M*A*S*H měl v době uvedení problémy s cenzurou. Televizi vadilo i slovo panic

M*A*S*H měl v době uvedení problémy s cenzurou. Televizi vadilo i slovo panic
M*A*S*H | CBS Television
M*A*S*H
M*A*S*H
  • Disney+
85%
Dnes nám to může připadat směšné, protože častokrát reprízovaný seriál známe takřka zpaměti a můžeme ho snadno porovnat s tvorbou v dalších dekádách. Ale v době svého uvádění měl M*A*S*H skutečné problémy. Jeho tvůrce Larry Gelbart musel čelit řadě problémů. Jedním z nich byl smích, který se běžně přimixovával ke komicky laděným situacím, běžný pro sitcomy. Jak seriál nabíral na intenzitě a častěji se potýkal i s vážnými tématy, tvůrci od této pomůcky raději upustili. Což však výslednému dílu nakonec jen prospělo.
Seriálu trvalo pouhou jednu sezónu, než se stal jedním z největších televizních hitů. Právě proto si na něj cenzoři posvítili a ukázalo se, že tvůrci nedělají všechno tak, jak by měli. Důležité bylo tehdy dávat si pozor zejména na „vulgarismy“. Komik George Carlin v té době definoval „sedm slov, která nikdy nemůžete říct v televizi“ (shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker, tits). Nezapomeňte, že se psala 70. léta.
M*A*S*H
M*A*S*H | CBS Television
To často způsobovalo problémy Larrymu Gelbartovi, protože seriál vycházel z filmu MASH Roberta Altmana, který v roce 1970 obdržel rating R. Seriál se snažil uchovávat podobu se zmíněným snímkem, ale právě to se cenzorům jednoznačně nelíbilo. Gelbart byl z jejich zásahů dost otrávený, považoval je za nesmyslné požadavky. A proto se rozhodl jim to vrátit.
Alan Alda, představitel Hawkeyho Pierce, který za seriál pětkrát získal cenu Emmy, v rozhovoru pro The New York Times v roce 2022 vzpomínal na Gelbartovu reakci na cenzuru. Tehdejší tvůrce se prý naježil, když ho CBS penalizovala za užití slova se sexuální konotací, které ovšem nebylo použito v souvislosti se sexem.
Alda uvedl: „Radar někomu vysvětloval, že s něčím nemá zkušenost. Řekl doslova: ‚Jsem v tom naprostý panic.‘ Bez sexuálního kontextu. Jenom tím chtěl říct, že prostě něco takového nikdy nedělal. A cenzor z CBS prohlásil: ‚Nemůže říct panic. To je zakázané.‘“
Gelbart se rozhodl, že to cenzorovi vrátí. Alda vzpomínal: ‚Takže další týden Gelbart napsal krátkou scénu, kde přinášejí pacienta na nosítkách. A já se ho ptám: ‚Odkud jsi, synku?‘ A on odpoví: ‚Z Panenských ostrovů, pane.‘“
Jakmile si M*A*S*H raketově získal popularitu a začal vyhrávat Emmy, tvůrci získali větší volnost a televizní stanice začala být trochu odvážnější. Podle magazínu Slash Film je to jeden z důvodů, proč je série stále tak atraktivní, jako byla v době svého premiérového uvádění v televizi.