Futurologický kongres

61%
Futurologický kongres
Plakát traileru
Herečka Robin Wright hraje sebe samu: filmovou hvězdu za zenitem, které s přibývajícími vráskami ubývá rolí. Na stole leží možná poslední velká nabídka. Filmové studio chce naskenovat její tělo, pohyby i emoce, a koupit si tak virtuální herečku, která už nezestárne ani o den. Strach z konce kariéry, příslib věčného mládí ve světě filmu a štědrá finanční kompenzace nakonec Robin přimějí souhlasit. Po dvaceti letech se vydává jednat o prodloužení smlouvy na futurologický kongres. Ocitá se ve světě zcela transformovaném a fantazijním, v animované zóně, kde každý může být, kým chce. Vizuálně omračující zpracování povídky kultovního autora sci-fi Stanisława Lema (Solaris) je osobitou reflexí společnosti, která vzývá kult mládí a opájí se průmyslově vyráběnými iluzemi. Režisér Ari Folman (Valčík s Bašírem) originálním způsobem kombinuje herecké výkony (Harvey Keitel, Paul Giamatti) s animovanými pasážemi, přičemž zápletku ponechává otevřenou různým interpretacím. Navrch přidává divákům bonus: množství na první pohled skrytých detailů a hříček, které vyniknou až při opakovaném zhlédnutí filmu. (oficiální text distributora)



Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
Nápad kombinace hraného a animovaného filmu je nesporně zajímavý, ale podle mě nedotažený do konce. Kdybych ho viděla desetkrát, nic mi to nedá! Bohužel! Při koukání na tento film mě zas napadlo to socialistické heslo "Umění pro umění". Ne, každý film sice nemusí mít nutně výchovné poslání, ovšem mám pocit, že někteří tvůrci mají nějaké své představy, které realizují, ale jiný divák neví, o jaké představy přesně šlo, a nemůže tomu potom pochopitelně porozumět. První část, kdy se herečka nechá naskenovat, aby sehnala peníze na léčbu svého sluch i zrak ztrácejícího syna, ještě smysl má. Další část, animovaná, kdy se Robin dostává do světa halucinací, už smysl postrádá. Samotný závěr vyzní zcela naprázdno.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Krásně natočený , vrstevnatý film. Zajímavý a dotažený nápad.Těší obzvláště , že zpracovává námět Stanislava Lema a opět s výborným výsledkem.
Milena107
729 bodů
9
Volná adaptace na povídku Stanislawa Lema, která byla zfilmována známým režisérem Ari Folmanem. Vynikající výkony zejména hlavní a ústřední hrdinky Robin Wright, která hraje sama sebe jako bývalou krásnou a úspěšnou filmovou hvězdu, která je již za vrcholem kariéry a dále výkon herce Harvey Keitela stojí za povšimnutí.

Dodatečné informace

Původní název:
The Congress (více)
  • Lucembursko Futurologický kongres
  • Lucembursko The Congress
Premiéra v ČR:
8. 8. 2013
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Lucembursko, Izrael, Německo, Francie, Polsko, Belgie
Tržby:
0,46 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění