku říci.. prachsprostá snaha komunistů o očištění Slovenského Štátu. Když zavál mocný vítr ze západu, tak se konečně Slováci osamostatnili, když začal ke konci války vát ještě nebezpečnější pomstyplný vítr z východu.. začalo Slovenské povstání.. Snímek nemohu brát absolutně vážně a považuji ho dokonce za urážku.. vůbec neříkám, že neexistoval u Slovenského lidu odpor k nacismu, ale toto je "čistý" očistný hnůj.. O kvalitě příběhu, kamery, herců v tomto případě vůbec nepřemýšlím.. nedá se na to z mého hlediska vůbec dívat..
miza
miza
2 336 bodů
8.5
POKUT MNE NEKLAME PAMĚŤ TAK TOTO VÁLEČNÉ FILMOVÉ DRAMA MĚ VELICE ZAUJALO.JE TO SICE JIŽ PĚKNÁ ŘADA LET CO JSEM JEJ VIDĚL.A TO JE ŠKODA.

Dodatečné informace

Původní název:
Půlnoční mše (více)
  • Československo Polnočná omša
  • Československo Půlnoční mše
Premiéra v ČR:
24. 8. 1962
Země původu:
Československo, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění