Barbie způsobila online efekt, který přidělal vrásky na čele podiatrům

Barbie způsobila online efekt, který přidělal vrásky na čele podiatrům
Barbie | Warner Bros.
Barbie
Barbie
  • Google Play
  • HBO Max
  • O2 TV
  • +2
68%
Skutečnost, že by se kvůli přespříliš útlému pasu Barbie do panenčina těla nevešly životně důležité orgány a že její krk byl dvojnásobně dlouhý oproti průměrnému ženskému, nezastavila uživatelky a uživatele TikToku od výzvy vyzkoušet si chůzi po špičkách chodidel. Stejně jako Margot Robbie ve filmu proto natáčeli či fotili své pokusy kráčet tak, jako by byli Stereotypní Barbie (než se „porouchala“). V této skutečnosti je utvrdilo nejspíš i to, že herečka se pro roli Stereotypní Barbie naučila takhle chodit, protože režisérka odmítla užití CGI efektů.
Snímek bezpochyby vyvolal zájem o Barbie, její módu a doplňky, čemuž se nově říká barbiecore a což všeobecně přispělo ke světovému nedostatku růžové barvy. A přestože ve filmu zazní, že všechny dívky mohou být jako Barbie, podiatři varují, abychom toto heslo nebrali příliš doslovně. „Nechte módní výstřelky a triky filmovým hvězdám,“ uvedli někteří z nich ve společném prohlášení, jak informoval New York Post.
Barbie
Barbie | Warner Bros.
„Přestože Barbie vyvolává dojem, že jsou ženské nohy delší, není to bez rizika. Pokud někdo zkusí takto chodit jednou nebo dvakrát, může natočit efektní video na TikTok,“ prohlásila Jodi R. Schoenhaus, předsedkyně profesní komory podiatrů a podiatriček v USA. „Nicméně snažit se o tuto pózu dlouhodobě může vyvolat značné zdravotní problémy. Kotníky budou nestabilní, což může vést k výronům, vyvrtnutím a dalším zraněním, jaká běžně známe z užívání bot na vysokém podpatku,“ podotkla lékařka.
Podle ní jsou potenciálně nejvíc ohrožené děti, zejména mladé dívky, protože jejich tělo se stále vyvíjí a roste. Paradoxně to může vést až ke vzniku plochých chodidel nebo k problémům s páteří a bolestí svalů. Podiatrička upozornila na to, že lidé si obecně myslí, že takto chodit je stejné jako nosit boty na podpatku, ale přeci jen je tady jeden zásadní rozdíl – nohám chybí opora. „Jsou sice ve stejné pozici jako v botách, ale nemají fyzickou oporu, kterou představuje podpatek. Tělo je tedy víc namáhané a méně stabilní,“ říká Schoenhaus.
Barbie Feet Challenge
Barbie Feet Challenge | YouTube
Podiatři a podiatričky rovněž upozorňují na to, že i v botách na podpatku se člověk musí naučit chodit a že by to neměl přehánět. Proto doporučují, pokud chce někdo skutečně takové lodičky obouvat, aby nejprve trénoval tělo podobně jako v posilovně – aby zprvu zkoušel chodit v nich kratší čas a kratší úseky, aby si svaly postupně zvykly. A nemáme to přehánět, naše těla nám pak poděkují.
zdroje: New York Post, Collider, SlashFilm