Všude žijí lidé

64%
Všude žijí lidé
Plakát traileru
I když člověk brblá na nesnáze, měl by si uvědomit, že se uplatní i tam, kde se mu původně vůbec nechtělo. K takovému příkladnému poznání dospěje i začínající lékař, jenž jako své první působiště dostal přidělenu odlehlou pohraniční ves. Jeho snoubence se do takového zapadákova vůbec nechtělo. Ale příklad tamního doktora, který se již chystá do důchodu, jej přesvědčí, že dobrého lékaře je třeba všude.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Dnes už málokdo ví, co to byla tzv. umístěnka a jaké trable v osobním životě přinášela. A o tom vypráví tento snímek, který hodně připomíná pozdější Kachyňuv film ´Sestřičky´ i když ten byl zcela o něčem jiném. Jedná se vlastně o cílené moralizování nad problémy a jejich řešení. Osobní život a její zapuštěné kořeny je jedna věc a pracovní povinnosti věc druhá. A zvlášť u lékaře, který musí být tam, kde je ho potřeba. Že nakonec vyhraje morálka a hlavně zodpovědnost je víc než zřejmé. Příběh je velmi dobře napsán a i natočen. Nejvíce za zmínku stojí Zdeněk Štěpánek v roli starého vysloužilého vesnického lékaře se svojí přísností a ideálech. I přes svůj černobílí obraz stojí za shlédnutí už jen vlastně kvůli své historické výpovědi. Ony umístěnky si dnes už nikdo neumí ani představit.
kawa
3 388 bodů
6
Slabý film s rádoby socialistickým popudem na socialistickým chováním se špatnou kamerou. Reálný obraz znárodněné vesnice asi vypadá jinak.

Dodatečné informace

Původní název:
Vsude zijí lidé (více)
  • Československo Všude žijí lidé
  • Československo Vsude zijí lidé
  • Československo Orvos válaszúton
  • Československo People Live Here Too
  • Československo Überall leben Menschen
  • Československo Wszedzie zyja ludzie
Premiéra v ČR:
16. 12. 1960
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění