Prodloužený čas

68%
Prodloužený čas
Plakát traileru

Do života Karla Svozila, stárnoucího profesora dějin výtvarného umění, a do jeho milostného vztahu s mnohem mladší Alenou nečekaně zasáhne diagnóza rakovinového nádoru. Vidina blízkého konce vede k úvahám o sebevraždě. Chmurné myšlenky však brzy vystřídá horečná aktivita, s níž se stárnoucí muž snaží maximálně využít zbývající čas.




Kamil Fila
Kamil Fila
4 112 bodů
4
Náhled na tento film mi silně ovlivnila četba dávné recenze Jiřího Cieslara z 80. let, která vyšla i v jeho sborníku Concettino ohlédnutí. Dotyčný text citlivě a precizně rozebírá, že Prodloužený čas je jedním z nejfalešnějších, rádoby ušlechtilých normalizačních filmů, který vlastně lidem v té době vytvářel iluzi toho, že za daných podmínek je možné žít noblesně a nad věcí. Cieslar zvlášť vzpomíná, že kdyby jeho jako studenta učil takový profesor, byl by studenty nikoli milován, ale považován za naprosto nepřijatelného pozéra. Dnešní obliba tohoto filmu je smutným dokladem ztráty paměti a úpadku měřítek.:)
kawa
3 388 bodů
7
Zajímavý film o stárnoucím bonviánovi, který žije s mladou milenkou. Námět byl napsán volně dle Kopeckého skutečného života, některé věci jako zničující rakovina byly předpovězeny. Ale jinak vymykající se film z průměru té doby.

Dodatečné informace

Původní název:
Extended Time (více)
  • Československo Prodloužený čas
  • Československo Extended Time
Premiéra v ČR:
1. 10. 1985
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Prodloužený čas je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch