Nestála o sexuální scény a zavrhla úspěšný seriál. S erotikou je stále větší problém

Nestála o sexuální scény a zavrhla úspěšný seriál. S erotikou je stále větší problém
Jameela Jamil – She-Hulk: Neuvěřitelná právnička | Marvel Studios
Jedním z moderátorů podcastu je také Penn Badgley, který v netflixovském seriálu Ty ztvárňuje titulní úlohu stalkera, jenž se svým obětem neváhá vetřít do životů za užití jakýchkoli praktik. Populární show se erotiky neštítí, avšak pro Jamil byla nabídnutá „sexy“ role za jejími morálními hranicemi. „Z konkurzu jsem se stáhla, protože jsem nesmírně stydlivá,“ vysvětlila herečka, jež prý ani nedokáže sledovat sexuální scény v televizi. „Musím je přetáčet, stydím se jen pozorovat jiné lidi,“ vyprávěla.
Ty
Ty
80%
Filmovou a televizní erotiku podle ní obklopuje pocit trapnosti a nepatřičnosti, přičemž Jamil si navíc z mládí odnesla blíže nespecifikovaný psychický blok. „Nikdy jsem se nevyžívala ve vystavování svého těla. Zčásti proto, že z dětství mám jisté sexuální trauma. Pro mě to zkrátka nikdy nepřipadalo v úvahu,“ pokračovala herečka ze seriálů Dobré místo nebo Pitch Perfect: Bumper in Berlin a z filmu Vem si mě. Občas si prý na sebe vezme krátkou sukni nebo tílko, ale jinak ke svému tělu zaujímá ochranářský postoj.
Jameela Jamil
Jameela Jamil – Pitch Perfect: Bumper in Berlin | Peacock
Seriál Ty byl v minulosti předmětem kauzy, když sám Penn Badgley v Podcrushed bědoval nad množstvím sexuálních scén. A showrunnerku Seru Gamble požádal, aby s erotikou pro čtvrtou sérii šetřila. Jeho komentáře rozpoutaly na sociálních sítích bouři, již poté herec krotil pro magazín GQ. „Neměl jsem na mysli náš finální produkt. Šlo spíš o kulturní poznatek k produkcím všech filmů, zejména pak k těmto scénám. Víme přece, že Hollywood má za sebou minulost plnou do očí bijící exploatace a zneužívání,“ sdělil Badgley.
Herec tím udeřil hřebíček na hlavičku. Dějiny zneužívání a vykořisťování zejména ženských hereček v kinematografii sahají hluboko do němé éry, což ostatně dokumentuje třeba nedávný snímek Babylon. Režiséři a hlavně producenti dospěli v jistém období do mocenských pozic, z nichž si mohli s herci a herečkami dělat, co se jim zlíbilo. A většinou bez postihu, neboť mladí performeři se báli veřejně vystoupit a ohrozit svou kariéru. 
Až po mnoha letech se dostávají na světlo případy ze zákulisí filmů jako Romeo a Julie (1968) nebo Poslední tango v Paříži (1972), kde náctileté herečky zakoušely psychická muka. Příšerné zacházení, manipulaci a nucení k sexu před kamerami i v zákulisí zpětně dosvědčují i renomované osobnosti jako Sharon Stone. Nejen kvůli tomu se stále víc herců a hereček odmítá na kameru odhalovat, proti natáčení sexuálních scén veřejně vystoupili například Julia Roberts, Jessica Alba, Megan Fox nebo Ricky Gervais. Ruth Wilson roku 2018 opustila seriál Aféra a interní zdroje pro The Hollywood Reporter popsaly nehostinné natáčecí podmínky, které zahrnovaly nucení k nadbytečným erotickým scénám a jejich promítání lidem, kteří ani nebyli součástí produkce.
Ty
Ty (2018) | Netflix
Po divokých obdobích 70. a 80. let, kdy se sex propracoval do mainstreamové tvorby, a také po přelomu tisíciletí, které u moci zastihlo vlivného producenta a dnes usvědčeného sexuálního násilníka Harveyho Weinsteina, se o filmové erotice a zneužívání herců a hereček začíná mluvit ve správném kontextu. Osobnosti jako Emily Ratajkowski a zmíněná Wilson sice stále dosvědčují amorální zaujetí ženskými těly, kvůli němuž si nemohou najít seriózní úlohy a stahují se z chlípných hollywoodských večírků i produkcí, ale kontrola a prevence se ve světle veřejných kauz hlásí o slovo.
Za lepší postavení žen. Topmodelka Emily Ratajkowski toxický Hollywood nešetří
Téma10. 4. 2023
Za lepší postavení žen. Topmodelka Emily Ratajkowski toxický Hollywood nešetří
Kontroverzní show jako Euforie, Ty či nadcházející The Idol erotiku protežují a budí veřejné reakce, ovšem herci a herečky se k jejich obsahu vyjadřují otevřeněji a pomáhají měnit dlouhodobé trendy. Sex z kinematografie nemusí zmizet, pokud se bude řídit morálním kompasem a plným souhlasem aktérů a aktérek. Pro Jameelu Jamil je ovšem nepřijatelný podobně jako pro Quentina Tarantina, jenž natáčení sexuálních scén nedávno pro španělský magazín Diari ARA označil za bolestivé. 
Podle Tarantina neexistují sexuální scény, které by shledal esenciálními pro příběh, minimálně v jeho dosavadní filmografii. Pořady o náctiletých, hormonálně rozbouřených jedincích (Euforie), skandálním zákulisí hudebního průmyslu (The Idol) nebo o šarmantním manipulátorovi (Ty) si svou erotiku zatím obhájí, ale její soumrak přesto zažíváme. Lidem jako Jamil to může přinést víc odpovídajících hereckých příležitostí, mnoho jiných herců a hereček se nebude muset potýkat s vykořisťováním.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?