Kráčející skála

64%

Zajímavosti 7

  • Další změnu oproti původnímu snímku představuje změna prostředí: z amerického Jihu autoři příběh přenesli do městečka v pohoří Washington's Cascade obklopeného lesem. Natáčelo se však v Kanadě, především v Britské Kolumbii, kde výtvarník Brent Thomas v městečku Squamish nedaleko Vancouveru vytvořil podle středozápadních vzorů přesvědčivý model lokálního kasina - místa, v němž se ve filmu odehraje řada důležitých setkání i bojových střetů. Kráčející Skála totiž - navzdory nejrůznějším změnám a posunům - zůstává ryzím akčním filmem a potřebě akce se musela přizpůsobit zápletka i všechny další prvky vyprávění.
  • Další důležitou postavou ve filmu je Chrisův kamarád Ray Templeton -role, již autoři svěřili Johnu Knoxvilleovi. Pro „nesportovního" herce se stala nezapomenutelnou fotbalová scéna, v níž musel obstát v konfrontaci s The Rockem a McDonoughem, kteří se oba na univerzitě tomuto sportu věnovali...
  • Protože ve filmu hrají klíčovou roli střety hlavního hrdiny s jeho osudovým protivníkem Jayem Hamiltonem, bylo důležité obsadit do této role herce odpovídajícího silou a schopnostmi hlavnímu představiteli. Ideální volbou se ukázal být Neal McDonough, který si fyzičku vytrénoval coby hvězda baseballového týmu Syracuse University, ale již se prosadil ve filmu.
  • Původní snímek byl hitem autokin, a tak se dočkal i dvou pokračování Walking Tall Part II (1975) a Final Chapter: Walking Tall (1977). V prvním filmu ztvárnil roli Joe Don Baker, a v pokračováních už Bo Svenson, který si postavu Buforda zopakoval i v televizním seriálu Walking Tall z roku 1981.
  • Pusser byl skutečně tvrdý chlap – během své kariéry šerifa v McNairy County v Tennessee ho postřelili osmkrát, přičemž mu jedna kulka zlomila čelist, dočkal se stejného počtu bodných ran nožem a vyhrál bitku proti šesti gangsterům. Tři z nich poslal do nemocnice a zbytek do vězení. Zemřel za záhadných okolností, když sjel autem z pusté cesty a vrazil do stromu.
  • Film je inspirovaný skutečným příběhem Buforda Hayse Pussera (1937-1974). Ten se podobně jako The Rock, dříve než se stal šerifem, živil jako wrestler. Jeho „umělecké jméno“ bylo Buford the Bull. Remake ale má se svým předchůdcem pramálo společného, a proto došlo i ke změně jména hlavní postavy z Pussera na Vaughna.
  • Remake filmu z roku 1973 stál 56 milionů a z kin si během opening weekendu (2. – 4. 4. 2004) odnesl 15,5 milionu. Celkem si snímek z amerických kin odnesl necelých 46 milionů dolarů.