Druhá sezóna Emily in Paris opět přináší módní outfity, komplexnější příběh, více snobů a méně humoru

Druhá sezóna Emily in Paris opět přináší módní outfity, komplexnější příběh, více snobů a méně humoru
Emily in Paris (2021) | Netflix
Tvůrce oblíbených seriálů Beverly Hills 902 10, Melrose Place a Sex ve městě, šedesátiletý americký scenárista a režisér Darren Star, nás během vánočních svátků obdaroval druhou sezónou svého seriálu pro Netflix s názvem Emily in Paris. První řada se na streamovací službě objevila minulý rok a rázem se stala jedním z nejpopulárnějších titulů Netflixu. Svou komediální a odlehčenou náladou si v náročném pandemickém období získala srdce mnoha diváků a divaček. Seriál se proslavil i díky svým kostýmům. Hlavní postava Emily je proslulá extravagantními, velice elegantními, vkusnými a barevnými outfity, které inspirovaly spoustu mladých i starších žen. Klíčové sousloví „Emily in Paris outfits“ se tak stalo jednou z nejvyhledávanějších frází na Pinterestu.

Trailer: Emily in Paris

Emily in Paris
První sezóna Emily in Paris vyprávěla příběh mladé americké influencerky Emily (Lily Collins), jež dostala pracovní nabídku v Paříži. Děj se s humornými prvky se tak točil kolem jejího nového života v jednom z největších evropských měst. Tvůrci poukazovali na řadu kulturních rozdílů, v nichž se Emily ztrácela, což ji vystavilo řadě trapných a směšných situací. V řadě diváků a divaček to probudilo i negativní emoce, protože seriál pracoval s přílišnými kulturními stereotypy. To ale tvůrci dle mého názoru v druhé sérii napravili, kulturní rozdíly už byly prakticky nepatrné.

Nejlepší sex života za cenu přátelství

Příběh první sezóny skončil ve chvíli, kdy se Emily vyspala se svým kamarádem Gabrielem (Lucas Bravo), nadějným mladým kuchařem a partnerem její kamarádky Camille (Camille Razat). Druhá série začíná přesně v tomto bodě. Emily si sice uvědomuje přešlap, jehož se dopustila, zároveň ale nemá páru, co bude dělat. Sex s Gabrielem považuje za ten nejlepší, co kdy měla, a přiznává si, že k němu začala chovat opravdu silné city. Zároveň se ale odmítá s Gabrielem nadále stýkat kvůli jejímu přátelství s Camille.
ve-druhe-sezone-emily-in-paris-se-tvurci-boji-vystupuje-zde-jeste-vice-snobu-a-hlavni-postave-ostatni-neustale-podkopavaji-nohy-6
Emily in Paris (2021) | Netflix
Emily dělá všechno pro to, aby se Camille o jejím úletu nedozvěděla, a dává před ní najevo, že jí to s Gabrielem přeje. Tuto lež se pak snaží prosadit i u jejich společné kamarádky Mindy (Ashley Park). Ve skutečnosti se ale do Gabriela bezhlavě zamilovala stejně jako on do ní, a tak se není čemu divit, že tento románek dlouho v tajnosti neudrží. Emily se dostala do spousty nekomfortních situací, kdy všichni kolem tuší pravdu, jen Camille zůstává zcela v klidu. Očividně to znamená, že věří svému příteli a kamarádce natolik, že je slepá vůči veškerým náznakům z jejich strany i ze strany okolí. O to horší to ale má na jejich přátelství dopad, když vyjde najevo krutá pravda.

Pokračování postrádá humor, ale příběh je komplexnější

Na druhé sezóně se mi líbilo primárně to, že oproti první více rozvíjela dějové linky dalších postav. To z celého díla udělalo mnohem komplexnější příběh, v němž máte možnost sympatizovat s více charaktery. Odkrýváte jejich osobní i pracovní život a vztah k Emily. Na druhou stranu se ze seriálu zcela vytratil humor. Mohla bych spočítat na prstech jedné ruky, kolikrát jsem se při sledování pousmála. Což je na komediální seriál o deseti epizodách po zhruba 30 minutách poměrně málo.
ve-druhe-sezone-emily-in-paris-se-tvurci-boji-vystupuje-zde-jeste-vice-snobu-a-hlavni-postave-ostatni-neustale-podkopavaji-nohy-1
Emily in Paris (2021) | Netflix
Druhá série Emily in Paris je mnohem vážnější a celkově komplikovanější než ta první. Emily už se s Paříží o něco víc sžila, zato zjišťuje, že se poměrně ztrácí v komunikaci se svým okolím. Je ještě o něco sebevědomější a možná otravnější, tentokrát mi ale přišlo, že jí to lidé v jejím okolí už tolik nežerou. Naopak jí hází klacky pod nohy, například když v její přítomnosti hovoří svým rodným jazykem, o němž vědí, že se v něm Emily ztrácí. Snaží se sice pečlivě vzdělávat, ale ani zdaleka do toho nedává vše. V jazykové škole propadá z ročníku do ročníku a její kolegové si toho začínají všímat.
Hlavní a vedlejší postavy nyní odkrývají své kladné i záporné stránky a také své touhy. Moc se mi líbila dějová linie Sylvie (Philippine Leroy-Beaulieu), vedoucí pobočky marketingové společnosti Savior. Tato dáma ve středních letech oplývá ambicemi, pilně pracuje a své kariéře zasvětila život. Přesto se ale nebojí odvázat a najde si mladého milence. Následně řeší vnitřní rozkol, kdy ji všichni utvrzují v tom, že dělá chybu. Mezi Sylvií a jejím partnerem totiž stojí jedna velká překážka, věk. To ve společnosti zapříčiňuje spoustu trapných momentů, v nichž je například považována za jeho matku. Sylvie jejich vztahu sama nejprve nevěří, čím víc se ale zamilovává, tím víc přemýšlí nad tím, zda dělá dobře.

Báli se tvůrci propagovat drag show?

Naopak aspekt LGBTQ+ je v seriálu přítomný od začátku. Je zde spousta postav, které se do této komunity řadí, mezi nejvýraznější patří Julian (Samuel Arnold), Emilyn kolega a kamarád. Dále se zde ocitnete například v barech, kde se organizují drag show. To je forma zábavy, kterou organizují drag umělci. Smutné pro mě ale bylo, že se za celou dobu na scéně neobjevil žádný takový umělec. Jedinou drag umělkyní byla Mindy, která vystoupila jako zpěvačka a tanečnice, aby si vydělala na nájem. Na sobě měla krásný outfit, který přesně vystihoval podstatu drag show, její kostým vypadal zčásti jako pánský oblek a zčásti jako sexy kostým kabaretní tanečnice. O to více jsem se ale nad scénou pozastavila.
ve-druhe-sezone-emily-in-paris-se-tvurci-boji-vystupuje-zde-jeste-vice-snobu-a-hlavni-postave-ostatni-neustale-podkopavaji-nohy-7
Emily in Paris (2021) | Netflix
Seriálu by rozhodně prospělo, kdybychom se alespoň v pozadí stali svědky vícera představení. Queer komunita je v dnešní době poměrně výrazným a diskutovaným tématem. To sama o sobě dokazuje právě existence drag shows, v němž se zcela mažou jakékoliv genderové rozdíly. Umělci na sebe často berou všelijaké podoby, které hraničí až se žánrem science fiction. Můžou být personifikovaným robotem či květinou, andělem nebo jen čistou abstrakcí. Mezi nejvýraznější umělce patří například americká drag queen, zpěvák a tanečník RuPaul či Trixie Mattel. Fakt ten, že se zde toto téma sice stále omílalo dokola, ale ve výsledku tvůrci divákům ani trochu nepřiblížili pravou podstatu takového vystoupení, ve mně probudilo pocit neupřímnosti a falešnosti. Jako kdyby něco propagovali, ale zároveň se tomuto tématu vyhýbali.
ve-druhe-sezone-emily-in-paris-se-tvurci-boji-vystupuje-zde-jeste-vice-snobu-a-hlavni-postave-ostatni-neustale-podkopavaji-nohy-3
Emily in Paris (2021) | Netflix

V seriálu opět nechyběly módní výstřelky

Co se týče módy, ani v této sérii Emily nezůstala ve stínu. Uvidíte zde řadu pestrých outfitů, nad nimiž se jistě pozastavíte a budete přemýšlet, zda jsou vůbec ještě vkusné, nebo hraničí s kýčem. V pozadí ale nezůstávají ani další postavy. V seriálu Emily in Paris je každá scéna módní přehlídkou. Nicméně je to bohužel jedna z mála věcí, které stojí za opravdovou chválu a pozornost. Tvůrci nějak zapomněli na budování napětí, všechno dění víceméně prohlédnete a nic vás zase tolik nepřekvapí.
Na druhou stranu je ovšem docela zajímavé pozorovat veškeré dění v módním světě, které se kromě módních výstřelků může pyšnit také vyhrocenými a možná až směšnými vztahy. Zdroje hádek slavných osobností se v tomto snímku zakládají na duševní nevyzrálosti, dětinskosti a egocentrismu. Věci, které by každý normální člověk v klidu vyřešil, se tady stávají nepřekonatelnými překážkami, jež se dokážou vyhrotit až do dlouholetých problémů. Stejně tak si užijete podívanou na ty nejdražší pařížské podniky, skvěle vypadající jídla a například i zážitkové jachty.
ve-druhe-sezone-emily-in-paris-se-tvurci-boji-vystupuje-zde-jeste-vice-snobu-a-hlavni-postave-ostatni-neustale-podkopavaji-nohy-9
Emily in Paris (2021) | Netflix

Dočkáme se třetí řady?

Druhá sezóna Emily in Paris končí stejně otevřeně jako ta první. Pokud bude tudíž seriál úspěšným a sledovaným, mohli bychom se dočkat i další řady. Celkově bych Emily hodnotila lehce nadprůměrně. Díky hereckému obsazení, perfektním kulisám a pařížskému prostředí, v němž se děj (vyjma jedné odbočky do Saint Tropez) odehrává, působí až luxusně. Možná to díky všemu tomu pozlátku a uměleckým extravagantním tématům působilo až trochu snobsky. Řekla bych ale, že to k náladě seriálu patří. Bohužel mu ale nejvíce škodí příběh, který není ničím zajímavý.
Hodnocení: 60 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.