Tlapková patrola ve velkofilmu je generickou marvelovkou pro nejmenší

Tlapková patrola ve velkofilmu je generickou marvelovkou pro nejmenší
Tlapková patrola ve velkofilmu | CinemArt
Tlapková patrola ve velkofilmu
Tlapková patrola ve velkofilmu
  • SkyShowtime
  • iTunes
  • Google Play
  • +2
64%
Gigant audiovizuálního průmyslu pro děti, společnosti Nickelodeon, je s námi již deset let. Tři roky pečlivě připravovaný seriál Tlapková patrola se začal vysílat roku 2013 se stopáží 20 minut na epizodu. Od té doby jeho popularita dosáhla enormních a mezinárodních rozměrů, přičemž dnes je prakticky nemožné vstoupit do školy či školky, aniž byste neviděli batůžek, svačinovou krabičku, kšiltovku, tričko či hrneček s motivy psích hrdinů a hrdinek.
Právě merch je rovnocenným, ba i důležitějším partnerem animovaného fenoménu, cílícího na děti předškolního věku. Za jeho tvorbou stojí Keith Chapman, jenž v minulosti vytvořil například Bořka stavitele. Tlapková patrola už dávno není jen seriál, ale i knížky, videohry, výpravné divadelní muzikálové show anebo právě filmy, rozšiřující fikční svět a dětmi milované postavy obětavých štěňátek.
Tlapková patrola ve velkofilmu: trailer | CinemArt
Za nevídaným úspěchem byznysu s ročním výdělkem dosahujícím dvou miliard dolarů stojí funkční mix věcí, které předškolní děti mají rády a chovají k nim blízký vztah. Tlapková patrola vypráví příběh štěňátek, jejichž vůdcem je starší chlapec Ryder. Každý z psíků má na starost správu jedné oblasti městečka Adventure Bay. Jeden je policajtem, druhý hasičem, třetí popelářem a tak dále. Každé má příslušné autíčko a technologické vychytávky. Zároveň jsou štěňátka pro malé děti lehce ztotožnitelná, díky tomu, že jsou taktéž malá. Ryde představuje pomyslné pojítko s dospěláckým světem a zadává štěňátkům úkoly, jejichž rozuzlení však nechává na nich.
Epizody seriálu jedou podle zajetého schématu, kdy tým Tlapek musí pomáhat různorodým bytostem, které se dostaly do problému kvůli lidem či přírodní katastrofě. Dějem na sebe nenavazují, každá epizoda je uzavřená a vždy se odehrává dle stejné formule. Obsahuje chytlavé a rýmované hlášky, které hrdinové pravidelně opakují. Zároveň jsou atraktivní svými vizuálními podněty a dynamickou akcí, která je však nenásilná a zůstává hravá. To představuje bezpečnou zónu, kde dětem nemůže uškodit závadný obsah. Teď navíc mohou vyrazit do kina na již druhé filmové pokračování Tlapková patrola ve velkofilmu.

Malé kroky velkofilmu

V tuzemské kinodistribuci se nicméně objevily již dva tituly – Tlapková patrola a Tlapková patrola: Vždy ve střehu, ty jsou však původně televizními projekty. Skutečným filmem pro velká plátna s vysokým rozpočtem byla až předloňská Tlapková patrola ve filmu. Její do kin vstupující pokračování je ještě větší a štěněčí záchranáře obdarovává superschopnostmi. Získají je díky na zem spadlému meteoru, jehož srážku s moderním přístrojem zavinila vědkyně Victor Vance, hlavní padouška, taktéž prahnoucí po superschopnostech.
Tlapková patrola ve velkofilmu
Tlapková patrola ve velkofilmu | CinemArt
Tlapky tedy stojí proti syntéze lidské a přírodní hrozby. Mimoto se tentokrát soustředí na příběh fenky Sky, která se podceňuje a hledá vnitřní sílu, přičemž se dočkáme i jejího příběhu předtím, než se k Tlapkám připojila. Tím se potvrzuje trend série posledních let, kdy se tvůrci snaží do popředí prosadit více dívčích postav. Rozvoji Sky je tu přenechána největší část stopáže, stejně jako druhé fence Liberty, která se celý film snaží objevit svou superschopnost, jelikož na rozdíl od ostatních ji nezjistila už na začátku.
Velkofilm navíc reaguje i na kritiku, která se vznesla po akademické studii Liama Kennedyho, v níž kritizoval fungování tlapkové jednotky, jako ztělesnění extrémního kapitalismu. Fikční svět Tlapkové patroly totiž vyobrazuje státní zřízence, v tomto případě starostku a starostu, jako neschopné a zmatené nebo zlomyslné padouchy. Tlapková patrola starající se o dobro městečka je pak pravděpodobně soukromou organizací a především tou jedinou, která pomáhá a řeší problémy obyvatelstva. 
Velkofilm tedy zaprvé ukazuje padoucha starostu Humdingera za mřížemi, reflektující přítomnost státní správys, za druhé zlou vědkyni po dopadení Tlapkami zatýká policie. To je další z kalkulů tvůrců směrem k absolutní bezkonfliktnosti, jelikož přesně o to se dlouhodobě snaží. Zároveň zde identifikovat i pomrkávání na rodiče, což u série není zvykem, jelikož se skutečně jedná o obsah výhradně pro děti. Televizní reportér na kameru říká, že lituje peněženky rodičů, kteří budou muset platit za nový merch Tlapkové patroly s tematikou superschopností.
Tlapková patrola ve velkofilmu
Tlapková patrola ve velkofilmu | CinemArt

Barevné štěkání o pomoc

Pokud bychom chtěli celovečerní titul hodně zjednodušit, dalo by se říct, že se jedná o lépe vypadající a dlouhometrážní epizodu seriálu. Schéma je totiž stejné jako u běžných epizod, jenom roztažené na 93 minuty. Tvůrci však velmi obrazně pracují s pozorností dětského publika, které bývá těkavé, obzvlášť u předškolní kategorie. Nevolí epizodické vyprávění, jak je u celovečerní tvorby pro děti zvykem. Místo toho vrství množství podzápletek a vedlejších aktivit jednotlivých postav, jež rámují ústřední linii chytání šílené vědkyně.
Obratně tak vedou pozornost, které v relativně pravidelných intervalech dopřávají nové příběhové podněty, ať už se jedná o trénink tří tlapkových juniorů či o zmíněnou osobní cestu Sky. Všechny vedlejší linie se pak plynule napojí na ústřední a zužitkují se v závěrečném boji. Kladou velký důraz na to, aby byla každá postavička dostatečně vidět a dětské publikum tak mělo možnost fandit své nejoblíbenější postavičce.
Kombinují staré známé příběhové schéma, postavy a rekvizity oblíbené ze seriálu, s kterým se děti každý den potkávají a rády se vrací k zažitému, společně s novými ozvláštňujícími prvky, v tomto případě superschopnostmi nebo novou záporačkou. Humdinger zde nemá tak markantní úlohu, je pouze drobnou překážkou na cestě za záchranou světa. Přesto je jeho přítomnost nepostradatelná právě kvůli tomu, že jej děti zkrátka očekávají.
Tlapková patrola ve velkofilmu
Tlapková patrola ve velkofilmu | Nickelodeon Animation Studios
Mimoto diváckou atraktivitu stimuluje množství hudby a klipovitých segmentů, zatímco Tlapky brázdí městem na cestě za případem. Obraz hýří barevností, vždy však v mezích počítačové animace, které zůstává starosvětsky věrný. V posledních letech bývá zvykem, že animované filmy obsahují pasáže vytvořené odlišnými animačními technikami, ať už se jedná o prolog Mavky: Lesní strážkyně, převyprávění městské legendy v Letíme 2 či o bojové pasáže v Kocourovi v botách: Posledním přání
Tlapky zůstávají své vizuální identitě oddané a spoléhají na generickou animaci, která je maximálně přehledná a doslovná, úzce propojená s naším světem, takže zamezuje dětské imaginaci a fantazii. Doslovný a přehnaně vysvětlující je tradičně i celý film. Štěňátka komentují každou věc, kterou právě dělají, čímž duplikují zprostředkované informace.
Na Tlapkách je i přes generičnost a chladný kalkul sympatické, že se nesnaží vychovávat ani moralizovat, jde jim o čistou zábavu. Pokud bychom použili terminologii Martina Scorseseho, jedná se o ekvivalent zábavního parku, čímž označil filmové produkty značky Marvel. Tlapková patrola ve velkofilmu je skutečně marvelovkou pro nejmenší. Tlapky jsou pomyslnými Avengers a závěrečný souboj obsahuje i hrozbu v podobě vesmírných objektů na obloze, kterou musí na poslední chvíli odvrátit.
Nadále je tak tento fenomén podnětné sledovat s ohledem na to, jak dokonale ovládá dětskou pozornost, dokáže být přístupný všem a stimuluje jejich vnímání. Vzhledem k nulové konkurenci, jelikož posledním dětským titulem bylo ptačí dobrodružství Letíme 2 odpremiérované víc než před měsícem, lze očekávat, že Tlapky vezmou kina útokem. A opět vyplní potřebnou kolonku, která děti na hodinu a půl zabaví. Nekonfliktně, nepodnětně, ale uspokojivě.
60%
Tlapková patrola ve velkofilmu pokračuje v tom, co umí nejlépe. V přímočaré a bezstarostné zábavě, kterou děti dobře znají. Již deset let budovaný fikční svět obohacuje o nové dílčí prvky a stává se superhrdinskou týmovkou. Zůstává bezkonkurenční královnou na trhu dětské zábavy, která je generická a chladně vykalkulovaná jako perfektně běžící stroje, jež psí hrdinové užívají.
Martin Pleštil
Martin Pleštil