Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory

Recenze: Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory
Kung Fu Panda 4 | CinemArt
Panda Po je tak pořád oblíbeným Dračím bojovníkem, který umí kopat ostošest a bojové umění ovládá mistrovsky i za pomoci svého pupku, ale zároveň jídlu rozhodně neříká ne, nezapře svou nemotornost a schody jsou stále jeho velkým nepřítelem. Jenže jak se zdá, tak doby jeho boje se zlem a mocnými nepřáteli se chýlí ke konci. Má se totiž stát duchovním vůdcem a dostane tedy za úkol najít nástupce na svou pozici Dračího bojovníka. Jenže do toho se pandímu sympaťákovi dvakrát nechce.
Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4
62%
Po se nechce vzdát svého dobrodružného života a zároveň se necítí být tím pravým pro novou roli. Na obzoru se však objevuje nová hrozba v podobě chameleonky, která na sebe dokáže vzít podobu mocných bojovníků, včetně Poových bývalých nepřátel, a touží získat i jejich schopnosti, díky čemu by se mohla stát největší bojovnicí na světě. Zastavit ji může jen naše oblíbená panda a nečekaný spojenec v podobě liščí zlodějky Zhen.
Sérii Kung Fu Panda si diváci oblíbili zejména proto, že dokázala efektně skloubit dohromady jednoduchý humor pro malé publikum, v němž nemotorný hrdina stále někam padá či něco poplete, s tradicí asijských bojových filmů. Do svých předobrazů měl samozřejmě animák vždy daleko, stejně jako v případě série Jak vycvičit draka se ovšem jedná o bezproblémovou rodinnou podívanou, která dokázala hezky hrát i na dobrodružnou notu. A pro odrostlejší diváky uměla produkovat aspoň poměrně nápadité akční scény.
Kung Fu Panda 4: trailer, český dabing | CinemArt
Na druhou stranu ovšem tyto atributy autoři vždy zabalili do poměrně neoriginálního a ne zrovna napínavého příběhu, na který diváci do pár dnů zapomněli. Upřímně, dokážete si vzpomenout na všechny záporáky jednotlivých částí či podrobnosti o zápletce? Dokážu si představit, že většina z vás nyní jen marně pátrá ve své paměti. U čtvrtého dílu budete mít bohužel podobný problém.
Kung Fu Panda 4 je tedy znovu velmi svižným animákem, co dokáže na ploše 90 minut bez problémů pobavit všechny věkové kategorie. Roztržitý Po jako tahoun příběhu a diváky oblíbený hrdina pořád funguje, film i tentokrát obsahuje několik vděčných vedlejších postaviček či sympatických pomrknutí, u nichž se divák malinko pousměje a akční scény jsou opět asi největším kladem snímku. Je zkrátka znát, že zrovna zde se režijní dvojice Mike Mitchell a Stephanie Stine vyblbnula nejvíc. Bitky mají správný drajv, srší nápady a skvěle v nich funguje také soundtrack, v němž došlo na chytlavé covery slavných hitů.
Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4 | CinemArt
Jenže jakmile se postavy nemlátí, nebo Po zrovna nebaví svým humorem a roztržitostí, filmu přeci jen malinko spadne řetěz. Může za to právě hlavní dějová linka, u níž je vám po pár minutách jasné, jak se bude vyvíjet, který „šokující“ zvrat nás v polovině stopáže čeká a jak to celé dopadne. Na tom by samozřejmě nebylo u pohádky nic extra špatného, kdyby se s těmito prvky pracovalo o něco zábavněji a tvůrci v nich nesázeli jen na prověřenou jistotu.
Sbližování Poa s Zhen ovšem nijak nevybočuje ze žánrových standardů a vlastně ničím příliš nezaujme. Tato série nikdy nebyla o budování napětí či propracovaném příběhu. Tady se nepracuje s druhým příběhovým plánem a hraní na emoce scenáristům nikdy příliš nešlo. I přesto trochu zamrzí, že se o něco takového scenáristé ani nepokusili a vystačili si s trochu fádním odvyprávěním předvídatelného příběhu. Což je škoda i kvůli hlavní záporačce, protože zlá chameleonka měla přeci jen větší potenciál.
Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4 | NBC
Tady se prostě jelo na neurážející jistotu, což je na jednu stranu z hlediska studia pochopitelné. Proč měnit něco, na co se třikrát chodilo do kin ve velkém a co navíc opět snadno zvedne prodej plyšáků, hraček a dalšího merchandisingu? Jenže je zkrátka škoda, že se tato série ani nepokouší někam vyvíjet, nepracuje s novými motivy či žánry a např. i odepsala řadu oblíbených vedlejších postav (Poovi parťáci a bojovníci zřejmě tentokrát nedorazili proto, aby se ušetřilo na hvězdném dabingu za Angelinu Jolie či Jackieho Chana). Série prostě stojí na místě a ani po osmileté pauze se nehodlá nikam hnout. Své standardy ale bez problémů zvládá naplnit, takže pokud vám stačí odpočinková jednohubka s fajnovou akcí a vaše děti mají tuto značku rády, rozhodně není nad čím váhat.
Podívejte se také na žebříček nejlepších animovaných filmů podle Kinoboxu.
60%
Animovaná první liga posouvající žánr se tu sice (opět) neurodila, o to ale tvůrcům ani nešlo. Tady se měla zkrátka kvůli byznysu jednoduše oživit pandí jistota a vyprodukovat jednoduchý, svižný, zábavný a pro všechny generace stravitelný produkt. A to se v případě Kung Fu Pandy 4 vlastně povedlo, i když větší odvahu a experimentování už by značka přeci jen snesla. Dostat počtvrté přesně to samé už se přeci jen trochu okouká.
Milan Rozšafný
Milan Rozšafný