Jízda vysočinou

69%
Jízda vysočinou
Plakát traileru
V tomto dojemném snímku režírovaném Samem Peckinpahem (Divoká banda) se v hlavních rolích objevili herci Raldolf Scott a Joel McCrea. Ti skvěle ztvárnili postavy kovbojů - stárnoucích strážců zákona, jejichž úkolem je provázet a střežit zásilku zlata. Pravda, ani jeden z nich toho moc nevlastní - jen koně a pár dolarů. A přesto mají vše, co potřebují nezávislost. Ašak pohraniční oblast končí a stejně tak i prostor pro nezávislé muže. S trochou štěstí snad najdou oba hrdinové způsob, jak náklad bezpečně dopravit a zasloužit si svou poslední výplatu. Cestou je čekají nejrůznější dobrodružství, a to včetně dramatické záchrany týrané nevěsty (Mariette Hartley), mnohých přestřelek a zrady, která mění život.



Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
1
Pro Peckinpaha jsem se nadchnul hned, jak jsem viděl Divokou Bandu, což je - jak se mi zatím zdá - také jeho nejlepší film. Než jsem se podíval na tento, viděl jsem 6 jeho filmů, z nichž se mi tři nelíbily (Strašáci, Útěk, Přineste mi hlavu Alfreda Garcii) a tři ano (Divoká Banda, Pat Garrett a Billy Kid, Balada o Cable Hogueovi). Shodou okolností jsou ty tři filmy, které se mi líbily, westerny, takže jsem chtěl vidět ještě tento jeho starší kousek, který se zde dostal do červených čísel. Nebyla to ale žádná sláva. Ač jsem si v žánru westernu našel jedny z nejlepších filmů, tak tomuto netřeba věnovat pozornost. Přestože má Jízda Vysočinou jen 90 minut, tak se to docela táhne. První hodina by měla rozvíjet postavy, ale interakce mezi nimi nejsou pozoruhodné. Některé postavy se chovají poněkud vyumělkovaně, aby děj došel do bodu nějaké přestřelky, které zde nedocilují ani špetky těch kvalit, které má Divoká Banda. Každopádně je závěrečné přestřelky docíleno skrze postavu ženy, bez níž bych si film užil více. Jeden z důvodů, proč mám rád westerny, je ten, že tam ženy a romance nehrají příliš velkou roli - Po stovkách uchcaných a vyumělkovaných romancí je to osvěžující... Zde však žena hraje klíčovou roli. To ona si na mužském triu vynutí, aby jí vzali cestou na místo, kam mají namířeno. Oni tam mají byznys, ona tam má nějakého týpka, kterej jí namotal. Ukáže se však, že je to hajzl a ona chce z jeho zajetí (manželství) uniknout. Znovu jí tak mají na krku, čímž proti sobě poštvou jejího muže a jeho kumpány. Prostě hloupá a neschopná postava, která potřebuje zachraňovat, což lepší postavu bude stát život. Filmem jsem se pronudil. Nevidím důvod, proč takovému filmu věnovat pozornost. Proto odpad.
p.a.douch
p.a.douch
8 378 bodů
8.5
Labutí píseň dvou představitelů tvrdých kovbojů Joela McCreayho a Randolpha Scotta (pro toho to byl dokonce poslední film kariéry). Sam Peckinpah nám už zde předvedl, že se nebude mazat s nikým. Hrdiny ani záporáky. Také ukázal, že je i schopný scénárista. Ballardova kamera velmi dobrá a hudba George Bassmana také. Svojí kariéru zde odstartovala Mariette Hartleyová a je tu i podle mě nejvýznamnější filmová role Rona Starra. Vůbec obsazení se dost povedlo a všichni představitelé bratrů Hammondů byli dost hnusní slizáci a známi představitelé westernových rolí (pravidelného Peckinpahova souputníka Warrena Oatese nevyjímaje). Dost dobrý western a zasloužených 85 procent.

Dodatečné informace

Původní název:
Coups de feu dans la Sierra (více)
  • USA Jízda vysočinou
  • USA Coups de feu dans la Sierra
  • USA De red efter guld
  • USA Duelo en la alta sierra
  • USA Guns in the Afternoon
  • USA Os Pistoleiros da Noite
  • USA Pistoleiros do Entardecer
  • USA Pistoleros del atardecer
  • USA Ride the High Country
  • USA Sacramento
  • USA Sfida nell'alta Sierra
  • USA Strzaly o zmierzchu
  • USA To xrysafi den ftanei gia olous
  • USA Viheltävät luodit
  • USA Vinande kulor
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,81 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění