Čtyři pírka: Zkouška cti

64%
Čtyři pírka: Zkouška cti
Čtyři pírka: Zkouška cti

Píše sa rok 1898 a britský dôstojník sa odmieta postaviť na čelo svojho pluku, keď sa dozvie, že jeho regiment odchádza do Sudánu kvôli vojenskému konfliktu. Priatelia a príbuzní mu pošlú štyri biele pierka, ktoré symbolizujú zbabelstvo. Aby znovu získal stratenú česť, preoblečie sa za Araba a tajne zachráni životy tých, ktorí ho predtým označili za zbabelca.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
´The Four Feathers´ je literární klasika, kterou v roce 1902 napsal Alfred Edward Woodley Mason, a jedná se o další knihu, která stále přitahuje filmaře. První filmové zpracování vzniklo už za němé éry a to v roce 1915. Další v roce 1929 a poté se rozjela zvuková éra. Tato verze je tedy dalším zpracováním a jako za remake předchozích verzí se nijak nepovažuje. Základní myšlenka je samozřejmě zachována, jen se změnily různé aspekty dějových epizod. Něco se vynechalo úplně a něco se pozměnilo tak, že to zcela zbytečně ztratilo hloubku. Zkrátka je dějství značně zjednodušené pro koncepci historického, spíše, popcornového filmu. Diváky má přitáhnou především Heath Ledger, což snad i funguje. Pomáhá tomu hrdinství, romantika a výborný soundtrack. Romantická atmosféra funguje hlavně na konci snímku, ale jinak spíše ztrácí na své kouzelnosti. Klasický motiv milostného trojúhelníku nefunguje, jak by správně měl. Režisér Shekhar Kapur se zaměřil hlavně na ideologii britské armády s úmyslem vytvořit antikolonialistický epos, avšak onen kritický podtext se nějak ze všeho vytrácí. Válečné scény mají svou impozantnost. Plně jsou podřízené elementárním přístupem a obrazovou kompozicí. Stejně z toho, jako celku, vyčnívá poněkud nesouměrné vyprávění příběhu. Po scenáristické stránce tomu prostě chybí větší tah na branku k dosažení podstaty dané myšlenky. Dobrodružství z prostředí pouště však snímek nabízí a to pro diváky, kteří neradi u filmu přemýšlí, vcelku postačí.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Divím se, že tento film je někdy tak odsuzován. Je to celkem slušně natočeno a scény z vyprahlé africké pouště jsou strhující. Dejme tomu, že zápletka filmu, kdy se hlavní hrdina vydává do daleké války jen pro znovuzískání své ztracené cti, je poněkud "neuvěřitelná", ale proč ne, trocha britského patriotismu a anglické cti není na škodu, taky by to češi mohli někdy zkusit.
wop
wop
1 716 bodů
6
Začíná to moc pěkně, pěkný příběh, dobře zahraný, atraktivní lokace. Měl jsem ale trochu problém rozpoznat v tom celkový příběh. Rozhodnout se, kdo je dobrý, kdo špatný, co je správné a jak by to mělo dopadnout. Celý film se totiž sice tváří jako dobrodružná podívaná, ale v těchto otázkách se neustále pohybuje v šedé zóně a nedovolí divákovi, aby si to dobrodružství pořádně užil.

Dodatečné informace

Původní název:
Four Feathers, The (více)
  • Velká Británie Čtyři pírka: Zkouška cti
  • Velká Británie Four Feathers, The
  • Velká Británie As Quatro Plumas
  • Velká Británie Čtyři pírka – zkouška cti
  • Velká Británie Die vier Federn
  • Velká Británie Dört cesur arkadas
  • Velká Británie Frères du désert
  • Velká Británie Las cuatro plumas
  • Velká Británie Le quattro piume
  • Velká Británie Les quatre plumes
  • Velká Británie Ta tessera ftera
  • Velká Británie Valkoinen sulka
  • Velká Británie V mene cti
Premiéra v ČR:
30. 10. 2003
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
35 mil. USD
Tržby:
29,88 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch