Finále Hry o trůny se blíží – kdo vypadne z kola ven?

Finále Hry o trůny se blíží – kdo vypadne z kola ven?
Ten to nebude. Nikolaj Coster-Waldau jako Jaime Lannister ve Hře o trůny.
U klasicky pojatých adaptací knižních předloh se jednoduše podíváte do románu nebo vstoupíte do nějakého fan-literárního-klubu, kde se toto téma řeší, a jste doma. V případě románové ságy George R.R. Martina ovšem došlo k situaci, kdy producenti neměli trpělivost čekat na neskutečně dlouho píšícího spisovatele a předposlední a poslední televizní série již vycházejí jen ze záchytných bodů poskytnutých samotným autorem a zbytek už je čistá libovůle a autorská licence televizních scenáristů.
O to zajímavější a napínavější otázky si my diváci můžeme pokládat. V mém případě zůstanu u bulvárně prosté - kdo to asi tak v posledním díle sedmé řady schytá a to nevratně, tudíž ho nezachrání ani Pán Světla ani Melisandra z Ašaje (ponechme stranou, že to může schytat i mnohý divák, co bude sedmou sérií odpraven a odpřísáhne na smrt své matky, že se na osmou řadu už nepodívá). Vy, co jste ještě sedmou řadu neviděli nebo si ji chcete pustit v celku nebo vůbec všech sedm sezón (za den se jedna série dá zvládnout), tak následující text OBSAHUJE SPOILERY, tudíž další čtení je jen na vaši zodpovědnost.
Zopakuji otázku – kdo z hlavních postav Hry o trůny skončí po nedělním odvysílání na prkně? Vyřazovací metodou si nejprve řekněme, kdo to spíš neschytá. Víme, že v rozhovoru pro Collider se představitel Jaimeho Lannistera (Nikolaj Coster-Waldau) prokec, že poslední řadu začne natáčet v říjnu, takže tenhle hezoun s parádní umělou rukou a slabostí pro oba sourozence ne.
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Jamieho sestra Cersei (Lena Headey) je moc velký padouch na to, aby v poslední sérii nebyla (u ní bych si tipnul, že zemře v poslední sezóně nějakou pomalou smrtí, kterou vždy dopřává svým protivníkům), a jejich moc malý bráška Tyrion (Peter Dinklage) je příliš handicapovaný na to, aby ho někdo probodl mečem, natož proměnil ve služebníka Nočního krále (tam to zavání vyprsknutím smíchy a tudíž vstupem na území parodie). Navíc je teď liliput poradcem značně mocné bělovlásky, což trpaslíka dělá maličko nedotknutelným. Nikdo si nechce dělat jméno na vraždě trpaslíka, aby vzápětí shořel v peci dračího dechu (variantou je, že v bitvě - nedokáže zabít své nyní modrooké dítě - nebo intrikou to schytá Matka draků a tím bude mít na kahánku i Tyrion - nebude-li poblíž Snow nebo Jamie).
finale-hry-o-truny-se-blizi-kdo-vypadne-z-kola-ven-1
Jon Snow už jednou umřel...
Vůbec se nabízí zajímavé dilema pro Jamieho – jak se zachová, až Cersei bude trvat na tom, aby Tyriona zlikvidoval? Ale to je otázka – dle mého soudu – až na poslední sérii. Severní král Jon Snow (Kit Harington) už jednou umřel, po druhé by to bylo až příliš trapné (tvůrci na to asi mysleli, nicméně bezděky tuto hranici překročili v posledním odvysílaném díle, kdy se u obklíčeného Jona objevuje ve stylu deus ex-machina strýček Benjen). Se zajímavou vizí přišli na serveru IndieWire, kde autor tipuje, že Snow na konci 7. sezóny zemře zásluhou modrookého draka, jehož pak v žalu ze ztráty možného manžela a krále zlikviduje sama Daenerys...
finale-hry-o-truny-se-blizi-kdo-vypadne-z-kola-ven-2
Bude zabíjet Sansa?
A co zbylí Starkovci? Největší šance dávám konfliktu sester. Sotva se Sansa (Sophie Turner) a Arya (Maisie Williams) po všech těch útrapách potkaly, už si vyčítají smrt táty, Arya si před sestrou hraje s valerijskou kudlou. Tam to zkrátka nevypadá úplně dobře a obávám se, že prvoligový intrikán „Malíček“ Baeliš (Aidan Gillen) dokope Sansu k tomu, aby už nebyla takový kliďas a šla ve stopách Cersei.
Vražedným nástrojem, bohužel, by mohla být největší bloncka Západozemě Brienne z Tarthu (Gwendoline Christie). V light verzi této intriky to odskáče pouze Brienne (což by mohlo ale zase sestry dát do latě).
finale-hry-o-truny-se-blizi-kdo-vypadne-z-kola-ven-3
Nejednou měl namále Bran Stark.
A také šaman Bran Stark (Isaac Hempstead Wright) má našlápnuto (ten kluk mohl zemřít asi nejvíckrát ze všech členů rodiny). Momentálně má sice funkci epesního satelitu s přehledem o pohybu nepřátelských vojsk, ale stačí, aby k němu Noční král poslal myšlenku, a Branovi se udělá šoufl. Na druhou stranu se svými schopnostmi je přesně ten typ postavy, který si autoři nechávají na samotné finále příběhu, aby s nimi rozčísli bezvýchodnou situaci v rozhodujícím boji dobra se zlem. Pokud Bran zemře – respektive přejde do nějakého zásvětí, kde si bude v klidu dál pozorovat vrány – tak to bude až v poslední sérii. Ale možná to bude už nyní, kdy nějakým telepatickým čáry-máry trikem vyřeší šach-mat modrookého drakobijce – ovšem za cenu svého života.
finale-hry-o-truny-se-blizi-kdo-vypadne-z-kola-ven-5
Varys a Tyrion
Nemluvím o postavách jako jsou Ohař, Bronn, Theon Greyjoy nebo Ser Jorah, tam to může být kdokoli. Pokud dojde k ostrému boji Bílých chodců se Spojenými státy Západozemí, obávám se, že na oltáři zůstane jako obětina Šedý červ (Jacob Anderson). Ten je s tím svým kopím do všeho moc hrrr a pořád se tváří, jako by nám chtěl naznačit, že s ním to teda úplně bezvadně neskončí. Tak teď má extra šanci. Uvidíme. Rozhodně nesmí umřít Varys (Conleth Hill)! Varys ne!