Chystá se Futurologický kongres, novinka od autora ceněného Valčíku s Bašírem

Chystá se Futurologický kongres, novinka od autora ceněného Valčíku s Bašírem
Hrané pasáže (Robin Wright, Harvey Keitel, Paul Giamatti a další) režisér doplnil 55 minutami vizuálně velmi bohaté animace, která se vyráběla v 8 různých zemích celkem dva a půl roku. „Jedině fascinující kombinace animace – s její úžasnou svobodou, kterou propůjčuje filmové řeči – a kvazi dokumentárních hraných sekvencí dokáže ilustrovat přechody lidské mysli mezi účinkem psychochemických látek a zrádnou realitou,“ vysvětluje režisér Folman.
Futurologický kongres
Témata Lemovy předlohy - vizi celosvětové chemické diktatury, závislost na průmyslově vyráběných iluzích, posedlost kultem mládí – doplňuje Folman o meditaci nad budoucností filmového průmyslu v digitálním věku. Futurologický kongres je především futuristickou fantazií, zároveň je však voláním o pomoc a silným nostalgickým nářkem po klasickém filmu, jak jej známe a milujeme odpradávna.“
Futurologický kongres
Futurologický kongres
Film měl premiéru na letošním festivalu v Cannes a byl uveden také v Karlových Varech. Do distribuce vstupuje 8. srpna. Do titulní role obsadil Ari Folman Robin Wright, která hraje sebe samu – herečku, která dosáhla vrcholu kariéry ani ne ve třiceti letech v multioscarovém Forrestu Gumpovi (1994). Od té doby jí ubývá rolí. Ve Futurologickém kongresu Robin Wright přijme údajně poslední velkou nabídku, aby byla naskenována i se všemi svými psychickými i fyzickými vlastnostmi, a podepíše smlouvu o prodeji své identity studiu.

Trailer k filmu Futurologický kongres:

Děj filmu se posouvá o dvacet let v čase do animovaného světa, kde Robin prožívá svá soužení z toho, že prodala svou image. „V tomto světě každý může být, kým chce, a tak není nouze o bizarní postavy a situace: Ježíše a Yoko Ono, skákající rajče s obličejem Adolfa Hitlera či Michaela Jacksona servírujícího hostům restaurace humra. Dostane se i na animovaného Toma Cruise, který zde dokonce má podle některých názorů jednu ze svých nejlepších rolí. Vizuálně velmi naléhavá animace připomíná halucinogenní trip a má jistě svůj podíl na tom, že, soudě podle festivalových ohlasů, film na diváky působí hlubokým, až fyzickým dojmem,“ uvádí Jan Noháč z distribuční společnosti Aerofilms.
Futurologický kongres
Ve Futurologickém kongresu si zahrál i Harvey Keitel.
Stanisław Lem (filmovým fanouškům známý například jako autor předlohy kultovního filmu Solaris, 2002) ve Futurologickém kongresu předestřel vizi světa, v němž producenti léků ovládají škálu našich emocí, od lásky a tužeb až po žárlivost a strach ze smrti. Podle Folmana se tato předpověď po takřka půlstoletí ukazuje jako překvapivě přesná.
„Do psychochemického víru,
Futurologický kongres
prorokovaného Lemem, vnáší filmová adaptace jeho románu současné filmové technologie 3D a motion capture, jež představují hrozbu pro budoucnost kinematografie, na které jsme vyrůstali. V “post-avatarské” éře musí každý filmař zvažovat, zda může herce z masa a kostí, kteří od dětství podněcují naši představivost, nahradit počítačově generovanými trojrozměrnými obrazy.“