Život bez kytary

57%
Život bez kytary
Plakát traileru

Konvenčně vyprávěný příběh mladých milenců zachycuje vznik milostného okouzlení i potíže s nenadálým těhotenstvím. I když se autoři snaží postihnout všední zájmy mládeže, hudební ideály, jejich mluvu i mentalitu, výsledek je přece jen proklamativní a chtěný. Zdůrazněna je obyčejnost hrdinů, kteří rozhodně nemají problémy s nějakou asociálností.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Snímek přináší život socialistické mládeže v 60. letech dle představ politické ideologie. A tak tu máme postavy nejen ve víru zodpovědnosti v rodinném životě, ale i v tom pracovním. Ano, výrobní proces tu prostě chybět nesměl. Samozřejmě nechybí ani dovádění v době volna, především u vody, a tak by se jim ten život v dnešní době snad i dal záviděl. Spokojenost a důvod k radosti nadevše. Prostě socialismus. Je léto plné romantických chvilek a především lásek. Problém však nastává, když vznikne milostné vzplanutí s následným těhotenstvím. Ne, atmosféra děje se tímto v žádném případě nemění. Vše dál probíhá v poklidu, až to šokuje. Ale jistě, mladý pár se to snaží řešit, ale asi ne tak, jak by si leckdo představoval. Film tak má především moralizující charakter a proto končí tak, jak končí. Mimo jiné se také samozřejmě probírá možnost potratu a slečna, které se o týká, už dokonce sedí v čekárně, ale v socialismu to nebylo tak jednoduché jako dnes. Hlavní rozhodující slovo měla zvláštní komise, která především dělala to, co tento film. Od potratu nastávající maminku odvrátit. Námět není zpracován nijak špatně. Víra zodpovědnosti je zkrátka maralizačním tématem a tak by snímek ve své podstatě nemusel uškodit ani dnes. Český snímek opomíjený a je to škoda.
kawa
3 388 bodů
5.5
Průměrně zpracovaný klasický příběh dvou milenců, který skončí těhotenstvím a rozhodováním, zda si plod ponechat. Ale v tomto případě není žáden plusový bod, který by pokus ozvláštnil. Typická hudba 60. let, žádná herecká osobnost, průměrná kamera....

Dodatečné informace

Původní název:
Život bez kytary (více)
  • Československo Život bez kytary
Premiéra v ČR:
22. 2. 1963
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění