Řím

72%
Řím
Plakát traileru

Po filmu Klauni (1970) na jedno z Felliniho oblíbených témat, prostředí cirkusů, vznikly krátce po sobě dva snímky věnované místům, která Fellini miloval. Amarcord (1973), ve kterém vytvořil obraz malého přímořského městečka, kde se narodil a prožil dětství. A rok předtím film Roma - s městem Římem v hlavní roli. Po pohledu zúženém na svět římské smetánky v dřívějším Sladkém životě se tentokrát Fellini vyznal ze své lásky ke krásnému i rozporuplnému velkoměstu a "svým" jedinečným Římanům, a z obdivu k jeho historii. Mozaiku obrazů, faktů i fantazie skládá z opět nezakrytě autobiografického pohledu: chlapec z Rimini, pro kterého je Řím téměř legendárním městem z vyprávění, se s ním setkává jako mladý muž, a je pohlcen jeho pulzujícím životem, doslova vtažen "do víru velkoměsta". Ve třetí části filmu se už jako zralý muž - filmař - snaží postihnout obraz města mnohem plastičtěji a hlouběji, s důrazem na jeho historii a její propojení se současností. Ve své široké fresce kombinuje Fellini téměř dokumentární pasáže se snovými vizemi. Sám o filmu Roma řekl, že je jakousi kompilací filmů, které dosud natočil, i těch, které ještě nenatočil.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Krásný film. Zvlášť scéna, v níž mizí tisíce let staré fresky, doslova překypuje atmosférou. Je zajímavé, jak se Fellini pohybuje na hraně dekadence a nostalgie. Škoda, že italská kinematografie nakonec sklouzla k tomu druhému. Musím dát ale druhou šanci Amarcordu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Jedna z nejzajímavějších alegorií o věčném městě, která byla natočena. Obvykle tyto onanie nemám rád, ale tady se to prostě povedlo. Hluboký, krásný a po všech stránkách chytrý film. Scéna s otevřením katakomb mě fascinuje a přesně vystihuje nejen podstatu Říma, ale podstatu života. Nádhera!
lamps
lamps
15 156 bodů
5
Na Felliniho poměry nečekaně ploché a myšlenkové prázdné. Římanům možná film řekne více, ale mně nedokázal za ty dvě hodiny sdělit takřka nic a některé scény, například "módní přehlídka" za přítomnosti církevních hodnostářů, mi nedávaly v kontextu celého díla naprosto žádný smysl (a to se mi u Felliniho stalo poprvé)... Chápu sice účel toho všeho a obdivuji zdařilý variabilní styl vyprávění, ale tohle všechno šlo opravdu mimo mě...

Dodatečné informace

Původní název:
Fellinin Rooma (více)
  • Francie Řím
  • Francie Fellinin Rooma
  • Francie Fellini Roma
  • Francie Fellini-Róma
  • Francie Fellini's Roma
  • Francie Fellinis Roma
  • Francie Roma
  • Francie Roma de Fellini
  • Francie Rzym
Země původu:
Francie, Itálie