Donnie Darko

81%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Donnie Darko je mým prvním snímkem ve kterém jsem začal registrovat Gyllenhaala a vlastně si mě i svým výkonem získal a od té chvíle na něj nedám dopustit. Samotný film nejspíš není úplně pro každého a je vhodný minimálně na dvě projekce,aby jste si film dokázali náležitě užít.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Velmi zvláštní film. Celou dobu jsem čekal, jestli je Donnie "pouhý" schizofrenik, nebo to bude mít hlubší význam. Po technické stránce perfektní dílko, včetně hudby.. vše pasuje. Výborný výkon mladého Jake Gyllenhaala, jinak příběh sám mě příliš nezasáhl.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
10
Donnie Darko. Prý první kultovní film jednadvacátého století. Nerozšířená verze je prý prakticky nepochopitelná. To nemohu posoudit, viděl jsem jen režisérskou a musím říct, že zas tak nepobratelně to na mě nepůsobilo. Kelly ale odvedl skvělou práci a svým nápaditým debutem si mě částečně získal.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Pokud se tedy k filmu dostanete uvidíte buď verzi, která běžela ve světových festivalových kinech a nebo uvidíte director´s cut, kdy Kelly ještě přihodil pár minut navíc a pozor, změnil soundtrack! Když to tak čtu mám pocit, že jsem nic důležitého neprozradil. A Teď mě omluvte, jdu následovat králíka…na smetaně. Nebo to snad bylo na divoko? Tenhle film je úplně mimo.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Žebříček opravdu povedených a originálních sci-fi je dle mého dost obsáhlý, ale Donnie Darko v něm okupuje přední řady. V užším pojetí se dá film docela dobře charakterizovat jako 110 minut Jake Gyllenhaala, který mi jednoznačně prokázal svůj obrovský talent a přes poměrně mladý věk předvádí strhující výkon. Veškerá žánrová klišé tu jsou vytlačena skvělou atmosférou nadpřirozena, která je vyplněna takovým suchým a trefným humorem a také výbornou hudbou. I když se ve filmu zdánlivě nic neděje, je režírován opravdu na jedničku a dokáže diváka strhnout takovým způsobem, jaký se prostě nedá popsat, ale musí se vidět na vlastní oči. V průběhu jsem byl přesvědčen, že takovou působivost si to neudrží a pointu mladý režisér nějak podělá, ale ten mi místo toho dokonale vytřel zrak!
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Film není úplně dokonalý, nemá tak dokonalé vyprávění ale je to rozhodně dobré dílo které neurazí.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Podle mého názoru jde jen (a to jsem byl zklamán) o přeceňovaný nadprůměrný film s přiměřeně propleteným dějem, hlavně v závěru. Není to zrovna nejhorší, ale film mě bohužel neoslovil natolik abych zpozorněl.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Opět jeden z těch případů filmu, který si někdy nachystáte, ale čas a chuť na něj dostanete až po letech, kdy už vlastně pak ani nevíte, co vás na něm tehdy zaujalo. Donnie Darko je možná neobyčejně obyčejný teenager, kterého někteří vidí jako naprostého šílence, já ho ale musím shledat jako úplně perfektně napsanou postavu a jakýsi archetyp, jenž v sobě máme úplně všichni. Někdy si to pohrává s podobnou tématikou asi jako Americká krása, a když si to vykresluje všední svět tak nádherným způsobem, jsem nadšený. Jenže pak je tu ten dosti schizofrenní zbytek, který vypráví celý příběh. No a to je právě ono, mně se moc líbí jak je nám to celé zobrazováno, ale je mi úplně ukradený, co nám zobrazují. Divný, divný a zase divný! Žít na ulici kde na Vás padají letecký motory, jak na běžícím pásu.. 65%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
[SPOILERY!] Tak to bol zas riadny matroš. Donnie Darko bol na svoju tak obskúrny film, že ho až neskorší mainstream umeleckých filmov, ktorý ho zasiahol, zachránil od pádu do zabudnutia. Donnie (perfektne zahraný Jakeom Gyllenhaalom) je riadne divný puberťák a od tohoto faktu sa odvíja aj celý film. Snímok vám nič nepovie po lopate. To skrátka musíte čakať. Často vám film ani nehovorí čo sa sakra deje. A to je na ňom asi to najviac atraktívne. Rozprávačský štýl toho filmu (sem počítam aj na svoju dobu originálnu kameru a produkciu alá béčko z 80. rokov) bol na svoju (aj na dnešné pomery) natoľko unikátny, že do dnešných dní veľa ľudí tento film tak úplne nechápe. Soundtrack zapamätateľný i ikonický, ale najväčšiu rolu tú hrá song Mad World, z ktorého je dnes už nestarnúci MEME. V podstate si myslím, že je to aj jeho zámer. Určite je to jeden z tých filmov, čo na vás nechá dopadnúť celú jeho hlbokú atmosféru, povie vám neurčitý príbeh a vy si ho máte poskladať sami podľa seba. Je to ťažký film o tom žiadna....no nedá sa mu odoprieť silné dejové psychadelikum, ktoré z neho robí také umelecké dielo. Je to hovno, no zároveň aj poklad. Všetko rebelský robí (ako práve typický náladový teenager) v podstate zle, no natoľko unikátne a pritom excelentne, že sa okoloidúci ľudia zastavujú, aby zistili, prečo sú takí nechápaví...Na svoju dobu film neohúril, no dnes sa ľudia zaujímajú aj o niečo iné než len o zábavu a dobré príbehy. Nehororový horor. Film kedysi nedozretý konečne dospel. Celé je to jeden veľký inotaj. A to je cool. Mne osobne príde (ak môžem príbeh vysvetliť podľa seba), že Donnie sa snažil nájsť zmysel svojej existencie. I keď chodil na kresťanskú školu pochybujem, že veril v existenciu Boha. Príbeh sa od pádu motora do jeho izby nepohol. Donnie prežíva posledné chvíle svojho mizerného života a snaží sa prísť na to, akoby to mohlo dopadnúť, keby počúval hlasy vo svojej hlave (v tomto prípade Franka - ktorého beriem za zosobnenie Satana, ktorého Donnie počas deja prekukne a zistí že je to len obrovský klamár a bastard, ktorý si nezasluhuje nič len smrť. A tak Donnie na konci filmu tu pijavicu zabije, i keď za tu najvyššiu cenu.) a premáha ho strach z neznáma toho, čo je na druhom brehu, ktorí vo svojom podvedomí zosobní vo forme Franka a snaží sa ho prekonať. To je to, čo si ja o tomto filme myslím, ale je to inotaj takže je v podstate zbytočné v tom hľadať určitý význam. 80% a Známka: B ... "Why are you wearing that stupid man suit?"
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Jednoduché a zároveň složité. Hodně zajímavě natočené a herecké výkony všech jsou taky na velmi dobré úrovni, jen jsem u toho trošku klimbal, takže pokud film nemá nějakej šmrnc a nedokáže mě něčím vtáhnout, tak je to vždy o hvězdičku méně a to se teď povedlo. 63%