Skutečné tajemství kolem sci-fi hitu Netflixu? Vražda v zákulisí a trest smrti

Skutečné tajemství kolem sci-fi hitu Netflixu? Vražda v zákulisí a trest smrti
Problém tří těles | Netflix
Knižní předloha z roku 2008 expandovala do extrémně populární třídílné série a přitáhla pozornost zakladatele Yoozoo Games Lin Qia. Podnikatel si pořídil práva na televizní adaptaci roku 2020, kdy se spřáhl s Netflixem. Záhy se však na něj zaměřil Xu Yao, jeden z vysoce postavených činitelů Yoozoo, jenž zjevně nesouhlasil s šéfovou politikou. Lin Qi v prosinci 2020 onemocněl a záhy po Štědrém dni v pouhých 39 letech zemřel.
Problém tří těles
Problém tří těles
75%
Xu byl krátce poté zatčený a koncem letošního března odsouzený k trestu smrti za úlohu ve vraždě svého nadřízeného. Rozsudek zazněl jen den po premiéře seriálu, který Xu pomohl s Netflixem dojednat. Následně jej však Lin Qi, známý jako miliardářský herní guru, vyšoupl z hlavní kreativní partie. Dřívější spolupracovník se proti němu tudíž spiknul a podle vyšetřování soudu ho otrávil. Xu podle některých zdrojů v Japonsku pořizoval smrtelné substance a dokonce je testoval na zvířatech. Jako léky na předpis je poté měl podstrčit své oběti.
V kancelářích Yoozoo onemocněli další čtyři lidé, ale na rozdíl od zakladatele měli štěstí. Smrt Lin Qia, jehož jmění se odhadovalo na 941 milionů dolarů, otřásla čínským videoherním a technologickým průmyslem a spustila oprávněné spekulace. Seriálová adaptace knihy přeložené do třiceti jazyků ale pokračovala a simultánně probíhaly další pokusy. Čínský seriál Three-Body měl na tamní stanici QQ premiéru už loni a Xu Yao dohlížel na převedení knihy do multimediální franšízy včetně celovečerního filmu, do něhož jeho oddělení údajně napumpovalo 100 milionů dolarů.
Problém tří těles
Problém tří těles | Netflix
Budoucnost tohoto projektu je však zřejmě v troskách. Netflix se ale může radovat, neboť jeho adaptace s Eizou González a Benedictem Wongem se těší solidní sledovanosti a převážně pozitivnímu přijetí, což by mělo přispět k odklepnutí navazujících řad. Zájem měl přitom roku 2018 také Amazon, který hodlal do kolosální adaptace nasypat bezmála miliardu dolarů. Problém tří těles nakonec vznikl s Linem Qim jakožto výkonným producentem, ačkoli Xu Yao jeho úlohu drasticky přeťal. Zajímavé přitom je, že vrah má být velkým fanouškem seriálu Perníkový táta, kde je trávení nepohodlných osob celkem standardní praxí. Kdo ví, třeba se na Netflixu jednou dočkáme i téhle zamotané true crime meta adaptace.
Podívejte se také na žebříček nejlepších sci-fi seriálů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: BBC, Looper