Seriály s hvězdičkou, které známe z dětství. Cattani, Schimanski, Dalgliesh a další

Seriály s hvězdičkou, které známe z dětství. Cattani, Schimanski, Dalgliesh a další
Profesionálové | London Weekend Television (LWT)
Zde je přehled několika pořadů s hvězdičkou z našeho mládí, které si rozhodně zaslouží naši pozornost.
Chobotnice (1984 – 2001)
Michele Placido
Chobotnice | RAI Radiotelevisione Italiana
Italský kriminální seriál Chobotnice, ve kterém se zástupci zákona snaží bojovat s mafií, se stal u publika velmi populární, o čemž svědčí fakt, že se natáčel od roku 1984 do roku 2001 a vzniklo celkem deset sérií. Hlavním hrdinou příběhu byl původně inspektor (později i komisař) Corrado Cattani (Michele Placido), kterého od 5. řady vystřídala soudkyně Silvia Contiová (Patricia Millardet).
A jak to všechno začalo? Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem. Po únosu dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům.
V roce 2016 prý mělo začít natáčení již jedenácté řady, italská televize Rai ale nakonec rozhodla, že místo toho zkusí vsadit na spin-off. Jmenuje se Maltese – Il Romanzo del Commissario a jedná se o jakýsi prequel k celému seriálu, neboť jeho děj začíná deset let před příchodem Cattaniho. I tentokrát na Sicílii přijíždí mladý komisař vyšetřovat vraždu kamaráda, do které se zdá být namočená místní mafie. Čím více se komisař Matese (Kim Rossi Stuart) zaplétá do sítě mafie, tím více je v nebezpečí on i jeho rodina.
Seriál Chobotnice byl každopádně jedinečný tím, že zcela otevřeně odhaloval praktiky italské mafie, včetně vražd, únosů a vydírání. O tom, jak dobře si filmaři vedli, ostatně svědčí i to, že po odvysílání první řady seriálu začala mafie Michelu Placidovi a celém štábu vyhrožovat. Natáčení tak muselo být z bezpečnostních důvodů přesunuto mimo Itálii a další řady se natáčeli ve Švýcarsku, Německu, Velké Británii, Řecku a šestá řada dokonce i v České republice.
Zajímavostí je, že role Corrada Cattaniho byla původně nabídnuta Francu Nerovi. Slavný herec ale nabídku nepřijal a volba nakonec padla na Placida. Legendární je ale i znělka k seriálu, kterou složil Ennio Morricone.
Muž bez domova (1984 – 1985)
Leigh Lawson, Peter Capaldi
Muž bez domova | Granada Television
Britský kriminální seriál Muž bez domova publiku představil bývalého inspektora oddělení narkotik Alana Lomaxe (Leigh Lawson), pro přátele Maxe, který strávil dva roky ve vězení. Jeho bývalí kolegové na něj ve zmanipulovaném procesu svalili vinu a on se chce pomstít. Po otci zdědil hausbót, na kterém proplouvá anglickými plavebními kanály a řeší jednotlivé případy, které mu pomalu pomáhají odkrýt pravdu o jeho případu a očistit jeho jméno. K policii už se ale vrátit nehodlá. V každé epizodě se věnuje samostatnému případu a celý seriál tak propojuje pouze Maxova snaha najít ty, kteří ho obvinili, a uspořádat si svůj vztah s odcizeným synem.
Muž bez domova se dočkal celkem třinácti šedesátiminutových dílů, jež byly rozděleny do dvou řad. Autorem seriálu je Roger Marshall, jeden ze scenáristů slavného britského špionážního seriálu The Avengers z roku 1961. A ačkoli by se mohlo zdát, že Max plavebními kanály procestoval snad celou Británii, vězte, že natáčení probíhalo pouze na dvou – Macclesfield Canal a Llangollen Canal.
Randall a Hopkirk (1969 – 1970)
Mike Pratt, Kenneth Cope
Randall a Hopkirk | Incorporated Television Company (ITC)
A další z řady britských seriálů v našem výběru. Randall a Hopkirk je poněkud zvláštní dvojice detektivů… Jeden z nich je totiž duch... Jsou dva, jak se na správné detektivy patří, a vlastní kdesi v Londýně soukromou detektivní kancelář. Tedy lépe řečeno, byli dva. Až do oné autonehody, při níž přišel – jak pozůstalý detektiv Jeff Randall (Mike Pratt) a sekretářka Jeanie Hopkirková (Annette Andre) věří „nešťastnou náhodou“ – Marty Hopkirk (Kenneth Cope) o život. Když Jeff truchlí nad ztrátou přítele a společníka, náhle se ozve telefon, v němž slyší Martyho hlas. To ještě netuší, že se z něj stal duch, co mu bude od této chvíle neustále nablízku, často I proti Jeffově vůli. S nově nabytými schopnostmi mu bude pomáhat řešit případy, na které by za normálních okolností byli oba krátcí. A bude se snažit udržet kancelář nad vodou, aby Jeff s Jeannie mohli žít aspoň trochu důstojně. Nejdříve ze všeho se ale chystá staronový Jeffův parťák vyřešit případ vlastní vraždy – nikoliv nehody, jak se každý domnívá.
Zajímavostí je, že se Československé televizi podařilo odvysílat seriál v tom samém roce jako britské televizi, což bylo na tu dobu velmi nevídané. Důvodem prý byl záměr udržet diváky u obrazovek, aby nepropukali nepokoje v ulicích. Ačkoli je seriál barevný, u nás se vždy vysílal pouze v černobíle a vysíláno bylo jen prvních šestnáct dílů. Seriál má přitom dvacet šest zhruba padesátiminutových epizod. Až letos poprvé mělo české publikum možnost vidět seriál úplně celý v českém dabingu a barvě na programu ČT3.
Jako bonbónek ještě doplním, že oblek Martyho Hopkirka záměrně nemá žádné kapsy, protože je prý duchové nepotřebují.
A komu by se nelíbila původní verze, může se podívat na třináctidílný seriálový remake z roku 2000.
Místo činu, Schimanski
Místo činu
Místo činu | ARD/ORF/SF
Seriál Tatort neboli Místo činu se v Německu vysílá od roku 1970 a jedená se o jednu z nejoblíbenějších a nejdéle vysílaných krimisérii v německy mluvících zemích. V rámci seriálu vznikla řada samostatných sérií, vždy zasazených do konkrétního města a s vlastními postavami vyšetřovatelů. Žádná se ale netěšila takové popularitě jako ta s postavou Horsta Schimanského odehrávající se v západoněmeckém Duisburgu. Ostatně vzniklo i několik celovečerních filmů, např. Zub za zub (1985) a Zabou (1987).
Kriminalista Horst Schimanski se během osmdesátých let stal ikonou televizních obrazovek. Mohlo za to revoluční pojetí postavy policisty jako muže z lidu i charisma představitele hlavního hrdiny Götze Georgea. V roce 1991 ale seriál skončil a diváci se s tím nemínili smířit, což byl důvod, proč se o šest let později nechal Götz George nakonec přemluvit a do role populárního komisaře se opět vrátil, tentokrát v samostatném seriálu Schimanski.
Publikum mělo Schimanského rádo kvůli tomu, že šlo o obyčejného razantního muže, který nešel pro ránu daleko, měl vlastní pojetí spravedlnosti, k jejímuž dosažení neváhal obejít pokyny nadřízených, a především se jako ryba ve vodě pohyboval v nižších společenských vrstvách, minoritách a mezi přistěhovalci. Součástí jeho přirozenosti byla obhroublá mluva, inklinace k alkoholu a nezdravému jídlu z pouličních stánků, hodně nedbalá elegance a také mnohé avantýry.
Říká se, že díky Schimanskému se staly vulgarismy pro většinu společnosti lépe stravitelnými a přijatelnějšími, ostatně o tom, že si nebral servítky, hovoří i fakt, že se mnoho lidí snažilo spočítat, kolikrát v seriálu použil nadávku „do prdele“.
Profesionálové (1977 – 1982)
Martin Shaw, Lewis Collins
Profesionálové | London Weekend Television (LWT)
Profesionálové jsou klasika a ze všech zde uvedených seriálů asi i nejreprízovanější kus. Mezi lety 1977 a 1982 vzniklo celkem padesát sedm zhruba hodinových dílů, které se rozdělily do pěti sezón.
Který divák by neznal Bodieho, Doylea a Cowleyho z CI5? Agenti Raymond Doyle (Martin Shaw) a William Bodie (Lewis Collins) mají odvahu, šarm a srdce na pravém místě. Pro ránu pěstí nejdou daleko a svoji práci udělají vždy na sto procent. Jejich šéf, velitel oddělení CI5, major George Cowley (Gordon Jackson) má navíc i letité zkušenosti, s nimiž zvládá každý náročný případ. Ti tři jsou sebejistí, schopní, vtipní a stojí si za svým názorem.
Akční seriál o speciálním oddělení britské policie se stal legendou, jejíž jedinečné kouzlo potvrzuje každá repríza. Duchovní otec Profesionálů, producent Brian Clemens, chtěl koncem sedmdesátých let vytvořit seriál, který by obstál ve velké konkurenci televizní tvorby. Popularita, kterou po svém uvedení v roce 1977 získal, předčila všechna očekávání. Kromě výkonů sympatického ústředního tria seriál upoutal uvěřitelnou atmosférou, neustálým napětím i tím, že automobilové honičky, přestřelky, bitky i milostné avantýry doplňuje suchý anglický humor. První vysílání seriálu u nás samozřejmě poznamenala v osmdesátých letech cenzura, takže mnoho dílů Profesionálů diváci neviděli (např. epizody Muž jménem Quinn, Tajná zbraň. Cowley v úzkých nebo Obětní beránek), ale od roku 1989 je v ČR vysílaný komplet.
Zajímavostí je, že původně měl mít seriál úplně jiné herecké obsazení. V roli George Cowleyho se měl představil novozélandský herec Clive Revill, ten ale nabídku odmítl. Doylea měl hrál Jon Finch, před natáčením si to ale nakonec rozmyslel. A u postavy Bodieho to bylo ještě složitější. První volbou byl Gareth Hunt, pracovní vytížení mu to ale nedovolilo, proto si Clemens vybral Anthonyho Andrewse. Andrews se kamarádil s Martinem Shawem, což oba herci velmi vítali, ale Clemensovi se to nelíbilo, stál o to, aby mezi Bodiem a Doylem fungovalo napětí, a tak byl vybrán Lewis Collins. Collins se Shawem se od začátku nemuseli, Shaw nechtěl, aby nezkušený Lewis roli získal, sám dokonce několik týdnů před natáčením uvažoval o tom, že z projektu odstoupí, protože mu prý role Doylea neseděla, nakonec si to ale rozmyslel a získal i nového přítele. Během natáčení si totiž s Lewisem nakonec kápli do noty a jejich chemie a pošťuchování je na celém seriálu jednou z nejlepších ingrediencí.
Rozhodně ale u Profesionálů nemohu nezmínit skvělý dabing v podání Petra Olivy, Jiřího Adamíry a Martina Štěpánka, kterého po emigraci vystřídal Alois Švehlík.
Inspektor Dalgliesh
Roy Marsden
Záhady Slavičího domu | ITV - Independent Television
S postavou inspektora Adama Dalglieshe bylo mezi lety 1983 až 1997 natočeno celkem osm seriálů a dva televizní filmy – Smrt soudního znalce (1983), Záhady Slavičího domu (1984), Černá věž (1985), Zahalte jí tvář (1985), Pachuť smrti (1988), Jistá spravedlnost (1988), Plány a touhy (1991), Přirozená smrt (1993), Případ vražedné mánie (1995) a Prvotní hřích (1997). U seriálu se většinou se jednalo o minisérie s počtem kolem šesti epizod za jednu řadu.
Postavu Adama Dalglieshe vytvořila spisovatelka P. D. Jamesová a seriály s inspektorem Dalglieshem zaujaly hlavně svou neopakovatelnou ponurou atmosféru, jež odpovídá mysteriózní povaze jednotlivých případů a kterou skvěle doplňují i kulisy často sychravé a deštivé Anglie. I to je jedním z důvodů, proč prvních pět seriálů nejde pod 80 % v hodnocení diváků. Samozřejmě svůj podíl na tom má i noblesní výkon Roye Marsdena v roli flegmatického inspektora s duší básníka a neuvěřitelně bystrým úsudkem.
Zajímavostí je, že v nových kriminálkách z roku 2003 a 2004 převzal roli Dalglieshe od Marsdena „profesionál“ Martin Shaw. Jeho dvoudílné snímky Smrt pod ochranou církve a Vraždy v muzeu už sice tak vysoké hodnocení nemají, stále se ale drží dost nad průměrem.