Nejbizarnější epizoda Přátel provokovala svatbou i nesmyslným okultismem

Nejbizarnější epizoda Přátel provokovala svatbou i nesmyslným okultismem
Přátelé | NBC
V jedenáctém díle druhé série se totiž odehraje hned několik událostí, které svou specifičností učinily z této epizody největší šílenost, do níž se seriál během svých deseti sezón pustil. Není překvapením, že v ní hraje hlavní roli Phoebe (Lisa Kudrow), jejíž roztomilá excentričnost se v průběhu času stala základem mnoha podivuhodných příhod. V díle s názvem Neočekávaná svatba však Phoebe čelí skutečně těžko uvěřitelnému problému: zdá se totiž, že ji posedl duch její zesnulé klientky.
Přátelé
Přátelé
88%
Konkrétně jde o seniorku Rose, kterou Phoebe těsně před skonem masírovala. V průběhu epizody mladá žena nepředvídatelně hovoří jako důchodkyně a nejde přitom jen o styl vyjadřování, nýbrž i o prohlášení týkající se lidí, které Phoebe nemohla znát. Phoebe proto vyhledá seniorčina manžela, podle něhož prý Rose chtěla před odchodem na věčnost vidět všechno.
Přátelé
Přátelé | NBC
Náročného úkolu se Phoebe pokusí zhostit důstojně, avšak ani procházka po New Yorku nevede k plnému uspokojení zvídavého ducha. To se stane až ve chvíli, kdy se Phoebe společně s ostatními přáteli účastní svatby Rossovy exmanželky Carol (Jane Sibbett). Ta si bere Susan (Jessica Hecht), kvůli níž nešťastného Rosse na začátku seriálu opustila. Až při sledování lesbické svatby duch stařenky prohlásí, že už konečně viděl všechno, a tělo Phoebe opustí.
Jistě, chování této hrdinky se napříč sériemi nevyhýbá podivnostem, v tomto případě však opravdu nebylo jasné, co se vlastně stalo. Pokud se Phoebe pokoušela o černý humor, celé zápletce chyběla pointa.  A jestli do ní skutečně vstoupil duch, jde o zcela ojedinělý, nevysvětlitelný a nikdy v dalších sériích už nereflektovaný moment nadpřirozena, který do takového seriálu vlastně vůbec nepatří.
Přátelé
Přátelé | NBC
Ačkoli tedy tato příhoda nedává pražádný smysl, její pointa je přece jen velmi zajímavá. Ačkoli duch stařenky Rose možná nebyl ze sňatku dvou žen nadšený, v jinak poměrně konzervativním, neinkluzivním a místy až homofobním seriálu jde o zásadní moment. Ross, který zprvu lesbickou lásku své manželky odmítal a celá situace s ním (pochopitelně) značně otřásla, totiž během těchto okamžiků osobnostně vyspěje a svou bývalou choť nakonec podpoří.
Z hlediska dnešní doby nejde o nic šokujícího, musíme si však uvědomit, že stát New York legalizoval stejnopohlavní manželství v roce 2011, tedy patnáct let po odvysílání tohoto dílu. Dvě malé kabelové televize také odmítly epizodu vysílat, dohromady by se však stížnosti směřující k vedení televize NBC, jež seriál natáčela, daly překvapivě spočítat na prstech jedné ruky.
Přátelé
Přátelé | NBC
Samotná svatba je i dnes důstojným okamžikem celého pořadu, jelikož se tvůrci nesnažili být přehnaně političtí, nýbrž jim šlo o Rossovo přijetí jinakosti a také nového života své dřívější lásky. Kombinace nepochopitelné spiritistické linky a sympatického neodsouzení lásky mezi dvěma ženami činí z Neočekávané svatby jeden z nejsvéráznějších, ale také nejzajímavějších dílů (nejen) druhé série Přátel.
Celý seriál můžete sledovat na platformě Max. Podívejte se i na náš žebříček nejlepších seriálů, jež jsou na této streamovací službě k vidění – a kde Přátelé nepřekvapivě okupují jednu z čelních příček.
Zdroje: Collider, InStyle