Před 35 lety Seagal objevil pro Hollywood aikido. A okamžitě ze sebe udělal hvězdu

Před 35 lety Seagal objevil pro Hollywood aikido. A okamžitě ze sebe udělal hvězdu
Nico | Warner Bros.
Následovat Seagalovu životní pouť je komplikované, neboť hvězda filmů Přepadení v Pacifiku a Glimmer Man si vlastní minulost ráda přibarvuje a řada jejích tvrzení se vyvrátila. Roku 1987 se tehdy pětatřicetiletý Seagal živil bojovou instruktáží hollywoodských herců a Seanovi Connerymu slavně zlomil zápěstní při tréninku na bondovku Nikdy neříkej nikdy. Několik let ostatně žil v Japonsku, a přestože nebyl studentem zakladatele aikida Morihei Ueshiby, což o sobě tvrdil, do USA si přivezl mnoho cenných zkušeností.
Nico
Nico
62%
Jeho image a bojový styl se v Hollywoodu vyjímaly a herecký agent Michael Ovitz, jehož Seagal trénoval, spatřil příležitost pro nový formát akční hvězdy. Seagalovi zprostředkoval setkání v ústředí Warner Bros. a také s režisérem Andrewem Davisem, jenž měl za sebou snesitelné béčko s Chuckem Norrisem Zákon mlčení. „Kdo je Steven Seagal?“ vzpomínal Davis na své překvapení v rozhovoru pro Yahoo! „Řekl mi, že viděl Zákon mlčení, a chce, abych ho režíroval. ‚Ok, a umíš hrát?,‘“ odvětil mu pozdější tvůrce Přepadení v Pacifiku a Uprchlíka.
Pam Grier, Steven Seagal
Nico | Warner Bros.
Zda Seagal dovede předvést kvalitní herecký výkon, o tom spousta lidí pochybuje dodnes. Osmdesátky ovšem přály drsné maskulinitě a body popularity získával ten, kdo protivníka efektivněji vyřídil za doprovodu cool hlášky. Nico, u nás též známý pod názvem Nico – víc než zákon, byl poměrně velkým projektem za 7,5 milionu dolarů. Opravdu nebývalo zvykem, aby si debutující herec uzmul titulní úlohu v podobném filmu, kde se objevila také blaxploitation osobnost Pam Grier (Foxy Brown) nebo vyhledávaný záporák Henry Silva (Dobrodruh).
Herec, na jehož prvotní spolupráci vzpomíná Davis jen v dobrém, však do béčkových žánrovek vnesl svěží dech. Jeho typický culík zatím podléhal nůžkám lazebníka a v úloze chicagského seržanta Nica Toscaniho, jenž prvotřídně ovládá aikido a podílel se na operacích CIA kolem hranic Vietnamu a Kambodži, se Seagal dokonce obléká konzervativně.
Snímkem prostupuje jeho osobnost a především první minuty skýtají možná nejpozoruhodnější představení nastupujícího herce v dějinách kinematografie. Sestřih Toscaniho minulosti, která zahrnuje také výcvik bojových umění v Japonsku, totiž používá Seagalovy skutečné archivní fotografie. Jestli někdo pochyboval, že držitel ruského a srbského občanství nehraje v každém filmu primárně sám sebe, hned hercova úvodní montáž musí dotyčného vyvést z omylu.
Likvidace protivníků pomocí aikida je samozřejmě efektní a rovněž až překvapivě sadistická. Toscani stojí proti zkorumpované CIA, která peníze ze zabavených drog zřejmě využívá k tajným operacím. Jelikož Seagal měl arogantní léta převážně před sebou, v jednu chvíli jej záporáci dokonce zajmou a mučí. Něčeho takového už jsme se v jeho pozdějších projektech nedočkali a trýznění snášeli leda členové štábu vydaní napospas hercově egu.
Steven Seagal
Nico | Warner Bros.
Přestože disponoval kvalitní režií a také překvapivě vrstevnatým scénářem, který nakousl spíš zamlčované téma protizákonných praktik CIA, Nico nebyl kdovíjakým hitem. Při absenci větších hvězd se to ostatně dalo očekávat, neboť Grier i Silva oslovovali okrajové publikum a tehdy začínající Sharon Stone dostala coby protagonistova žena málo prostoru. Snímek přesto s tržbami 18 milionů dolarů zaznamenal lehký profit a Seagal záhy navázal akčňáky Těžko ho zabít a Muž s cejchem smrti z roku 1990.
Když s ním Andrew Davis roku 1992 natáčel Seagalův dosud nejoceňovanější snímek Přepadení v Pacifiku, ego úspěšného herce a bojového mistra už narostlo. „Byl jako osina v zadku,“ potvrdil režisér, jenž ostatně víc pozornosti věnoval záporákovi v podání Tommyho Lee Jonese. S ním Davis vzápětí natočil oscarového Uprchlíka a dá se říct, že z raných projektů se Seagalem nejvíc vytěžil právě on.
Ze Seagalovy perspektivy lze hovořit o obdivuhodném startu a hereckém debutu, který mu v Hollywoodu otevřel spousty dveří. Nastavenou laťku a vhodný profesní přístup však svéhlavý herec udržet nedokázal, i když k tomu měl ojedinělé predispozice.
zdroje: JoBlo, Yahoo!
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.