Případ Paradineová

65%
Případ Paradineová
Případ Paradineová
Slavný právník Anthony Keane (Gregory Peck) je najat, aby obhajoval Evropanku Maddalenu Paradineovou (Alida Vallio), obviněnou z toho, že otrávila svého bohatého a slepého britského manžela, plukovníka Paradinea. Ačkoli je Keane šťastně ženatý, do své klientky se zamiluje a je přesvědčen o její nevině. Tento případ ho natolik pohltí, že jeho žena Gay (Ann Todd) pochopí, že ho kvůli Maddaleně začíná ztrácet. Má pocit, že pokud případ vyhraje, ona jej ztratí kvůli žijící ženě, a když prohraje, ztratí jej kvůli ideální ženě, kterou nikdy nemůže mít.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Alfred Hitchcock a jeho jediné filmové drama ze soudního prostředí, krapet okořeněné romancí, se kterým on sám nebyl nijak zvlášť spokojen. Po tolika letech se dá ale říct, že svým způsobem uzrál k brilantnějšímu pohledu. Snímek je poznamenán sporem a naschvály mezi Hitchcockem a producentem Davidem O. Selznickem, který stál za většinou Hitchcockových snímků, čímž byl za ně plně zodpovědný. Hitchcock měl neustále připomínky ke scénáři a nelíbilo se mu ani obsazení, čímž opět potvrdil svůj přísný perfekcionismus. Selznickovi se zase nelíbilo zdlouhavé a tím pádem i prodražující se natáčení. To nakonec vyústilo až k ukončení jejich vzájemné spolupráce, ale to je už jiný příběh. Vlivem naprosté Hitchcockovi profesionality to však na snímku v žádném případě není znát.  Po úvodních titulcích se na nic nečeká a hned se rozehrává scéna zatýkání půvabné vdovy Maddaleny Anny Paradine s obviněním z otravy svého manžela. Scéna je prezentována s patřičnou noblesou a decentností, jak se na takový film své doby sluší a patří. Následuje postupné představování základních postav příběhu. Někteří svůj charakter už mají pevný, někteří ho postupně budují. Do centra dění se dostává především právník Anthony Keane, který na požádání přijal obhajobu. První polovina snímku se tedy postupně připravuje na hlavní událost a tím je soudní přelíčení, které zaplňuje druhou polovinu stopáže, kde o dialogové napětí není nouze. Soudní dramata mají vždy své ucelené kouzlo právě v dialozích a tady to Hitchcock ještě posílil zajímavými kamerovými záběry. Nejvíce vyčnívá, po technické stránce nejsložitější, záběr na přicházejícího svědka Louise Jourdana vytvořený obratným otáčivým pohybem. Staticky zároveň zabírá detailní tvář obviněné zdráhající se po procházejícím svědkovi za jejími zády jenom očkem pohlédnout. Soudní přelíčení má svá specifika a budovat napětí se daří. Jen to omšele přetíná ona romance, se kterou se nijak zvlášť nepracovalo, takže spíše vyznívá rušivým a zbytečným dojmem. No, ale těžko říct, jak to vypadalo v původní tříhodinové verzi, která se údajně ztratila. Tam to určitou logiku v rámci děje mít mohlo. Přesto všechno se v dnešní době i tak jeví snímek jako skutečně zajímavý a po technické stránce prostě vynikající. Prostě Hitchcock. P.S. Za pozornost stojí i závěrečná scéna dialogu mezi soudcem a jeho manželkou u nich doma, snad při večeři, mající jistý moralizační aspekt. “Copak nás život netrestá dost?” ptá se soudce jeho manželka s myšlenkou o té jediné správné spravedlnosti světa. Soudcův nemilosrdný ortel, u kterého až zamrazí, je však jasný.
avenis
avenis
8 151 bodů
5
Možná díky četným zásahům ze strany producenta Davida O. Selznicka je pro mne tento Hitchcockův film nejméně zajímavý. Nějak to postrádá to jiskření, které vydávají herci v ostatních filmech. Hitchcock to zjevně cítil také a proto byl tohle poslední film, který se Selznickem udělal. Ostatně kvůli Selznickovi nepřijala roli Paradineové ani Ingrit Bergman... (7.11.2014)

Dodatečné informace

Původní název:
Agonía de amor (více)
  • USA Případ Paradineová
  • USA Agonía de amor
  • USA Akt oskarzenia
  • USA Alfred Hitchcock's The Paradine Case
  • USA Celse açiliyor
  • USA Der Fall Paradin
  • USA El caso Paradine
  • USA El proceso Paradine
  • USA En kvinnas hemlighet
  • USA Het proces Paradine
  • USA Il caso Paradine
  • USA Kaksi pisaraa viiniä
  • USA Le mystère de l'affaire Paradine
  • USA Le procès Paradine
  • USA O Caso Paradine
  • USA Paradine Case, The
  • USA Sandheden om Mrs. Paradine
Země původu:
USA
Rozpočet:
4,26 mil. USD
Tržby:
2,1 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění