O něčem jiném

64%
O něčem jiném
Plakát traileru

Celovečerní debut Věry Chytilové zachycuje ve výrazně dokumentární poloze osudy dvou žen, zastupujících protikladné životní přístupy. Jednou je vrcholová sportovkyně, vše podřizující očekávanému úspěchu, druhou pak vdaná žena pečující o domácnost a dítě. Úvahu o rozdílnostech ženských osudů však pociťuji jako příliš strojenou a mechanicky členěnou.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
6
Až příliš polopatický film. Coby celovečerní debut určitě dostačující a asi bych to měl víc docenit, ale nějak mě to, musím se přiznat, vůbec nezajímalo a hrdinky mě ve své čitelnosti poměrně nudily.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Dvě komorní dějové linie, obě zcela o něčem jiném, obě propojené vnímavým režijním dotykem, vypravěčskou lehkostí a psychologickou věrohodností. Obraz dvou odlišných žen na pokraji nervového zhroucení, který realitu nepřibarvuje, ale takřka dokumentárně zachycuje a umožňuje se do ni hluboce ponořit. Netřeba sice vidět vícekrát, ale rozhodně se jedná o jeden ze základních pilířů definujících formální úroveň a obsahovou uštěpačnost naší nové vlny...
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Na to jak je celý snímek komorní a navíc černobílý, tak působí velice silně i po těch letech. Příběhy obou žen ve svém vzájemném kontrastu ještě více vynikájí a jak vidno i na povídce "Automat Svět" z "Perliček na dně" Věra uměla už ve svých začátcích.

Dodatečné informace

Původní název:
O něčem jiném (více)
  • Československo O něčem jiném
Premiéra v ČR:
20. 12. 1963
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch