Legenda o Vánocích

74%
Legenda o Vánocích
Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Iisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena!



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Finská kinematografie je další, která je českou distribucí naprosto přehlížena. I stal se ten zázrak a český divák se může těšit alespoň z jejich vánočního příběhu. Finským dětem se tu vysvětluje, jak je to s tím rozdáváním vánočních dárků. Kdy, jak a kdo s tím vlastně začal. A hlavně proč. Na filmu se viditelně nešetřilo a tak co záběr, to po výtvarné stránce pastva pro oči. Příběh je překrásný, lidový, lidský a v jistém smyslu i morální. Tento snímek má právo být pravidelným vánočním filmem televizních obrazovek a to českých nevyjímaje. Proč se tak neděje je asi jasné.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Velmi pěkné. Nápad ukotvit legendu o Santa Clausovi jakoby do reality a sledovat, jak obyčejně to všechno vzniklo, je výborný. Do toho romantické scenérie historického severského venkova a nádherná zasněžená krajina. Pohladilo po duši. Jen prkenné herecké výkony mě občas vadily, ale na atmosféře to nijak neubírá. Dobrá volba pro vánoční čas. P. S. Ten oficiální text distributora v obsahu je teda fakt dobrý blábol, který s dějem filmu nemá téměř nic společného. Děsný...
Peter12
Peter12
810 bodů
9
Pre mňa najkrajší vianočný film ktorý som videl.Aj prostredie fínskej krajiny vytvára krásnu zimnú atmosféru.Viem si predstaviť,že presne takto vznikla legenda o Vianociach.Začalo to tak,že Nicolas stratil rodičov aj sestru na Štedrý deň,na vianočný film to nezačalo šťastne ale taký je život,nie vždy je šťastný.Potom každý rok bol v inej rodine,až keď sa nedostal k samotárskemu a hlavne zlému Lisakkimu. Smutný príbeh, ale vzápätí krásny.

Dodatečné informace

Původní název:
Joulutarina (více)
  • Legenda o Vánocích
  • Finsko Joulutarina
  • Finsko Christmas Story
  • Finsko En tomtesaga
  • Finsko Jõululugu
  • Finsko La leyenda de Santa Claus
  • Finsko Mia istoria gia ton Agio Vasili
  • Finsko Vánoční pohádka
  • Finsko Weihnachtsgeschichte
Země původu:
Finsko
Čeština:
Legenda o Vánocích je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné