Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu

Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu
Šógun | Disney+
Nová adaptace slavné knihy měla opravdu obtížný úkol. Náročnou látku musela důstojně vytěžit a přinejmenším aspoň se ctí navázat na minisérii z 80. let, která se dodnes těší solidní reputaci. Příběh britského mořeplavce Johna Blackthorna, který ztroskotá na počátku 17. století u japonských břehů, spojí se s lordem Jošim Toranagou a zaplete se do tamních mocenských bojů, měl ostatně velký potenciál. A tvůrci ho opravdu vytěžili na výbornou. Dílo se počítá mezi zasloužené megahity a nejúspěšnější seriálové novinky tohoto roku.
Šógun
Šógun
  • Disney+
86%
Tak nějak se ovšem čekalo, že Šógunova cesta je u konce. O projektu se ostatně mluvilo jako o jasně uzavřené minisérii, Clavellův knižní materiál byl vyčerpán a tvůrčí duo Justin Marks a Rachel Kondo v rozhovorech ještě před několika týdny oznamovalo, že vždy počítalo pouze s jedinou řadou a aktuálně ani neví, jak by se v příběhu nadále pokračovalo. Jenže autorský záměr je jedna věc a komerční úspěch pro kabelovku druhá.
Stanice FX a s ní spojená streamovací služba Hulu jsou totiž namlsány úspěchem a i přes slova autorů chtějí pokračovat. A už k tomu tamní hlavouni udělali první rázný krok. Herec Hirojuki Sanada, jenž měl údajně na úspěchu projektu velký podíl, totiž s televizí uzavřel smlouvu, která pojišťuje jeho návrat do role Jošiho Toranagy. Pro FX se podle webu Deadline jedná o zásadní krok, bez něhož by v přípravách na druhou řadu nepokračovala. Další série ještě nebyla oficiálně odklepnuta, k tomu musí ještě producenti splnit několik kroků, po plácnutí se Sanadou k ní má ovšem Šógun velmi blízko.
Šógun
Šógun
Šógun
Šógun
Šógun
Nabízí se ovšem několik otázek, které si aktuálně pokládá snad každý fanda jedničky. Vážně je pokračování nezbytné? Dokáží scenáristé stát na vlastních nohách i bez silné předlohy? Nepůjde jen o tradiční ždímání úspěšného hitu, který kvůli tomu brzy zapadne? Ano, hrozeb je opravdu hodně a někteří diváci si nejspíš trochu oprávněně klepou na čelo. Zůstává pak také otázkou, zda se vrátí původní autorská dvojice, nebo zůstane věrná svým původním slovům a druhou sezónu po nich převezme někdo jiný. Z Šógunova potenciálního návratu tak chce mít divák radost, zároveň ale informace vzbuzuje více než mírné rozpaky.
Historického Šóguna u nás naleznete na platformě Disney+. Podívejte se na žebříček nejlepších seriálů, které jsou zde dostupné.
Zdroj: The Hollywood Reporter, Deadline