Opravdová kuráž: Westernový hon na psance s jednookým Jeffem Bridgesem v roli stárnoucího pistolníka

Opravdová kuráž: Westernový hon na psance s jednookým Jeffem Bridgesem v roli stárnoucího pistolníka
Opravdová kuráž (2010) | Paramount Network
Předem upozorňuji, že mě filmy Bratří Coenů nikdy dvakrát nebraly (což neznamená, že se mi NELÍBILY) a za jejich nejlepší považuji Záskok (Hudsucker Proxy), kterým většina "coenofilů" opovrhuje. Vezměte to v úvahu při četbě následujících řádků.
Scénář (jde o remake starého filmu s Johnem Waynem, na motivy knihy) je nadprůměrný v tom, že nabízí zajímavou dynamiku mezi hlavními třemi hrdiny (děvče, Bridges, Damon), kteří se navzájem potřebují, ale přitom si lezou dost na nervy, a všichni společně jsou proti různým desperádům. I když se ve filmu střílí a jezdí širými pláněmi, je to především konverzační záležitost.
Hailee Steinfeld, Jeff Bridges
Opravdová kuráž | BontonFilm
Dále má film výborný casting. Jeff Bridges je naprosto přesný mix starého senilního opilce a super-badass oldschool frajera (podle okolností). On (a v menší míře Matt Damon) velmi obratně balancují na hranici mezi westernem a parodií na western. Samozřejmě za vydatného přispění bratrů Coenových. Výborné je ale i obsazení vedlejších rolí, včetně těch nejmenších. I ta nejepizodnější postavička zajímavě vypadá, nebo má aspoň nějaký libový přízvuk.
Měl jsem velice příjemný pocit z toho, že Coeni dostali k natočení víceméně "normální", mainstreamový materiál, natočili ho jako profesionální tvůrci a pouze ho mírně opepřili svým jemným humorem. To se mi zamlouvá mnohem víc než další pokus o "bizarní story s bizarními lidičkami, kteří dělají 100 minut bizarní věci a pak je konec".

Pokud něco nefunguje, přesněji řečeno "funguje méně", jsou to sekvence, kterým chybí humor i osudovost i hloubka, a má to být "úplně normální napínavá westernová scéna". Například když holčička spadne do díry a on je tam strašidelný had a ona má nohu zamotanou v kořenu... Nebo to měl být taky "jemný humor"?
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE