Zelené peklo

60%
Zelené peklo
Seržant West (Samuel Jackson) dostal za úkol trénovat v obtížných podmínkách panamského deštného pralesa speciální jednotku o šesti mužích. Čtyři vojáci jsou brutálně zabiti, jeden zraněn a šestý se stává hlavním podezřelým. Jak ke zločinům došlo? A proč? Vyšetřování se ujímá důstojnice(Connie Nielsen) a pomoci jí má bývalý ranger, svérázný Hardy (John Travolta). Dvě verze případu se proplétají se spoustou nevyjasněných okolností. Nic nedává smysl a řešení je stále v nedohlednu. Thriller Zelené Peklo vytvořil tandem scénáristy Jamese Vanderbilta a režiséra Johna McTiernana (Smrtonosná past, Aféra Thomase Crowna). Jejich záměrem bylo podnítit zvědavost a dát divákovi až do poslední chvíle příležitost k vlastnímu názoru na rozuzlení. Něco vidíme na plátně a něco se ještě uvnitř filmového příběhu skrývá. Je tu řada otázek bez přímých odpovědí. Přitažlivým prvkem - kromě této hry na pravdu - je i obsazení hlavního představitele, drsného chlápka s nohama na stole. Není to nikdo jiný než hvězdná stálice a král hollywoodských comebacků John Travolta (Generálová dcera, Tenká červená linie).



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
JAG a filmové vyšetřování složitého případu. John Travolta v roli pozvaného vyšetřovatele se výslechovýma metodama snaží všemu přijít na kloub. Příběh plný zvratů, ve kterých se dá lehce ztratit, ale vlastně je to taková zkouška diváků, jak jsou pozorní. Vyprávění má dvě dějové linky, které jsou rozdělené půl na půl. Vyšetřování kapitánkou Julie Osbornovou a Tomem Hardym a zároveň obrazové ztvárnění výpovědí. Skutečně je třeba vše pozorně sledovat, jinak závěr nevyzní jak by měl a celý snímek zůstane nepochopen. Je to tak. Jedná se tedy o film, u kterého se musí přemýšlet. John McTiernan vše ukočíroval dle svých možností jak je u něj známo a vytvořil tak snímek, který je ve své podstatě jedinečný.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Hodně překombinovaný, ale ve výsledku mě to vlastně docela bavilo. Slušně obsazený a ústřední trojka Travolta, Jackson a Nielsen jsou bezvadný.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
4
Cimrmanovsky sialene... Belosi su cernosi a naopak... Mctiernana zboznujem ale toto je i na mna trocha moc... Obcas na vas dycha slusna atmosfera ale vsetko je to utopene v sialenej prekombinovasti... Ako to uz niekto povedal... Basic nie je najlepsi film roku!!! Je to najlepsich sedem filmov roku!!!

Dodatečné informace

Původní název:
Basic (více)
  • Německo Zelené peklo
  • Německo Basic
  • Německo Basic - Farligt uppdrag
  • Německo Básico y letal
  • Německo Formation extrême
  • Německo Kahdeksan
  • Německo Kuraldisi
  • Německo Vasikos stohos
  • Německo Violação de Conduta
  • Německo База 'Клейтон'
Premiéra v ČR:
2. 10. 2003
Země původu:
Německo, USA
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
42,79 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění