Co dnes dělá "Jimův táta"? Vytvořil společně se svým homosexuálním synem nejúspěšnější kanadský sitcom

Co dnes dělá "Jimův táta"? Vytvořil společně se svým homosexuálním synem nejúspěšnější kanadský sitcom
Prci, prci, prcičky | Universal Pictures
Levy byl vždy králem výraznějších vedlejších rolí, byla to ale až postava Jimova otce v prvních Prcičkách (1999), která ho celosvětově proslavila. Současně se mu stala prokletím, protože najednou se žádná role nezdála (ve stínu starostlivého tatíčka) dostatečně zajímavá. A když měl Levy náhodou zazářit na větší ploše (Policajtem proti své vůli z roku 2005, kde měl hlavní roli se Samuelem L. Jacksonem), také to nikam nevedlo. Jak rychle Levy vystoupal v diváckých očích, tak stejně padnul. Stal se z něj jeden z těch herců, kteří když se objeví ve filmu, diváci si řeknou "Jé, Jimův táta!," ale žádnou další rolí se nezapíše, i kdyby se rozkrájel. Už to skoro vypadalo, že se Levy stínu nezbaví a pak mu nečekanou pomocnou ruku nabídl jeho syn.
Policajtem proti své vůli
Policajtem proti své vůli | New Line Cinema
Dan Levy se herectví věnoval spíše volně, když ale s otcem v roce 2013 založili společnost Not a Real Company Productions, nabízelo se, aby společně vytvořili i nějaký ten filmový či seriálový projekt. Jednoho dne Levy sledoval reality show o boháčích a napadlo ho, jak by asi podobní lidé ve světě fungovali, kdyby ze dne na den přišli prakticky o všechno. Že by se přestěhovali do městečka, které kdysi koupili, je paradoxně inspirováno skutečností - v roce 1989 koupila Kim Basinger za 20 milionů dolarů město Braselton v Georgii s tím, že ho bude pronajímat filmařům na lokace. A prodělala na tom balík. Seriálová rodinka Roseových v Městečku Schitt´s Creek, kde Levy hraje otce Johnnyho a Dan syna Davida (který je stejně jako Dan homosexuál), sice také město koupila, šlo ale pouze o vtipný dárek. Když pak přijdou o všechno, je jediným místem, kam mohou bez peněz jít.
Městečko Schitt's Creek
Přestože kanadské televize zpočátku v úspěch příliš nevěřily (a také jim vadil přisprostlý název), Eugene a Dan se nedali, prosadili si svou a povedlo se jim vytvořit nejúspěšnější kanadský sitcom všech dob, který dodnes vyhrál přes sto cen (z toho 9x prestižní Emmy) a na dalších 158 byl nominován.
Rodinný klan doplňuje v obsazení ještě Eugenova dcera (a tedy Danova sestra) Sarah Levy, ta nicméně nehraje člena Roseových, ale servírku Twylu.
Kdybych měl ve zkratce zhodnotit celý seriál, který na ploše šesti sérií nabízí osmdesát epizod, je třeba přiznat, že má poněkud rozpačitý úvod a je třeba dát postavám pár dílů, aby mohly opravdu rozkvést. Jakmile si ale vše sedne, nabízí show přímo královskou zábavu. Do velké míry se o to stará opravdu fantastický casting hlavních rolí, kdy vedle již zmíněných herců je třeba vypíchnout ještě Catherine O'Haru (teatrální matka Moira Roseová), Annie Murphy (rozmazlená dcera Alexis) a Emily Hampshire (sarkastická Stevie, která pracuje na recepci v hotelu, kde se Roseovi nastálo ve městě ubytují).
co-dnes-dela-jimuv-tata-vytvoril-spolecne-se-svym-homosexualnim-synem-nejuspesnejsi-kanadsky-sitcom
Městečko Schitt's Creek | Canadian Broadcasting Corporation (CBC)
První tři série Městečka Schitt´s Creek (další snad budou brzy následovat) najdete s českým dabingem v nabídce internetového videoportálu Voyo.