Konference ve Wannsee

78%
Konference ve Wannsee

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná.




hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Konference ve Wansee je především koncertem Kennetha Branagha. Jeho Heydrich je uff...mráz mi z jeho pohledu šel po zádech.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Nacistické Německo bylo absurdní státní uskupení, které na základě několika šílených představ chtělo přetvořit svět a společnost k obrazu svému. Nemám v úmyslu je jakkoli obhajovat, jen chci poukázat na skutečnost jak precizně měli všechno naplánované a ten svůj šílený obraz opravdu dlouhou dobu dokázali tvořit. Setkání několika vysoce postavených říšských vojáčků, kde pár má rozhodnout o osudu několika milionů a konečně ulevit světu od těch proradných Židů, kteří mohou za hospodářskou krizi i za to že má soused trávu zelenější. Propracovaný plán, který by fungoval jak výrobní proces ve fabrice, jen by nic netvořil, jen mazal davy lidi z zemského povrchu. Pan architekt" Eichmann byl hodně schopnej človíček a tenhle plán byl jeho majstrštyk, jeho kámoš a korunní klenot Hitlerových důstojníčků Reinhard Heydrich mu byl hodně podobnej a patřil k nejschopnějším lidem v celém vedení Třetí říše. Oba ale kopali za špatnou stranu a taky za to byli náležitě "odměněni", ale to jsou už jiný příběhy. Pečlivé herecké výkony táhnou tenhle poněkud zapadnutý snímek k nejlepšímu možnému, akorát teda mě extrémně nesedí Branagh jako Heydrich, když jeho reálný předobraz vypadá úplně jinak a slušel by se radši nějaký "atletický" představitel. Komorní drama, kde mě po celou dobu děsí mrazivá vážnost všech zúčastněných s jakou plánují vyčistit evropské státy. 70%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
8
Mám rád komorní konverzační filmy. Často stojí na skvělém scénáři spíše než na exotických kulisách a jiných "povrchních" atrakcích, které rozhodně přispívají k zábavnosti, ale vždy vše stojí a padá na scénáři.

Dodatečné informace

Původní název:
Conspiracy (více)
  • Velká Británie Konference ve Wannsee
  • Velká Británie Conspiracy
  • Velká Británie Az összeesküvés
  • Velká Británie Conspiração
  • Velká Británie Conspiration
  • Velká Británie Die Wannseekonferenz
  • Velká Británie La solución final
  • Velká Británie Lopullinen ratkaisu
  • Velká Británie Synomosia
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Země původu:
Velká Británie, USA
Čeština:
Konference ve Wannsee je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch