Recenze #2: Mission: Impossible - Fallout - téměř dokonalá akční jízda

Recenze #2: Mission: Impossible - Fallout - téměř dokonalá akční jízda
Mission: Impossible - Fallout | Paramount Network
Mission: Impossible - Fallout
Mission: Impossible - Fallout
Nejnovější pokračování série Mission: Impossible je něco hodně podobného jako předcházející Národ grázlů. Především se tyto filmy navzájem podobají překombinovaným scénářem, ve kterém je tolik zvratů a překvapivých odhalení, že vám okolo poloviny filmu začne být úplně jedno, kdo na koho vlastně co šije, protože máte jistotu, že se to před koncem filmu ještě několikrát zvrátí a že to smysl dávat nezačne.
Celá zápletka je především chatrná kostra, sloužící k tomu, aby na ni byly zavěšeny akční scény, které jsou v případě tohoto filmu skutečně mega. Ať už šlo o drsné boxování na pánských záchodcích, honičku v Paříži nebo souboj dvou helikoptér, nejednou jsem si řekl "Jo, tak tohle nejen hrozně drahé, ale i velice dobře natočené!" Z čistě řemeslného hlediska jsou akční scény ještě o něco lepší než v předchozím filmu (stejného režiséra).

Trailer:

Největší chybu udělali tvůrci v tom, že film má dvě a půl hodiny a mezi akčními scénami jsou desítky minut, ve kterých si lidé rozrušenými hlasy vysvětlují, co kdo na koho plánuje, a co budou za to na koho plánovat oni. Případně proč přesně má kdo trauma kvůli tomu, že se znovu setkává s někým, s kým si něco udělal před mnoha lety. Je to opravdu úplně jedno a jen to zdržuje před další akcí. Každou chvíli si někdo sundá gumovou masku z hlavy a ukáže se, že všechno je úplně jinak.
a4102979
Mission: Impossible - Fallout | CinemArt
Akce jsou samozřejmě také úplně absurdní a vymyšlené vždycky tak, aby bylo co nejsložitější je provést (Benji může "náhodou" hackovat vždycky jenom tolik, aby se úkol nestal příliš jednoduchým). Ke konci už mi to přišlo skoro jako parodie, když zbylí členové týmu museli zneškodnit dvě bomby, které byly na dálku bezdrátově spojeny, takže bylo možné zneškodnit je pouze speciálním ovladačem a pouze obě ve stejnou sekundu, přičemž jedna z nich byla někde v Kandaháru a druhá na Měsíci. Na Měsíci na dně moře. Uvnitř žraloka. Žraloka s laserovýma očima...
(Poslední věta není úplně pravdivá, ale bylo to něco v tom smyslu.)
Všechny postavy jsou adekvátní "základní filmové typy" bez jakékoliv hloubky (sexy žena s neznámou motivací, padouch z hrdinovy minulosti, šéfka agentury, která to v podstatě myslí dobře, ale mýlí se...). Nejzajímavější (nebo spíš "nejzábavnější") z nových postav je Henry Cavill s bohatýrským knírem jako mlátička z CIA.
Kdyby se z filmu vyházelo 30-40 minut dialogů, byla by to asi naprosto dokonalá akční podívaná bez špetky smyslu. Takhle je to trochu moc dlouhá skoro dokonalá akční podívaná bez špetky smyslu...
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Poněkud divná prosba: Pokud na film půjdete, dávejte prosím pozor při dramatických televizních zprávách CNN v úvodní části filmu. Říká reportér v českých titulcích "Loď USS Ronald Reagan" nebo jen "Loď Ronald Reagan"? Potřebuju si něco ujasnit ohledně titulkovacího procesu.