Treat Williams z Vlasů zemřel při nehodě na motorce. Jedna generace Bergera milovala

Treat Williams z Vlasů zemřel při nehodě na motorce. Jedna generace Bergera milovala
Vlasy | Tribe Entertainment Group
Server Deadline vydal vyjádření šéfa tamních hasičů Jacoba Gribblea, který popsal střet Williamsova motocyklu s osobním automobilem, jehož řidič prý motorku neviděl včas. Vrtulník Williamse přepravil do nemocnice, bohužel už bylo pozdě. Nikdo jiný nebyl během nehody zraněn nebo nezemřel.
Treat Williams
Treat Williams

Herec, Účinkující

Americké publikum si Williamse nejvíce spojuje se seriálem Everwood ze začátku století. Během jeho čtyř sezón ztvárnil ovdovělého ředitele mateřské školy, jenž se s dětmi přestěhuje na malé město a snaží se začít nový život.
Českým divákům a divačkám bude však vždy bližší jeho druhá velká role ve Formanových Vlasech, v nichž nezapomenutelným způsobem ztvárnil vůdce hipíků Bergera a jeho závěrečná smrt ve vietnamské válce přináší silnou katarzi díla.
Vlasy, I got life
Vyrůstal v Connecticutu, kde se narodil do poměrně bohaté rodiny. Mezi jeho předky patří nejen významní američtí politici William Henry Barnum a signatář deklarace nezávislosti Robert Treat Paine, ale také cirkusový manažer P. T. Barnum, podle jehož životní pouti vznikl muzikál Největší showman. Treat Williams byl licencovaným pilotem a potápečem, volný čas tedy uměl zaplnit.
Proslul však především jako velmi pilný herec. Ve filmu, televizi a v divadle si připsal přes stovku rolí. Získal Emmy za televizní film Noční šichta a třikrát byl nominovaný na Zlatý glóbus.

Z menších rolí si ho publikum pamatuje ve snímcích jako Tenkrát v Americe z roku 1984 či v komedii Slečna Drsňák 2 z roku 2005. Hrál otce hlavního hrdiny v dramatu 127 hodin.
Treat Williams
Treat Williams | Rachel Luna / Stringer / Getty Images
V průběhu své kariéry dostával i hlavní role v akčních dobrodružných snímcích, ať už to byl Žralok (1987), jenž reagoval na popularitu Čelistí, nebo Chobotnice (1998), jimž se etabloval pozdější režisér Stephen Sommers (série Mumie).

Hrál v komediálních sci-fi hororu Smrtelné horko, dramatu Ztraceni v moři s Michelle Pfeiffer, romatické komedii Sladké lži či krimi dramatu Město patří nám.

Jeho největší a nejméně doceňovanou rolí je postava zkorumpovaného policisty v téměř tříhodinovém dramatu Pán velkoměsta (1981) od slavného režiséra Sidneyho Lumeta. Snímek vypráví o důstojníkovi vere úplatky a dělá různé podvody. Dostane se však na paškál vnitřních záležitostí a měl by na své kolegy občas něco donést. Nejprve o tom nechce vůbec slyšet, ale brzy zjistí, že ani jeho vyšetřovatelé zdaleka nejsou čistí a tak si bude muset definitivně vybrat třetí stranu, tu vlastní. Snímek soutěžil na festivalu v Benátkách a Williams za něj byl nominovaný na Zlatý glóbus.

Druhou a poslední nominaci na Glóbus získal v roce 1985 za televizní minisérii Tramvaj do stanice touha, kde hrál stejnou roli, jako kdysi Marlon Brando. Za Formanův muzikál Vlasy naopak překvapivě nebyl nikdy nominován na žádnou cenu.