Piano

76%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9
Trojúhelník Holly Hunter (němá pianistka Ada McGrath)-Harvey Keitel (maorsky tetovaný Baines) - Sam Neill (suchopárný obchodník Stewart) v nedobrovolném svazku, který bezděčně rozetne Adina dcerka Flora (výborná Anna Paquin). Výborné (přitom nikomu nestranící) vystižení charakterů jednotlivých postav, vyhrocené situace (od citlivého, ale přitom téměř naturalistického ztvárnění milostných scén, žárlivosti mezi matkou a dcerou i sadistického zúčtování podváděného manžela s Adou) i vztahů mezi domorodými Maory a bílými osadníky. Ženský film v tom nejlepším smyslu slova.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
10
Hluboký zážitek. Drsný romantický film, perfektní hudba, výborní herci. Piano se povedlo. Divím se, že tenhle film neprorazil víc... Tohle měl být film, za který dostane první žena Oscara...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Tenhle film jsem objevil až téměř dvacet let po premiéře, ale hluboce na mě zapůsobil. Harvey Keitel zde podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry, napětí by se dalo krájet a celé je to mistrovsky natočené. Pro mě velká filmová událost.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Není pro filmového fanouška krásnějšího pocitu, než když se po skončení snímku cítí vnitřně naplněný a nelituje času, který během projekce strávil. A přesně to jsem po Pianu zažíval... Nejedná se sice o dílo, které bych pro jeho pomalejší tempo a stagnující gradaci vyhledával opakovaně, ale jeho emoce jsou zkrátka neskutečně lidské a výstižné, herci výborní a krajina divoká a vášnivá jako romantická duše, s níž je vše nasnímáno a ozvučeno. Hunter hraje a také vypadá náramně, Keitel si po Gaunerech střihl další dost sebevědomou roli a Jane Campion zažila předčasný vrchol své nadějné kariéry. V kolonce "musím vidět" by vám Piano rozhodně chybět nemělo.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Velmi dobře natočené, moc hezká hudba i scénář. Ale něco tomu prostě chybělo. Film se tváří velkolepě, ale šlape sám po sobě. Hvězdička za Annu Paquin, sice mladá, ale šikovná, oscara si zasloužila. Znám ji už dlouho ze seriálu True Blood, takže příjemné překvapení. 68%
miza
miza
2 336 bodů
8.5
Nelze nix jiného než-li tento film vidět několikrát.A to proto že nenudí a že je velice zajimavý a v zajimavém prostředí.
voleman
voleman
927 bodů
8.5
Zajímavý snímek z velmi exotického prostředí, což snímek dost ozvláštnuje a přidává mu na ataktivnosti. První polovina byla jasně na 5*, v druhé půlce jsem se už ovšem bohužel trochu nudil. Přesto je režie vynikající, a v žánru romantické drama je to veliký nadprůměr. Velkou roli tady mají také všichni čtyři hlavní, herci kteří své postavy ztvárnily opravdu bezchybně. Harvey Keitel byl v tomhle filmu velmi sympatický a Holly Hunter si Oscara po právu zasloužila. Také soundtrack a scénář si určitě zaslouží pochvalu. I když tomu k dokonalosti něco málo chybí na slabších 5* to nakonec stačí. 85%
EvieJJ
145 bodů
10
Kniha mě vtáhla do děje a nemohla jsem se odtrhnout. Holly je výtečná herečka, dala jsem tedy šanci i filmovému zpracování. Jane Campion nemohla zvolit lepší herce, hudbu. Ve všech bodech uspokojí i náročného diváka.