Zemřel televizní kazatel Pat Robertson, podle nějž gayové mohli za přírodní katastrofy

Zemřel televizní kazatel Pat Robertson, podle nějž gayové mohli za přírodní katastrofy
Pat Robertson | Getty Images
V 80. letech Robertsona v jeho pořadu The 700 Club sledovalo každý měsíc přes 60 milionů lidí a vysílal se v mnoha jazykových mutacích po celém světě. Předčil tím zhruba desetinásobně u nás povědomějšího „teleevangelistu“ Jerryho Falwella, jehož už nás známe díky filmu Lid versus Larry Flynt.
Pat Robertson
Pat Robertson

Herec

Robertson z pořadu odstoupil teprve přede dvěma lety, když mu bylo již 91 let. Za dobu vysílání proslul neuvěřitelným množstvím skandálních, hrubě urážlivých nebo i nezáměrně komických výroků. K těm nejvyhlášenějším patří, že „feminismus je socialistické, protirodinné hnutí, které podněcuje ženy, aby opustily své manžele, zabily své děti, provozovaly čarodějnictví, zničily kapitalismus a staly se lesbami“. Výrok se stal natolik slavným sám o sobě, že už dnes hodně lidí ani neví, kdo ho v roce 1992 vyřkl.
V rozhovoru, který proběhl v zářijovém týdnu roku 2001, kdy se udál útok na Světové obchodní centrum v New Yorku, spolu se zmiňovaným Falwellem společně obvinili „pohany, podporovatele interrupcí, feministy, gaye a lesby, že pomohli tomu, aby na nás zaútočili teroristé“. V roce 2013 řekl, že „členové sanfranciské gay komunity záměrně šíří AIDS tím, že lidem při třesení rukou pomocí infikovaného trnu na prstenu probodávají kůži“.
Pat Robertson při podpoře Donalda Trumpa.
Pat Robertson při podpoře Donalda Trumpa. | Getty Images
Robertson rovněž v roce 1976 „předvídal“ konec světa, jenž měl podle něj přijít v roce 1982. V roce 2011 svá varování opakoval a vysloužil si za to tzv. Ig Nobelovu cenu udílenou šarlatánům a pavědcům. Robertson věštil dál. V roce 2007 měl proběhnout obří teroristický útok na USA. V roce 2009 nesmyslně rekordní zdražení benzínu, které nenastalo. V roce 2020 zase věštil pád meteoritu, pokud nevyhraje prezidentské volby Donald Trump. (Sám prohrál v republikánských primárkách v roce 1988, kdy ho snadno porazila většina kandidátů a z klání vyšel celkově vítězně George Bush starší).
Robertson obecně velmi často spojoval přírodní katastrofy s „dekadencí gayů a leseb“ a různá ničivá tornáda v letech 1987 a 1998 pokládal za boží trest. Dva týdny poté, co v roce 2005 hurikán Katrina zabil více než 1800 lidí, ve svém pořadu prohlásil, že jde o „boží trest za to, že v Americe jsou povolené interrupce“. V roce 2020 po ničivém zemětřesení na Haiti, kde zemřelo několik set tisíc lidí, řekl, že „zakladatelé Haiti uzavřeli pakt s ďáblem“. Myslel tím haitskou revoluci, kdy se černošští otroci vzbouřili proti svým francouzským koloniálním utlačovatelům. Zemětřesení v roce 2010 pak podle něj bylo součástí „boží kletby“.
Robertson byl představitel jižanské baptistické církve (Southern Baptist Convention) a jiná křesťanská vyznání označoval za projev antikrista. Hinduismus obvinil, že je „démonický“ a islám zase „satanský“, buddhismus označil za „nemoc“ a nevěřící lidi nazýval „termity“. Věřil, že má zázračné léčitelské schopnosti, které nikdy neprokázal žádným reálným činem, pouze o nich desítky let mluvil a „působil na dálku přes obrazovky“. Údajně dokázal odvrátit i přírodní katastrofy a srážku Země s asteroidem.
Pat Robertson během volební kampaně republikánů.
Pat Robertson během volební kampaně republikánů. | Getty Images
V roce 2006 tvrdil, že vyvinul „věk popírající energetický drink“, který mu dává sílu, aby na stroji zvaném leg press zvedl nohama 2000 liber (907 kg). Když však svůj výkon předvedl na videu, pohnul se zátěží pouhých pár centimetrů a pomáhal si tlačením dlaní do kolen. Sklon stroje navíc podle přepočtů vyvíjel na svaly tlak pouhých pár set kilo.
Vícekrát se složitě zapletl do rad, jestli má muž právo opustit nemocnou manželku kvůli jiné ženě, nebo zda může partnerku bít, pokud neposlouchá jeho příkazy. Novinové články odhalily jeho obchodní spojenectví s několika africkými diktátory, prezidentem Libérie, Charlesem Taylorem, a prezidentem Zaire, Mobutu Sese Sekem, kteří čelili obviněním z porušování lidských práv. Mezinárodní skandál Robertson způsobil, když prohlásil, že zhoršený zdravotní stav izraelského premiéra Ariela Šarona je „božím dílem“.
Roberston velmi překvapivě brojil proti kriminalizaci marihuany, neboť pokládal za nesprávné, že přísné tresty uvrhají mladé lidi do vězení a ničí jim život. Část fundamentalistických věřících si také proti sobě poštval tím, když podle něj „nelze věřit tomu, že celý svět byl stvořený před pouhými šesti tisíci lety“.
televizní kazatel Pat Robertson
televizní kazatel Pat Robertson | Getty Images
Robertson vycházel z tzv. charismatické teologie, která se rozšířila mezi evangelickými směry ve druhé polovině 20. století. V mnoha případech však šlo hlavně o zneužívání patriarchální autority a taky o způsob, jak provozovat byznys. Různé odhady stanovovaly Robertsonův majetek na částku mezi 200 miliony a jednou miliardou dolarů, přičemž kazatel všechna čísla vždy odmítal. Kvůli složité legislativě, podle níž církve v USA neplatí daně, se mu dařilo velkou část soukromých výdělků z médií schovat pod „činnost církve“.
Roberston za svůj život vydal více než dvacet knih. Kromě několika autobiografií se jeho nejslavnější prací stal v roce 1991 titul The New World Order (Nový světový řád), v němž vykresluje bizarní konspirační teorii, do níž jsou zapletení Ilumináti, svobodní zednáři, Rada pro zahraniční záležitosti, Trilaterální komise a hnutí new age. V knize věští konec světa a centralizovanou vládu státních bank pod nadvládou „světového židovstva“. Robertson vycházel často z už předpřipravených dávných konspiračních teorií, ale svým vlivem se mu podařilo podpořit paranoidní myšlení na přelomu milénia.
Jeho smrt na sociálních sítích nyní otevřeně slaví tisíce lidí, neboť šlo o jednu z nejnegativněji působících osobností amerického veřejného života.