Jediové, skateboardy, démoni, historie a mnoho dalšího. Udělejte si přehled o nejlepších anime letošního roku

Jediové, skateboardy, démoni, historie a mnoho dalšího. Udělejte si přehled o nejlepších anime letošního roku
Star Wars: Visions (2021) | Lucasfilm Ltd.

Star Wars: Visions

Devítidílný seriál s tematikou světa Star Wars. Na tomto titulu je nejzajímavější to, že se jeho tvorby ujalo hned sedm slavných a perspektivních japonských animačních studií. Mezi ty se řadí například Kamikaze Douga (JoJova prazvláštní dobrodružství), Studio Colorido (O chloupek) či TRIGGER (Promare). Každá z devíti epizod vypráví svůj vlastní příběh. V prvním díle se například ocitnete v zapadlé vesničce, jež je terorizovaná skupinou bývalých stormtrooperů. Obyvatelé si to ale nenechají líbit a tyranům se postaví. Zjistí však, že za jejich činy stojí sithská rytířka.
jediove-skateboardy-demoni-historie-a-mnoho-dalsiho-udelejte-si-prehled-o-nejlepsich-anime-letosniho-roku-8
Star Wars: Visions (2021) | Lucasfilm Ltd.
Ve druhé epizodě se ocitnete na planetě Tatooine, hlavní postavou je zde bývalý Jedi, nyní úspěšný rockový hudebník, který se bude muset postavit své minulosti. To poukazuje na různorodé originální náměty jednotlivých scenáristů a tvůrců a na jejich představy o světě v Předaleké galaxii. Své epizody navíc animační studia představují pomocí jejich osobité kresby, a tak je každý díl je výtvarně zcela odlišný. Seriál je od listopadu ke zhlédnutí na platformě Disney+.
Trailer k Star Wars Visions:
Star Wars: Vize

The Heike Story

Příběh tohoto seriálu je inspirovaný slavnou japonskou legendou. Je adaptací jejího zpracování z roku 2016 (Tale of the Heike) od japonského spisovatele Hideo Furukawy. V jedenácti epizodách po zhruba dvaceti minutách se přesuneme do Japonska 12. století. V té době se zde odehrávala válka mezi klany Taira a Minamoto. Hlavní postavou je dívenka Biwa, jež se živí jako pouliční hudebnice. Kvůli vládnoucímu režimu přišla v raném věku o otce.
Biwa je téměř slepá, za to má nadpřirozenou schopnost, jež jí umožňuje nahlížet do budoucnosti. Jednoho dne se potká s vrchním členem klanu Taira a prozradí mu proroctví o tragickém osudu jeho rodu. Muž dívce uvěří a vezme si ji pod svá ochranná křídla. Doufá, že se mu podaří zvrátit svůj osud. The Heike Story (Heike monogatari) si oblíbila řada diváků a divaček po celém světě nejen díky jeho srdceryvnému příběhu, ale pro skvělý emocionální soundtrack.
Trailer k The Heike Story:
Heike Monogatari

SK8 the Infinity

Toto anime se odehrává na japonské střední škole. Hlavními postavami jsou studenti Reki a Langa. Reki je vášnivý skateboardista, ví o tomto sportu vše, konstruuje si vlastní skateboardy a pracuje ve skateshopu. Kdyby byl ale příběh pouze o jeho vášni ke sportu, asi by to byla nuda. Reki možná až na hraně závislosti zbožňuje nebezpečné závody ve sjezdu v opuštěném dole za městem. V těch je povoleno vše a soupeři si zde rozhodně nedávají nic zadarmo.
Do japonského města se přistěhuje Kanaďan Langa a seznámí se s Rekim. Brzy se z nich stanou nejlepší přátelé, přičemž nemá Langa ani tušení, do jakého nebezpečného světa sportu se nechal uvrtat. Toto anime se proslavilo především svými charaktery, které mají vlastní životní příběhy a zkušenosti, jež se navzájem prolínají. Jedna z vedlejších postav zpočátku působí jako bezpáteřní maniak, čím déle ale v příběhu vystupuje, tím se odkrývá její komplikovaný charakter. Zjistíte, že za chorobnou vášní stojí strach a každodenní utlačování bohatou a politicky lukrativní rodinou. Prostředí riskantního sportu je zde propojeno jak s humorem, tak i vážnými momenty. Seriál má dvanáct epizod po zhruba 25 minutách.
Trailer k SK8 the Infinity:
SK8 the Infinity

Castlevania

Na začátku letošního roku byla na Netflixu uveřejněna čtvrtá řada oblíbené Castlevanie. Poprvé se na streamovací službě objevila v roce 2017 a už tehdy si získala spoustu fanynek a fanoušků. Od té doby popularita tohoto anime s každou novou sérií vzrůstala. Ačkoliv byla třetí sezóna pro spoustu z nás zklamáním převážně kvůli své komplikovanosti a uspěchanosti, čtvrtá reputaci napravila. Nejenže se díky ní pěkně usadil i příběh předchozí série, ale také se celé anime skvěle uzavřelo. Tato finální řada pracovala s několika různými dějovými rovinami, v nich se rozvíjely zdánlivě vzdálené osudy několika hlavních postav. Kromě tohoto ale využívala i jejich charakterových rysů a především historické pozadí s prvky fantasy, které se mimo jiné inspirovalo evropskou kulturou středověku.
Trailer ke Castlevanii:
Castlevania

JoJova prazvláštní dobrodružství

Tento poněkud bizarní seriál se své popularitě těší již od roku 2012. Dnes se může chlubit šesti sériemi. Každá z nich má přitom od 24 do 39 epizod po 25 minutách. Příběhem nás provází několik generací rodiny Joestarů, kteří vystupují pod jednotnou přezdívkou „JoJo“ (DžoDžo) a bojují v různých časových rovinách proti zlým nadpřirozeným silám. Jakožto příslušníci jedné rodiny dědí speciální schopnost. Každý z Joestarů dokáže ovládnout svou vnitřní duchovní sílu. To jim dává možnost již po generace pobíjet temné bytosti. Anime se proslavilo především svou komediální až absurdní náladou, která je doplněna o velmi dramatickou animaci. Co si pod tím představit? Vysoké kulturisty se šíleným módním vkusem a výraznou lineární kresbou. Seriál JoJova prazvláštní dobrodružství (JoJo no kimyō na bōken) byl dlouho slavný pouze v Japonsku, později se ale jeho popularita přenesla do celého světa a od minulého roku je k vidění na streamovací službě Netflix.
Trailer k JoJova prazvláštní dobrodružství:
JoJo's Bizarre Adventure

Boku No Hero Academia

Další seriál, který se může pyšnit dlouholetou tradicí, je Boku No Hero Academia. První série vyšla před pěti lety, letos tvůrci vydali jeho poslední, pátou sezónu. Příběh se odehrává ve fiktivním světě, v němž má zhruba 80 % populace nějakou speciální schopnost. V tomto fiktivním světě se společnost dělí na superhrdiny a padouchy. Jak už to tak bývá, hrdinové jsou za své činy opěvováni a stávají se vzory pro spoustu mladých lidí. Ti poté sní, že se stanou stejně slavnými superhrdinami. Mezi takové patří i mladík Izuku Midoriya, který je vášnivým fanouškem jednoho z největších charakterů, statečného All Mighta. V cestě za svým snem mu ale zabraňuje jedna překážka. Midoriya totiž patří do těch 20 % lidí, kteří žádnou speciální schopnost nemají.
Trailer k Boku no Hero Academia:
Boku no Hero Academia

Tokyo Revengers

Toto anime vyšlo ve druhé polovině letošního roku a stalo se populárním ze dne na den. Má 24 epizod po 25 minutách a odehrává se v Tokiu v roce 2005. Hlavní postavou je 25letý Takemichi, jehož život nestojí posledních pár let za nic. Nemá práci ani přátele. K tomu všemu se z televizního zpravodajství dozvídá o hrůzném činu, jenž byl spáchán na jeho bývalé přítelkyni z dob studií, krásné Hinatě. Za její smrt mohly pouliční nepokoje, které vznikly kvůli běsnění zločineckého gangu zvaného Tokio Mandži. Takemichi je touto zprávou zdrcený a přemýšlí nad tím, kde ve svém životě udělal chybu, že se mu nic nedaří a všechno se mu sype pod rukama. V tu samou chvíli je ale sražen do kolejiště před projíždějící soupravu metra.
Kdokoliv jiný by zemřel, Takemichimu se ale podařilo vrátit v čase a ocitnout se opět v době svých studií. Rozhodne se proto, že změní minulost a nedopustí, aby Hinata zemřela. Je natolik spjatý se svou minulostí, že se do ní dokáže vrátit. Takemichi se umí přenést do minulosti, nikoliv však do budoucnosti, jeho cestování v čase je tedy pouze jednosměrné. Zároveň se snaží i o to, aby se nikdy nepotkali dva mladíci, kteří v jeho budoucnosti stanou vůdci zločineckého gangu.
Trailer k Tokyo Revengers:

Demon Slayer

Anime z prostředí japonské kultury přelomu 19. a 20. století o nemožnosti soužití lidí a fiktivních temných bytostí. V legendách se mluví o démonech ukrývající se v lesích, kteří v noci napadají lidská obydlí a živí se jejich krví a masem. Vypráví se ale také o zabijácích démonů. Pro třináctiletého Tanjira se ale legendy stávají tvrdou realitou. Během jednoho dne se mu svět obrátí vzhůru nohama, když je jeho rodina rozsápána hladovým démonem. Přežije jen jeho sestra Nezuko, nebo si to aspoň myslí. Brzy ale přijde na to, že se proměnila v démona. Oproti jiným však stále vykazuje známky lidskosti. Tanjiro si tak stanoví svůj životní cíl – chce se stát zabijákem démonů, chránit lidi a přijít na způsob, jak svou sestru proměnit zpět v člověka.
Letos přibyla druhá sezóna, která přišla po úspěšné první sérii z roku 2019 a jejím dodatkovém filmu z minulého roku. Stejně jako většina anime i Demon Slayer (Kimetsu no Yaiba) je inspirovaný komiksovou předlohou. Ta je sice už dopsána, což ale znamená, že se dočkáme dalších minimálně dvou sérií. I tento seriál je nově ke zhlédnutí na Netflixu.
Trailer k Demon Slayer:
Kimecu no jaiba

Jujutsu Kaisen

Také toto anime využívá démony. Tentokrát se ovšem odehrává v současnosti. Démoni jsou pro oči běžných lidí neviditelní, a tak je jejich běsnění o to jednodušší. Nikdo totiž nemá tušení, že jim za zády stojí hladová bestie, která je postupně rozežírá zaživa. Kdysi žil ovšem démon jménem Sukuna, který byl horší než ostatní. Tehdejším čarodějům se podařilo tuto stvůru zneškodnit, nikoliv ovšem zničit. Zbylé části těla ukryli do skrýší po celém světě a zapečetili je, aby je žádný z démonů nenašel. Kdyby totiž jiný démon část Sukunova těla pozřel, získal by obrovskou moc, s níž by dokázal zničit svět. Proto existuje škola bojovníků Jujutsu, čarodějů, kteří běžné smrtelníky v tajnosti ochraňují před nebezpečím a brání jim v nalezení prokletých předmětů. Hlavní postavou je středoškolák Itadori Yuuji, jenž oplývá neobyčejnou fyzickou silou a vytrvalostí. Jeho klidný život se ale změní, když se k němu dostane jedna z ukrytých částí Sukunova těla.
Toto anime má k dnešnímu datu celkem 24 epizod, k jeho komiksové předloze ale stále vznikají nové kapitoly. Vzhledem k oblíbenosti komiksu i anime je pravděpodobné, že se dočkáme i dalších sérií.
Trailer k Jujutsu Kaisen:
Jujutsu Kaisen

Ranking of Kings

V tomto anime se přesunete do zcela smyšleného a nijak blíže určeného časoprostoru, v němž existuje svět plný panovníků, kteří se neustále handrkují, kdo z nich je lepší. Kritéria jsou různá, například kolik zná významných rytířů, jak se daří obyvatelům v jeho městech, jak prosperují a kolik má věrných poddaných. Velkou roli zde ale hraje i vladařova fyzická síla. Podle tohoto se následně hodnotí a předvídá, jaký panovník bude mít u lidí největší respekt. V tomto světě žije malý Boddži, hluchoněmý princ. Není příliš silný, ani nijak speciální a střetává se s řadou posměchů. Jakožto prvorozený syn má ale právo stát se následníkem trůnu. On sám o sní o tom, že bude tím nejlepším králem ze všech. Jeho život se obrátí naruby, když se setká s tajemným mluvícím stínem, jenž mu rozumí i bez jakékoliv znakové řeči. Společně začnou potkávat nové lidi, kteří mu pomáhají zformovat jeho charakter a chlapec si sám dělá obrázek o tom, co je pro panovníka opravdu důležité.
Ranking of Kings (Ousama Ranking) oplývá velmi ojedinělým jednoduchým typem animace, která možná někoho nadchne, jiného naopak odradí. Jeho předností je však jednoznačně neskutečná psychologická hloubka poselství a řada důležitých společenských témat.
Trailer k Ranking of Kings:
Ôsama Ranking