Dakotě Fanning je 30. Dětské herecké senzaci prorokovali výstup na vrchol, nebo pád na dno

Dakotě Fanning je 30. Dětské herecké senzaci prorokovali výstup na vrchol, nebo pád na dno
Dakota Fanning | Fox Searchlight Pictures
Během posledních dvou týdnů jsme shodou okolností měli příležitost připomenout si narozeniny dvou bývalých dětských hvězd. Elizabeth Olsen byla během dětství spíš stínem svých mnohem aktivnějších a známějších sester, až během dospělosti se vyšvihla na pozici jedné z největších světových star. A pak jsme přáli Millie Bobby Brown, jež, zdá se, aktuálně manévruje přechodem mezi dětstvím a dospělostí celkem obdivuhodně. Po létech strávených v čele Stranger Things se má šanci stát se víc než herečkou jedné slavné dětské role.
Dakota Fanning
Dakota Fanning

Herečka, Účinkující

Ani jedna ze zmíněných žen se však nemůže rovnat fenoménu, jímž byla Dakota Fanning. naše oslavenkyně se narodila v americké Georgii do sportovní rodiny profesionální tenistky a baseballisty. Rodiče ji hned v útlém věku umístili do dobré soukromé školy, jejímž cílem je objevit individuální přednosti každého dítěte a rozvíjet je.
Válka světů (2005)
Válka světů (2005) | Paramount Network
Tím Dakotiným se nepřekvapivě stalo herectví, v místních divadelních produkcích tedy vystupovala, jakmile se postavila na nohy. V pěti už trénovala poprvé před kamerou v reklamě na prací prostředek a o rok později debutovala ve fikční tvorbě v seriálu Pohotovost. Záhy ztvárnila mladší verze hlavních hrdinek v Ally McBeal a The Ellen Show.
V roce 2001, ve svých sedmi, ztvárnila vedle Seana Penna, Michelle Pfeiffer a své mladší sestry Elle hlavní dětskou roli ve filmu Jmenuji se Sam, hrála dceru mentálně nemocného muže. Její výrazný výkon jí vynesl nominaci na cechovní cenu herecké odnože Akademie (té nejmocnější) jako nejmladší osobě v historii. Hvězda byla na světě.
„Ta třetí“ Olsenka unikla vyhoření svých sester. Elizabeth má to nejlepší možná teprve před sebou
Téma16. 2. 2024
„Ta třetí“ Olsenka unikla vyhoření svých sester. Elizabeth má to nejlepší možná teprve před sebou
Od té doby se po nějakou dobu každá role Fanning vyhlížela málem jako výkony Meryl Streep. Její v dobrém slova smyslu viditelně kontrolované herectví prozrazovalo sebeuvědomění, jež si tradičně nespojujeme s tak mladým dítětem. Vyhrála prakticky každou cenu určenou pro dětské herectvo. Brzy si ji vyhlédl i Steven Spielberg. Nejprve do sebou produkované minisérie Uneseni a nakonec do celovečerní Války světů. Jen v roce 2005 si připsala pět filmových rolí a čekalo se, kdy jí konečně přistane Oscar. Přesto dodnes nemá ani nominaci.
Koralína a svět za tajnými dveřmi
V Koralíně namluvila hlavní hrdinku | Focus Features
Dnes si můžeme snadno dohledat mnoho článků pokládajících otázku: Kam zmizela Dakota Fanning? Odpověď je však zcela prosta nějakého skandálu či šokujícího zjištění. Dakota nikam nezmizela. Není sezóna, kdy by si nepřipsala několik filmových rolí, poslední roky i seriálových. Možná dokonce, že co do stopáže je pilnější než kdy dřív. Jen zkrátka nevyrostla v prvoligovou hereckou star, ale spolehlivou herečku schopnou utáhnout epizodní roli i dlouhodobou zakázku.
V rozhovoru pro Variety Fanning podotkla, že během celého svého dospívání nad ní jako Damoklův meč visel konflikt, který s ní všichni spojovali. Vystoupá do nebe, nebo spadne na dno? Všichni známe odstrašující příběhy padlých dětských hvězd. Mohlo to být jedno, nebo druhé. Buď vyhoří, nebo prokletí zlomí a zařadí se mezi největší herecké celebrity. Jako by neexistovalo nic mezi. Jenže právě „mezi“ se nakonec Dakotě zalíbilo nejvíc. Hraje v produkcích, na nichž nestojí osud Hollywoodu, vybírá někdy víc srdcem, někdy víc pragmaticky (objevila se i ve Twilightu), nicméně bez stresu.
Millie Bobby Brown slaví dvacítku. Ukázala nový typ dětské hvězdy
Téma19. 2. 2024
Millie Bobby Brown slaví dvacítku. Ukázala nový typ dětské hvězdy
Z vnějšího pohledu se bude vždy taková kariéra jevit jako trochu podměrečná. Jakmile se od umělce očekává velká budoucnost, on se ale spokojí s provinční pozicí, vždy to vzbudí kus lítosti. Možná ale, čistě z hlediska spokojenosti a osobního zadostiučinění, se Dakotě Fanning nemohlo stát nic lepšího. Je žádanou a obsazovanou tváří, média si ji pamatují, ale nepronásledují ji na každém kroku. Vyhlídka na Oscara u třicetileté Dakoty je možná řádově nižší než u patnáctileté, to bychom ale stěží měli považovat za jediné nutné měřítko úspěchu.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle databáze Kinoboxu.
zdroj: Variety, Wikipedia