Stormbreaker

49%

Zajímavosti 5

  • Kniha o Alexu Riderovi se po celém světě prodalo více než 8 milionů výtisků a byly přeložené do 28 jazyků. Časem by mělo být zfilmovaných i dalších pět dílů, přičemž na vydání čeká ještě sedmý příběh „Snakehead“.
  • Jelikož Alex Rider šplhá po horách, potápí se či dělá množství jiných extrémních sportů, je to jedna z nejzatěžovanějších postav, jaké kdy ztvárnil dětský herec.
  • Alexovi Pettyferovi bylo v době natáčení jen 15 let, proto nemohl řídit auto, přestože je tato scéna v literární předloze. Jako náhradní dopravní prostředek zvolili koně.
  • 15-letého Alexe Pettyfera do hlavní úlohy vybrali mezi 500 uchazeči. Přimluvil se za něj sám autor literární předlohy, protože ho Alex okouzlil svým výkonem v televizním dramatu Tom Brown´s Schooldays (r. Dave Moore, 2005). Herec, mimochodem, dal přednost Stormbreakerovi před rolí ve filmu Eragon (r. Stefen Fangmeier, 2006), neboť se údajně bál cestovat letadlem. Kvůli Eragonovi by se takto musel přesouvat na místa v České republice.
  • Teenagerský James Bond stál produkci 40 mil. dolarů, ale například v USA diváky příliš nezaujal. Tamější distributor Miramax ho pro první víkend (13. – 15. 10. 2006) nasadil do 221 kin a snímek utržil jen 215 177 dolarů. Nepomohla ani změna názvu na atraktivnější Alex Rider: Operation Stormbreaker, protože celkový zisk v amerických kinech se po šesti týdnech zastavil na sumě 659 210 dolarů.