Šarlotina pavučinka

58%
Šarlotina pavučinka
Šarlotina pavučinka

Šarlotina pavučinka patří mezi nejoblíbenější dětské knížky vůbec. Vyšla už ve 23 jazycích, včetně češtiny, a v úctyhodném počtu 45 miliónů výtisků. I proto podle této nesmrtelné předlohy, kterou napsal autor Myšáka Stuarta Littlea E. B. White, vznikl stejnojmenný film, jehož ambice nejsou o nic menší. Hlavním hrdinou Šarlotiny pavučinky je malé prasátko Wilbur, které zjistí, že přísloví "V nouzi poznáš přítele" opravdu platí. Jako první mu pomůže malá Fern (Dakota Fanning - Válka světů, Muž v ohni), která mu krátce poté, co přijde na svět, zachrání život. Lidé mají sice prasátka rádi, jenže v drtivé většině v podobě vypečené kýty. A ty Wilburovy by se měly stát kulinářskou ozdobou vánočního stolu Ferniných rodičů. Naštěstí má Wilbur v rodné stáji partu skvělých a věrných přátel (cynický potkan Templeton, autoritativní beran Samuel, kůň Ike, který má fóbii z pavouků, mateřská husa Gussy a hlavně chytrá pavoučice Šarlota), kteří ho v průšvihu nenechají. Ve chvíli, kdy Wilburův život visí doslova na špejli od jitrnice a zachránit ho může už jenom zázrak, se společnými silami o jeden zázrak pokusí. Stačí dát najevo jeho lidským pánům, že Wilbur není jen tak obyčejné prase. Jenže všimnou si toho Wilburovi majitelé dřív, než bude pozdě?

Protože pro Spojené státy je Šarlotina pavučinka něco jako Rumcajs pro Česko, sešla se při namlouvání hlasů zvířátek hvězdná sestava, která považovala za čest, že se projektu může zúčastnit. Pavoučici propůjčila svůj hlas Julia Roberts, Robert Redford se stal dobrovolně koněm, John Cleese ovcí a Steve Buscemi dokonce potkanem. "Natáčení Šarlotiny pavučinky jednoznačně patřilo k nejnáročnějším projektům, které za posledních pár let vznikly. Museli jsme kombinovat hrané scény, loutky, děti, zvířata, triky a počítačovou animaci - často v jediném záběru," říká producent filmu Jordan Kerner, podle kterého ale bylo ze všeho nejtěžší vyprávět klasický příběh moderním jazykem jednadvacátého století a přitom se od předlohy příliš neodchýlit. "Kdykoliv na nás přišla nějaká krize, řekli jsme si, že Šarlotinu pavučinku točíme jednou za život, a prostě jsme se z ní vyhrabali," říká režisér Gary Winick. Přesto považuje dokončení filmu tak trochu za zázrak. Hodně podobný tomu, který ve filmu potkal jeho hrdinu Wilbura.




Pete69
Pete69
29 898 bodů
6
Pěkná zvířátková podívaná pro děti a možná i celou rodinu. Příběh je to známý, líbí se mi však animace, zvířata vypadají opravdu dobře a pocit, že se díváte na opravdové obyvatele jedné stodoly je opravdu věrný. Nenáročný rodinný snímek, který má určitou kvalitu - 60%.
lamps
lamps
15 156 bodů
5.5
Ale nebylo to zase tak špatné. Když už nic, tak alespoň krysák Templeton vyprodukuje dostatečné množství zábavy, aby nahradil ostatní zvířecí osazenstvo. Herecké výkony samozřejmě jen průměrné, ani role Dakoty Fanning mě nedokázala nijak vytrhnout. Ale o to tady pochopitelně vůbec nešlo, na prvním místě jsou jen zvířata, která ale bohužel měla kromě světlejších chvilek i momenty o dost slabší. Ani bych neřekl, že je to film, který je určený jen pro děti a naprosto nevhodný pro dospělé. Spíše záleží na vkusu každého diváka a jeho ohleduplnosti k hloupému a jednoduchému scénáři, kterému je předurčen šťastný a "poučný" konec. Ovšem mám takový dojem, že úzkostní arachnofobici asi nebudou dvakrát nadšení.
saboter
saboter
3 564 bodů
6
Slušná adaptace knížky která opravdu hlavně děti možná i rozbrečí efekty super a ujde i CZ dabing ale kde nic tu nic dospěláka může film nudit a humor je opravdu nanic a film si mohl si adaptace vytěžit daleko více ale itak je to slušné a Julia Roberts je skvělá samozřejmě v oreginále ale roly si zde i stříhne Oprah winfrey a reba Mcentire s deníku zasloužilé matky.

Dodatečné informace

Původní název:
A Menina e o Porquinho (více)
  • USA Šarlotina pavučinka
  • USA A Menina e o Porquinho
  • USA Charlotte koob võrku
  • USA Charlottes tryllespind
  • USA Charlottes tryllevev
  • USA Charlotte's Web
  • USA La tela di Carlotta
  • USA La telaraña de Carlota
  • USA La telaraña de Charlotte
  • USA Le petit monde de Charlotte
  • USA Lotta ystäväni
  • USA Min vän Charlotte
  • USA Sarlot, i arahnoula
  • USA Sarlotina pavucinka
  • USA Schweinchen Wilbur und seine Freunde
  • USA Telaraña de Charlotte
Premiéra v ČR:
25. 1. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
85 mil. USD
Tržby:
144 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch