Rebecca Gayheart: Televizní zlatíčko, jehož hollywoodský sen ukončila smrtící autonehoda

Rebecca Gayheart: Televizní zlatíčko, jehož hollywoodský sen ukončila smrtící autonehoda
Rebecca Gayheart v roce 1999 | Getty Images
Gayheart, která je zčásti Irka, zčásti Němka a zčásti Čerokíjka, vtrhla do uměleckého světa s tváří, která stejnou měrou vyzařovala nevinnost a drsnost. Jinými slovy, byla sexy, ale nesmělá, sebevědomá, ale váhavá, zkrátka měla všechny předpoklady pro to, aby dokázala zaujmout.
V pouhých patnácti letech se z Kentucky přestěhovala do New Yorku, aby jí svět padl k nohám. Ve „Velkém jablku“ dokončila střední školu a začala studovat herectví, přičemž na živobytí si vydělávala jako modelka předvádějící spodní prádlo. Začátkem devadesátých let začala vystupovat v sérii reklam jako tzv. „Noxzema girl“, kde se její hrdinka zbavila pupínků na obličeji a získala dostatek sebevědomí na to, aby mohla mluvit s klukem.
Rebecca Gayheart
Rebecca Gayheart

Herečka, Účinkující

Zářivá budoucnost

Jakkoli se to nemusí zdát, šlo tehdy o velkou věc, která Gayheart dostala do povědomí široké veřejnosti. Starší verzi tohoto stereotypu ztvárnila Julia Roberts, která byla na počátku 90. let na nejlepší cestě stát se miláčkem Ameriky. Nějakou dobu se proto věřilo, že Gayheart zazáří podobným způsobem. Dívce bylo v době uvedení reklamy na Noxzemu teprve sedmnáct let, ale už jednala o prvních rolích.
Beverly Hills 90210
Beverly Hills 90210 | Fox Network
V roce 1992 získala na 18 měsíců roli Hannah Mayberry v denní telenovele Loving. To ale nebyl klíčový průlom. Tím se stalo hostování v show pro mladé, kterou tehdy sledovali diváci a divačky po celém světě. Řeč je samozřejmě o legendě jménem Beverly Hills 90210. Gayheart se k seriálu připojila v roce 1995 a i když její postava Antonie byla v pouhých deseti epizodách, zanechala jako láska Dylana nesmazatelnou stopu. Byla do posledního detailu tragickou romantickou hrdinkou, jejíž uslzené oči a sentimentalita vyvolávaly vzpomínky na minulé časy, kdy láska byla jednoduchá a bezpodmínečná.
Zdálo se, že cestě k úspěchu nic nebrání, a mládá žena se proto vydala vstříc Hollywoodu. Měla podporu a současně i vzor ve svém tehdejším příteli Brettu Ratnerovi, který právě dokončil Křižovatku smrti (1998) s Jackiem Chanem a Chrisem Tuckerem. Od roku 1997 tak pravidelně začala být vidět na velkém plátně. Napřed v komedii Není co ztratit (1997), poté si střihla malou roličku v pokračování Vřískot 2 (1997) a o rok později se v hororu Temná legenda (1998) dokonce ukázala být vrahem pod maskou.
Temná legenda
Temná legenda | 1998 TriStar Pictures
Ve všech filmech té doby byla Gayheart na vedlejší koleji, zatímco její vrstevnice Sarah Michelle Gellar, Rose McGowan a Neve Campbell se objevily v hlavních rolích. Gayheart, holka z malého města Pine Top v Kentucky, však usilovně pokračovala a doufala, že ji čeká něco velkého. A něco velkého opravdu přišlo – bohužel šlo o skandál, který slibně rozjíždějící se kariéru nadobro ukončil.

Tragická nehoda

13. června 2001 srazila v Los Angeles svým autem devítiletého chlapce, zatímco měla mobil u ucha. Dítě na následky srážky druhý den v nemocnici zemřelo, ale Gayheart vyvázla od soudu s tříletou podmínkou, ročním zákazem řízení, tučnou pokutou a 750 hodinami veřejně prospěšných prací.
Na následující čtyři roky se Gayheart stáhla ze světel reflektorů a podstoupila terapii. V rozhovoru pro časopis People řekla: „Prostě jsem se dostala do bodu, kdy jsem si uvědomila, že potřebuji pomoc. Začala jsem se léčit. Opravdu mi to pomohlo.“ V roce 2019 se nicméně v podcastu The Only One in the Room svěřila s tím, že zpočátku svou situaci nezvládala vůbec. „Po té nehodě jsem nechtěla žít. Vůbec jsem to nezvládla, asi rok jsem se snažila zabít tím, že jsem dělala všechny sebedestruktivní věci, které člověk může, protože jsem prostě nechápala... nic z toho,“ uvedla Gayheart.
Rebecca Gayheart a Eric Dane v roce 2004
Rebecca Gayheart a Eric Dane v roce 2004 | Getty Images
Kromě odborné pomoci ji v mnoha ohledech uzdravila i láska k hvězdě seriálu Chirurgové Ericu Daneovi. Jejich svatba v roce 2004 v kapli v Las Vegas obohatila její osobní život, šance prosadit se v Hollywoodu naopak prakticky ze dne na den skončily. Dostávala role v nezajímavých projektech a televize o ni již nestála. Image sympatické dívky odvedle byla tatam. V očích americké veřejnosti se stala celebritou, která si myslela, že pro ni pravidla neplatí, a to stálo malého chlapce život.
Gayheart se proto zaměřila na rodinu. I manželství s Danem, z něhož vzešly dvě dcery, ale nakonec skončilo v roce 2018 rozvodem. A kariéra? Tam už Gayheart nikdy svůj potenciál nenaplnila. Televizní svět pro ni skončil před patnácti lety a v tom filmovém se v posledních šesti letech dočkala jen jedné malé role. Bylo to sice v devátém filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu (2019), její tvář už ale poznali jen ti největší fanoušci a fanynky. A těch po všech těch letech příliš nezbylo.
 Rebecca Gayheart na premiéře Tenkrát v Hollywoodu, Los Angeles, 2019
Rebecca Gayheart na premiéře Tenkrát v Hollywoodu, Los Angeles, 2019 | Getty Images