Lepší místa v kinech AMC budou dražší. Největší řetězec na světě přijímá opatření, nad nimiž soptí i celebrity

Lepší místa v kinech AMC budou dražší. Největší řetězec na světě přijímá opatření, nad nimiž soptí i celebrity
AMC Theatre | Getty Images 2015
Společnost AMC Theatres se sídlem v Kansasu vznikla roku 1920 a momentálně vlastní nejrozsáhlejší řetězec kin na světě. Její dlouhodobou prosperitu narušil příchod koronaviru, kvůli němuž přišla v posledních třech letech celkem o 6,5 miliardy dolarů. Tato čísla zveřejnil web Financial Highlights.
Nepočítáme-li výjimky jako Avatar: The Way of Water nebo Top Gun: Maverick, většina projekcí zeje ve Spojených státech prázdnotou. O některých premiérových víkendech se kinosály AMC možná zaplní, ale lidé stále raději volí alternativu v podobě streamovacích služeb. Ty mohou sledovat z pohodlí a bezpečí domova a většinu filmů, které měly premiéru v kinech, mohou vidět jen pár týdnů po uvedení do distribuce.
Na pokles zájmu a propad zisků společnost reagovala toto pondělí, kdy vyhlásila speciální zpoplatnění míst s kvalitnějším výhledem a zlevnění předních řad. Tato praxe se zahájí 10. února ve vybraných lokacích v New Yorku, Chicagu a Kansasu, přičemž kompletní pokrytí má proběhnout do konce roku. Výkonný viceprezident společnosti Eliot Hamlisch to pro NPR News obhajoval tvrzením, že tento krok koresponduje s cenovými standardy mnoha jiných zábavních akcí, které AMC pořádá.
Tom Cruise
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Jenže ty většinou zahrnují speciální programy s hosty, koncerty či divadelní představení. Kina se už dávno vyprofilovala jako místa, kam společně chodí příslušníci všech společenských vrstev, aby si za shodných podmínek užili kulturu. Toho si všímá například ředitelka Indiana University Cinema Alicia Kozma, podle níž se lidem nyní „zvlášť účtuje základní trávení volného času, tedy potkávat se s přáteli nebo scházet se s rodinou a zajít si na film“.
Toto zpoplatnění má dle Kozmy přimět publikum pořídit si speciální AMC členství, které stojí 20 až 25 dolarů měsíčně. Mnozí si ale další výdaje nemohou dovolit, tudíž dané rozhodnutí může být současně neefektivní i neetické. Na většině projekcí zůstává spousta volných míst, a pokud si lidé nechtějí připlácet, mohou si jednoduše koupit levnější místa a poté se přesunout na neobsazené dražší sedačky. Mnoho diváků a divaček může na kina nadobro zanevřít, obzvlášť nemá-li v okolí jiné než AMC kinosály. „Máme si koupit lístky do třetí třídy, abychom v AMC viděli znovuuvedení Titanicu,“ trefně na Twitteru poznamenala uživatelka Abby.
Vedle uhrazení lístku lidé občas utratí dalších dvacet dolarů za popcorn a pití. Drahé občerstvení kompenzuje ztráty na vstupném, z něhož se polovina odvádí filmovým distributorům. Další připlácení za lepší místa, o která je pochopitelně největší zájem, tedy návštěvníci mohou považovat za neférové jednání.
Na to začaly okamžitě poukazovat i celebrity jako herec Elijah Wood. Představitel Froda v trilogii Pán prstenů přirovnal tento krok k potrestání lidí s nižším příjmem. „Kinosály vždy představovaly posvátnou demokratickou půdu pro všechny bez rozdílu. Tato nová iniciativa AMC Theatres v podstatě pokutuje lidi s nižším příjmem a odměňuje ty bohatší,“ uvedl herec na Twitteru.
Změny se dotýkají řetězce operujícího v USA, ale vzhledem k prominenci AMC Theatres nelze vyloučit silný dopad na budoucnost kin jako takovou. V letošním roce dojde na řadu očekávaných premiér v čele se Strážci Galaxie 3, Indiana Jonesem 5 či Rychle a zběsile 10 a jejich domácí návštěvnost prozradí, jestli se lidem chce za filmy v kinech připlácet.

Kinolog: Film, který zabil kariéru Brada Pitta. Dekadentní Babylon je pro otrlé znalce

Retro velkofilm Babylon odehrávající se ve 20. letech minulého století stál asi 80 milionů dolarů a je to jeden z největších komerčních propadáků roku. Jenomže má i nominace na Oscary a část recenzentské obce ho považuje za jeden z nejlepších „filmů o filmu“, jaké kdy vznikly.