Legenda Oscarů získala 59 nominací, nikdy však nevyhrála cenu za nejlepší film

Legenda Oscarů získala 59 nominací, nikdy však nevyhrála cenu za nejlepší film
Mary Poppins | Walt Disney Pictures
Walt Disney
Walt Disney

Producent, Herec

Walt Disney má totiž na svém kontě těžko uvěřitelných 59 nominací. První Oscaři se udíleli roku 1929 a Disney tehdy už pár let vedl své animační studio, v němž každoročně vznikaly především krátké snímky, jež se s železnou pravidelností dočkávaly nominací. Až do Disneyho smrti v roce 1966 se jeho jméno mezi oscarovými čekateli objevovalo téměř každoročně, někdy samozřejmě i víckrát.
Sněhurka a sedm trpaslíků
Sněhurka a sedm trpaslíků | Walt Disney Studios
Jen těžko si lze představit, že by tento rekord někdo překonal, což platí i pro samotné oscarové triumfy. Těch si Disney připsal celkem 22, během let navíc obdržel i čtyři čestné Oscary. V historické tabulce je za ním na druhém místě s velkým odstupem scénograf Cedric Gibbons s 39 nominacemi za výpravu, které proměnil v 11 sošek. Mimochodem, právě on stál za samotným designem ikonické ceny, jelikož ji v roce 1928 navrhl.
Pokud však počítáme jen samotné nominace, jedna výrazná osobnost filmové historie se Disneymu přece jen přibližuje. Skladatel John Williams si připsal ohromujících 53 nominací, avšak ve věku 91 let lze jen těžko počítat s tím, že by k nim přidal ještě sedm dalších a nekorunovaného krále animace tak překonal.
O komerčním přístupu k filmovému umění, které Disneyho konglomerát již dlouho nepokrytě zastává, si můžeme myslet cokoli, ale o důležitosti jeho zakladatele nemůže být pochyb. Už první zjevení Mickeyho Mouse v krátkém filmu Parník Willie (1928) či animační revoluce v celovečerních opusech Sněhurka a sedm trpaslíků (1937) a Fantazie (1940) proměnily filmový průmysl, ostatně právě za tyto snímky obdržel Disney ony čestné Oscary.
Walt Disney po oscarovém ceremoniálu v roce 1954
Walt Disney po oscarovém ceremoniálu v roce 1954 | Getty Images
Cenu si vysloužil i kraťas Flowers and Trees z roku 1932, jenž byl jednak prvním Disneyho oceněným dílem, zároveň se však jednalo i o první promítaný barevný snímek. Naopak poslední nominace (a rovnou vítězné) se Disney už nedožil, šlo totiž o krátký animák o Medvídkovi Pú z roku 1968, kdy už byl velikán dva roky po smrti.
Největších oscarových úspěchů se producent dočkal v roce 1954, kdy si z jednoho večera odnesl hned čtyři ceny za čtyři různé filmy; a to si navíc dva další vysloužily nominace. Ještě za svého života si Disney stihl připsat nominaci za hraný celovečerní film, jímž byla Mary Poppins (1965). Tuto cenu však nikdy nezískal.
Disneyho fanoušci a fanynky si mohou projít i náš žebříček nejlepších animovaných filmů všech dob.
zdroje: Collider.com, Wikipedia

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.