Katapult

59%
Katapult
Plakát traileru
Romány Vladimíra Párala se dočkaly početných adaptací, tuto nepříliš výraznou natočil Jaromil Jireš. Hrdinou je tu kontrolor výpočetních stanic, který zkusí současně žít několik soukromých existencí - pokaždé po boku jiné ženy. Jenže stíhat stále početnější a vypjatější povinnosti není snadné a osudové zauzlení se neodvratně blíží. Ačkoli by příběh mohl poutat jistou amorálností, normalizační éra jakékoli provokativní hroty obrušuje. Ani herecké výkony nejsou nijak strhující, výsledný film spíše jen trpně popisuje než že by postihoval podhoubí a jemnější přediva vztahů.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 455 bodů
8
„Cesty Páně jsou nevyzpytatelné" praví Písmo Svaté a že na tom něco bude se přiklání i mnozí nevěřící. Osudy jsou různé a určitě mnohý bude souhlasit s tím, že ne zrovna takové, jak by si sám představoval. A o jednom takovém osudu vypráví tento snímek, který vznikl ještě v době socialismu, což znamená, že obsahuje ono, dnes tolik proklínané, socialistické smýšlení. To však nijak neubírá na kvalitě v rámci dramaticko-psychologické filmové tvorby. Svým námětem má rozhodně co říct i dnes. Takovýchto snímků bylo natočeno hodně a co se týče námětu, je skutečně z čeho vybírat. Ať se to někomu líbí nebo ne, natočen je vcelku dobře v celém svém aspektu dané problematiky. Právě svou dramaticko-psychologickou sondou zvýrazňuje vážnost problematiky, což znamená, že se rozhodně najedená o nic zábavného. Je to příběh, který by bez skrupulí klidně mohl nést označení 'osudový příběh ze života'. Má myšlenku a o to jde především. A je to myšlenka v rámci obyčejného lidského přístupu nemálo hodna k zamyšlení, neboť platí v každé době. A co víc, třeba se v tom někdo s podobným osudem i pozná.
avenis
avenis
8 262 bodů
5
Proč se ten chlap chová jako blázen? Zeptal se mně jinými, podstatně méně lichotivými slovy můj manžel. Rozvinula jsem teorii o okořenení nudného života prožíváním pěti odlišných životů jiných mužů...a v podstatě jsem se nemýlila. :) Jiří Bartoška se do role položil. A předvedl škálu různých typů. Slušňák, zastydlý puberťák, křivák, podpantoflák, náhradník... (31.1.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Katapult (více)
  • Československo Katapult
  • Československo Katapulta
Premiéra v ČR:
1. 8. 1984
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění