Recenze: Doupě - zábavná blbina s Paulem Walkerem v hlavní roli

Recenze: Doupě - zábavná blbina s Paulem Walkerem v hlavní roli
Paul Walker v Doupěti. Zrovna velký zájem hercův poslední film nevyvolal.

Doupě je hrozná blbost.

Ale opravdu úplně strašná.
A je to velice zábavná blbost, při které jsem se většinu času dobře bavil.
Luc Besson napsal a produkoval anglicky mluvený remake svého 10 let starého Okrsku 13, přičemž David Belle hraje stejnou roli, jako hrál v původním filmu.
A teď k tomu ději:
Paul Walker
Blízká budoucnost, někdy za 10 let, Detroit. RoboCop nikde. Celá čtvrť "Brick Mansions" je tak prolezlá zločinem, že ji starosta nechá izolovat a téměř nikdo nesmí dovnitř ani ven. Celé čtvrti vládně mega-gangster RZA.
David Belle bojuje za dobro tím, že krade překupníkům drogy a splachuje je do kanálu. V rámci tohoto potírání zločinu také zabije zkorumpovaného policistu a jde za to sedět.
Následně (tzn. asi po 40 minutách) začne zcela jiný film, ve kterém jde o to, že RZA unesl náklaďák s neutronovou bombou a když se pokusil neodborně otevřít její kufřík, bomba udělala přesně to, co neutronové bomby v takové situaci dělají, totiž rozsvítil se na ní červený displej, který odpočítává 12 hodin do výbuchu.

Trailer:

Starosta a šéf policie provedou jediný logický plán, který může město zachránit: Vezmou policistu Paula Walkera a přemluví ho, aby se vydával za zločince. Pak zosnují "jakoby útěk" Walkera a Bella (jehož ex-přítelkyni drží RZA v zajetí) z vězení a doufají, že oba společně proniknou do Brick Mansions a zneškodní bombu kódem, který jim bude zaslán... SMSkou! Čímž Doupě připomíná Líbáš jako Bůh.
(Následují spoilery, ale stojí za to, věřte mi.)
Když se Walker a Belle dostanou konečně do posledního levelu a zabijí posledního minibosse, tak zjistí, že RZA někde ukradl ruskou balistickou střelu, neutronovou bombu k ní přivázal špagátem a hodlá ji vystřelit na Detroit.
Asi minutu před jejím odpálením si to ale rozmyslí, protože přece není tak zlý.
David Belle
Doupě
Walker dostane SMSkou od starosty kód k deaktivaci bomby, ale Bellovi je podezřelá jedna drobnost: Kód k deaktivaci je stejný jako poštovní směrovací číslo Brick Mansions. Což je zvláštní, protože bomba byla ukradena při převozu odněkud jinud někam jinam a neměla se v Brick Mansions nikdy nacházet. Následně se začnou prát Belle s Walkerem, jestli kód vložit nebo ne. Nevloží ho a nic se nestane, bomba po dopočítání časového limitu nevybuchne.
Následně všichni obyvatelé Brick Mansions vtrhnou do radnice Detroitu a zde obviní starostu z toho, že chtěl schválně v Brick Mansions odpálit bombu, aby tam mohl postavit novou luxusní čtvrť (protože, jak víme, luxusní čtvrti se nejlépe staví v místě, kde vybuchla neutronová bomba). Starosta se hloupě přizná, že to opravdu plánoval, což někdo natočí na videokameru a pošle do televize, takže starosta musí rezignovat.
Následně se RZA stane hodným starostou Brick Mansions, přestanou se tam brát drogy, děti si tam začnou hrát, a všichni jsou happy...
Paul Walker, David Belle
Doupě
(V zájmu plné informovanosti podotýkám, že ta zápletka mohla taky být úplně jinak a možná mi unikla nějaká zásadní podzápletka. Protože se tam nějak operuje i s tím, že někdo někomu popisoval, jak byla ta bomba ukradena, ale ve skutečnosti byla ukradena jinak, z čehož asi mělo něco vyplynout, ale nevím co. Ale to je jedno...)
U podobných megadebilních filmů mám většinou velkou zábavu z toho, že si představím celou zápletku z pohledu padoucha a přemýšlím, jak asi uvažoval, když připravoval svůj geniální plán.
Takže starosta si v tomto případě musel říct: "OK, potřebuju vyhodit do vzduchu Brick Mansions, ale musí to vypadat jako náhoda. Jak bych to udělal nejjednodušeji...? OK. Seženu někde neutronovou bombu, a budu s ní jezdit v náklaďáku přesně tak, aby ji našli RZAovi lidi a rozhodli se ji ukrást. Bombu upravím tak, aby při pokusu o otevření začala odpočítávat 12hodinový limit, ale aby se po jeho uplynutí nic nestalo. Navíc ji upravím ještě tak, aby po vložení číselného kódu vybuchla. A ten číselný kód bude PSČ místa, kde sídlí ten RZA, který má jakoby "náhodou" tu bombu ukrást. A pak už mi stačí jen počítat s tím, že ti moji dva lidi pozabíjejí těch 100 gangsterů, dostanou se k bombě a vloží do ní ten kód, který jim pošlu. Kdyby se náhodou ti dva lidi k té bombě nedostali, nebo kdyby náhodou nechtěli vložit ten kód, tak celý můj plán nevyjde. Ale to se přece nemůže stát..."
recenze-doupe
Kromě toho, že je ústřední zápletka filmu zcela na hlavu, jsou podobně na hlavu i všechny jeho podzápletky. Například Bellova sexy přítelkyně, která je špičková právnička, pracující jako servírka v bistru, a současně mistryně bojových umění.
Pro někoho by mohlo být zajímavou otázkou, nakolik to celé Luc Besson a režisér Camille Delamarre mysleli vážně, a nakolik je to parodie akčních filmů. Ale víte co - mně je to fakt jedno. Hlavní bylo, že jsem se bavil, protože:
- Akční scény jsou totálně šílené, dobře natočené a bez zbytečného CGI (Belle je parkourový mistr)
- Každou chvíli se stane něco zcela nečekaného
- Úžasná gangsta mluva ("Shit was easier than high school pussy!")
- Ženy mají velké výstřihy a kopou se do nich
Pokud se vám i ve vašem dnešním věku líbí staré filmy Jackieho Chana, tak se vám pravděpodobně bude líbit i Doupě.
To, že jde o poslední dokončený film Paula Walkera, je poněkud hořce úsměvné. Asi jako poslední role velkého Raula Julii, držitele Zlatého glóbu:
Mimochodem, já kdysi viděl Street Fightera na pracovní projekci, když už byl film hotový, ale neměl ještě světovou premiéru a Julia ještě žil. V závěrečných titulcích tehdy byla sekvence, kdy se z trosek Bisonovy pevnosti majestátně vysune jeho pěst. Po Juliově smrti to zbaběle vystřihli...
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE