Spanilá jízda

69%
Spanilá jízda
Plakát traileru
V husitských dobách se náboženská pravda šířila i na hrotech zbraní. Když se husté chystají na výpad do Norimberka, aby tam ohájili své učení, mladý velitel jízdní výpravy, jemuž zlotřilý křižák kdysi unesl nevěstu, to chápe jako příležitost k osobní mstě. Oldřich Daněk se sice snažil nastolit osobitý výklad historických událostí, přemýtá o tom, kam vede zaslepená touha trestat zlý skutek dalším ukrutenstvím, avšak jeho verze působí příliš tezovitě a neživotně, nepovznesla se nad popisně ilustrované výjevy ze starých letopisů českých.



Pete69
Pete69
29 898 bodů
6.5
Pěkný historický snímek z doby husitských válek. Ani jedna bitva, jen příběh jednoho zemana, kterému křizáci vypálili statek a unesli ženu a tak se jel pomstít a hlavně hledat svou ženu. Celé je to decentně propleteno osudy tehdejších významných postav. Poklidný husitský film, na který se dobře dívá, ale krom dobrých herců a tudíž i dobrých hereckých výkonů moc velkou přidanou hodnotu nemá.
Fingon
16 886 bodů
6
První kapitola si zaslouží maximální hodnocení - kamera je úžasná a je fajn konečně vidět i druhou stranu... zbytek je bohužel nic moc.
Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Film odehrávající se v dobách husitství, pro který je toto období však spíše jen kulisou. Hlavní příběh se stejně tak mohl odehrát v kterékoli jiné době. Hlavnímu hrdinovi vypálil křižák tvrz a unesl nevěstu a on prahne po pomstě. K té dostane jako hustiský hejtman příležitost až za několik let, kdy se ocitne se spanilou jízdou poblíž tvrze únosce. Film se tak daleko více než husitství jako takovému věnuje tématu pomsty. Má člověk právo na pomstu? Je vina čin jednotlivce, nebo ulpívá na celém rodu? Dostane se člověku klidu, když pomstu vykoná na zlomeném člověku, který už vůbec nepřipomíná toho, jehož tvář má člověk před sebou tolik let? Tím vším vyniká Spanilá jízda nad filmy své doby, a to dle mého v mezinárodním měřítku. Film má též velmi sugestivní kameru, což dopomáhá ponuré atmosféře filmu.Nevšední i když trochu pozapomenutý snímek.

Dodatečné informace

Původní název:
Spanilá jizda (více)
  • Československo Spanilá jízda
  • Československo Spanilá jizda
  • Československo Hussitenritt
  • Československo Spanilá jazda
Premiéra v ČR:
6. 9. 1963
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Spanilá jízda je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch