Mlhy na blatech

69%
Mlhy na blatech
Plakát traileru
Přepis Klostermannova románu zachycuje v výraznou věrností reáliím vesnické prostředí, určené hrdými selskými rody. Hrdinové se vyznačují nejen niterným vztahem k obdělávané půdě, ale také pytláckou vášní. Pracovitého, ale také vzpurného, ba násilnického čeledína si zahrál mladičký Rudolf Hrušínský, jenž věrohodně zachytil složité předivo povahových rysů u svého hrdiny, které ho teprve láska a probuzené svědomí takříkajíc polidští.



Pete69
Pete69
29 898 bodů
7.5
Moc pěkný syrový snímek. Talent Rudolfa Hrušínského byl patrný už v mládí a filmu hodně pomohl. Krásné scenérie, pohoda ze snímku doslova sála i když není příběh vůbec veselý a neodehrává se v jednoduché éře pro české obyvatelstvo.. Film se mi moc líbí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Příběh z vesnického prostředí někdy z konce 19. století, který by v dnešní době nechtěl zažít nikdo. Být členem obyčejné sedlácké rodiny, nebo alespoň pro sedláka pracovat, nebylo jen tak. Tvrdá práce den co den od rána do večera a přitom si nikdy nebýt ničím jist. Co postava, to osobitý charakter, takže s vůlí sobě vlastní se každý podle toho sám zařizuje. Dramaticky je příběh spíše nepoddajný, ale na druhou stranu jsou alespoň krásně zvýrazněny výjevy života vesnických obyvatel své doby. Jedná se o lyrický příběh o mladíkovi, který se snaží odolávat přísnému životnímu systému, ale dané skutky reality ho přeci jen svedou k tomu správnějšímu smyslu života. Rudolf Hrušínský v hlavní roli předvedl svůj ohromný herecký um. Psychologii své postavy podal zcela dle myšlenek autora literární předlohy Karla Klostermanna. Námětově velice silný příběh, mající dokonce i historickou hodnotu, o životě lidí mající naprosto přesný obraz doby a prostředí.
Fingon
16 886 bodů
8
Tipuji, že to měla být česká odpověď na nacistický film Zlaté město, nebo taky ne - oba filmy se odehrávají na jihočeských Blatech (i když zmíněný Harlanův film jen v první a poslední třetině) a oba kladou důraz na vztah člověka k půdě. Nicméně Mlhy se ani tak nezabývají bažinami, jako rybníkářstvím a za zmínku stojí i vztah českého sedláka ke spravedlivé šlechtě. Co se příběhu týče, film se rozjíždí pomalu a teprve od druhé poloviny mě začal zajímat.

Dodatečné informace

Původní název:
Mlhy na blatech (více)
  • Československo Mlhy na blatech
  • Československo Mist on the Moors
Premiéra v ČR:
14. 1. 1944
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění