Rod draka: kniha versus seriál. Jaké změny se povedly, a které ne?

Rod draka: kniha versus seriál. Jaké změny se povedly, a které ne?
Rod draka | HBO
Kdo už viděl poslední díl, ví, na co scenáristé Ryan Condal a Miguel Sapochnik narážejí. Nic jiného než krvavou řež už nyní od Rodu draka očekávat nemůžeme. Do premiéry druhé sezóny je ale zatím velmi daleko, proto se pojďme ohlédnout za tou první, a to s ohledem na knižní předlohu.
Seriál vychází z románu George R. R. Martina Oheň a krev, jenž líčí dějiny rodu Targaryenů dlouho před slavnou Hrou o trůny. Jak moc si ale tvůrci seriálu její obsah upravili? První velkou výzvou byly dialogy a součinnost mezi jednotlivými postavami seriálu, neboť v knize, která je napsaná formou rodinné kroniky, k žádným rozhovorům nedochází. Jediným vodítkem tak byla uvedená data, události a postavy, maximálně nějaký výrok, jenž kronikář stihl zaznamenat.
Paddy Considine
Rod draka – král Viserys | HBO
Pojďme ale ke zmíněným změnám. První z nich se týká krále Viseryse (v seriálu ho ztvárnil Paddy Considine). V knize se o něm hovoří velmi málo a s ohledem na činy jednotlivých Targaryenů není ničím výjimečný, představuje tak jakousi výplň na trůně mezi významnějšími krály. V seriálu je ale jednou z nevýraznějších postav a výkon Paddyho Considinea je výborný. Jeho rozpadající se král, který až do posledního dechu věří svému rozhodnutí, je pro veškeré dění klíčový.
K další změně došlo i ve vztahu princezny Rhaenyry a Cristona Colea. V knize k jeho naplnění nikdy nedojde, v seriálu ovšem ano. Následující nedorozumění mezi nimi tak lépe objasňuje Cristonovu pozdější zášť vůči princezně a přiklonění se na stranu královny Alicent.
Olivia Cooke
Rod draka – královna Alicent | HBO
Řadu vášnivých debat vyvolal fyzický vzhled Velaryonů. V knize mají zářivě bílou pleť, fialové oči a bílé vlasy stejně jako Targaryenové. Tvůrci seriálu se ale rozhodli pro velkou změnu a Velaryonům přisoudili tmavou barvu kůže. Rhaenyřiny děti, jejichž otcem je v seriálu Harwin Strong, mají pleť světlou a vlasy tmavé, je tedy jasné, že nepocházejí z manželského lože s Laenorem Velaryonem. Spor o jejich původ je u dvora o to silnější (v knize se jedná pouze o dohady), že důkaz přímo bije do očí, je to klín vražený mezi Rhaenyru a Alicent.
Kromě krále Viseryse se významnějšího prostoru dostalo i postavě Laryse Stronga, zrádného a lstivého Harwinova bratra, který intrikuje, kde se dá. Míří na post jednoho z nejmocnějších i nejnebezpečnějších mužů příběhu, jenž má se všemi aktéry své vlastní plány, zná je ale pouze on sám.
Rod draka
Rod draka | HBO
Všechny tyto změny fanoušci a fanynky považují většinou za pozitivní a oceňují, že nenarušují události z knihy, pouze je doplňují a na některé dohady poskytují vlastní odpověď. Ovšem jsou tu i změny, z nichž milovníci předlohy skřípou zuby.
První z nich je vražda Joffreyho Lonmoutha, milence Laenora Velaryona. Joffrey v knize rovněž umírá Coleovou rukou, ale při zdánlivé nehodě na turnaji na počest Leanorova a Rhaenysyna sňatku. V seriálu jde o úkladnou vraždu u dvora před zraky všech přítomných. V takovém případě je naprosto nepřípustné, aby Cole zůstal na svému postu, musel by odejít pro zneuctění jeho postavení.
Rod draka
Rod draka – Criston Cole a Joffrey Lonmouth | HBO
Velké dohady vyvolala i nepřítomnost čtvrtého potomka Viseryse a Alicent – prince Daerona. Většina divaček a diváků se shoduje na tom, že pro děj příběhu není zatím podstatný, ale jeho naprostá absence je chybou, zvláště pokud s jeho postavou tvůrci počítají do budoucnosti.
A potom je tu Alicent. Chladná intrikářka, která v knize touží po moci pro svého syna. Smrti manžela využije jako záminku uzmout Rhaenyře trůn a korunovat vlastního syna. V seriálu se ji ale z dosud neznámého důvodu rozhodli polidštit a udělat z ní ženu, jež špatně pochopila manželova poslední slova.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.