Americká kletba

56%

Zajímavosti 5

  • Donald Sutherland má s hororovým žánrem bohaté zkušenosti. Mezi jeho první herecké úlohy patří účinkování ve snímku Dr.Terror’s House of Horrors (r. Freddie Francis, 1965). Objevil se také v klasickém filmu Invaze zlodějů těl (r. Philip Kaufman, 1978) a nedávno si zahrál v televizním Frankensteinovi (r. Kevin Connor, 2004).
  • Kromě několika filmových zpracování se legenda stala také námětem pro mnohé písně. Například metalová skupina Mercyful Fate zpívá ve skladbě „The Bell Witch“ na albu „In the Shadows“ (1993).
  • Snímek je údajně založený na pravdivém příběhu, který v knize „An American Haunting“ popsal Brent Monahan. Jde o tzv. legendu Bellovy čarodějnice. Výskyt jejího ducha je prý podložený stovkami očitých svědků, kteří jí viděli v roce 1817 v Tennessee. Je to údajně jediný případ, kdy duch prokazatelně zabil člověka.
  • Snímek získal dvě nominace na Teen Choice Awards, jednu pro Rachel Hurd-Wood za její filmový křik a druhý snímek samotný za nejlepší thriller.
  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu.