VOD tipy: Dorazí sci-fi od Netflixu i jeden z nejlepších filmů loňského roku

VOD tipy: Dorazí sci-fi od Netflixu i jeden z nejlepších filmů loňského roku
Anatomie pádu | KVIFF.TV
Netflix sice tentokrát nepřichází s žádnou velkou či ambiciózní premiérou, i malé nenápadné sci-fi z jejich stáje by však mohlo překvapit. Fanoušci módy či Olivera Twista by pak měli zapnout Disney+ a cinefilové si budou moci připomenout jednu z loňských pecek, která si možná odnese i nějakého toho Oscara. Ano, nabídka streamovacích titulů je opět bohatá, tak si pojďme pětici nejžhavějších novinek hezky probrat.
Anatomie pádu (Anatomie d'une chute); r. Justine Triet; KVIFF.TV
Anatomie pádu
Anatomie pádu
80%
Lze napsat něco nového a neopakovat již dávno řečené chvalozpěvy? Asi nikoliv. Anatomie pádu patří mezi nejoceňovanější a nejlepší (nejen) evropské filmy loňské roku, který si odnesl prestižní Zlatou palmu z festivalu v Cannes, řadu dalších významných ocenění a zřejmě o něm velmi uslyšíme i během nominací na Oscary.
Napínavý příběh pojednává o tragické smrti muže ve francouzských Alpách. Panuje však podezření, že ho mohla zabít jeho manželka v podání bezchybné Sandry Hüller. Během následného soudu pak vyplouvají na povrch tajemství i vztahové peripetie, u nichž díky skvělému scénáři a strhující režii takřka nebudete dýchat. Pokud jste jeden z loňských filmových vrcholů ještě neviděli, teď máte skvělou možnost to napravit.
Anatomie pádu: trailer | Aerofilms
Cristóbal Balenciaga; r. Aitor Arregi, José María Goenaga; Disney+
Cristóbal Balenciaga
Cristóbal Balenciaga
73%
Životopisný seriál o legendárním španělském návrháři, jehož módní značka je populární dodnes. Španělská série začíná v roce 1937, kdy je Balenciaga po úspěchu v rodném Španělsku odhodlán dobýt i svět módy v Paříži. Jenže jeho trendy ve světě Coco Chanel či Diora tolik nefungují a Balenciaga hledá způsoby, jak definovat svůj styl a stát se tím jednou z největších módních ikon 20. století.
Cristóbal Balenciaga: trailer | Disney+
Ferina Lišák (The Artful Dodger); r. Casey-Lee Walker, Gracie Otto; Disney+
Ferina Lišák
Ferina Lišák
78%
Volný seriálový sequel knižní klasiky Oliver Twist od Charlese Dickense, v níž se vrací již dospělý John Dawkins alias Ferina Lišák. Ten již dávno zanechal zločinecké kariéry a je z něj respektovaný doktor. Tedy aspoň do doby, než se mu vrátí do života zlotřilý Fagin, jenž ho opět zatáhne do světa kriminálníků. V hlavní roli stylové dobovky se objeví Thomas Brodie-Sangster alias malý klučina z Lásky nebeské a sekundovat mu bude David Thewlis.
Ferina Lišák
Ferina Lišák | Disney+
Kuchyně (The Kitchen); r. Daniel Kaluuya, Kibwe Tavares; Netflix
Kuchyně
Kuchyně
44%
Daniel Kaluuya se stačil během pár let stát respektovaným a vyhledávaným hercem, který získal popularitu díky originálnímu hororu Uteč a má doma Oscara za vedlejší roli ve filmu Jidáš a černý mesiáš. A jelikož se mu zatím daří skoro vše, na co sáhne, rozhodl se poprvé vyzkoušet i režii. Jeho sci-fi Kuchyně, kterou natočil společně s Kibwem Tavaresem, nás zavede do Londýna budoucnosti, kde se podařilo zničit téměř všechny chudinské čtvrti.
Jedna z nich však stále přežívá – titulní Kuchyně, jejíž obyvatelé nechtějí za žádnou cenu opustit svůj domov. Tedy s výjimkou hlavního hrdiny Iza, jenž dostal šanci začít nový život mimo své rodné ulice. Přátelství s malým chlapcem však jeho plány značně naruší. Spíše než akční sci-fi však čekejme sociální drama.
Kuchyně: trailer | Netflix
Hazbin Hotel; r. Vivienne Medrano; Amazon Prime Video
Hazbin Hotel
Hazbin Hotel
83%
Příznivci sprostých animovaných seriálů pro dospělé se o víkendu mohou pořádně pobavit na Amazonu. Zde otevírá svými prvními díly animák Hazbin Hotel pojednávající o ubytovně, jenž se nachází v samotném pekle. Majitelka Charlie Morningstar se zde ovšem snaží hříšníky napravit a dát jim poslední šanci dostat se do nebe. V pekle je totiž už značně přeplněno a ona by chtěla dát lidem poslední šanci. U některých zvrácených duší to však bude mít obtížné.
Seriál nebude pouze komedií plnou černého a sprostého humoru se sexuálními narážkami, ale také muzikálem. Což je žánr, který to má aktuálně u publika velmi těžké a i hollywoodská studia ho ve svých blockbusterech do poslední chvíle raději tají. Seriál má na starosti autorka Vivienne Medrano, která díky fanouškovským příspěvkům na Patreonu první díl zveřejnila již v roce 2019. Její ujetý styl se následně zalíbil velebenému studiu A24, jež se domluvilo se streamovacím Amazonem a kompletní seriál, jenž má už dokonce schválenou druhou řadu, je na světě.
Hazbin Hotel, 1. řada
Hazbin Hotel, 1. řada | Amazon Prime Video
zdroje: Disney+, Netflix, KVIFF.TV, Amazon Prime