Alex Proyas nás vezme na výlet po Nilu a seznámí nás s Egyptskými bohy

Alex Proyas nás vezme na výlet po Nilu a seznámí nás s Egyptskými bohy
Lovci hlav | Aerofilms
Novým projektem Alexe Proyase (Já, robot, Vrána) je výpravná fantasy z dob starého Egypta s názvem Gods of Egypt. Autory originálního scénáře jsou Burk Sharpless a Matt Sazama, kteří stvořili příběh v němž propojí svět Bohů s lidským světem v magickém dobrodružství. Navíc se filmařům podařilo sehnat i jednoho z ústřední trojice hrdinů. Boha Hóra ztvární dánský herec Nikolaj Coster - Waldau, známý hlavně díky roli v seriálu Hra o trůny.
Nikolaj Coster-Waldau
Lovci hlav | Aerofilms
A o co že vlastně půjde? Bůh Hór - bůh nebes, slunce a světla, božský vládce Egypta, se spojí s bohyní lásky Hathórou a lidským zlodějem, aby společně pomstili smrt Hórova otce Osirise (někdy označován jako Usir - byl bohem plodnosti a úrody). Snad jen doplním, že oním vrahem byl podle mytologie Osirisův bratr Sutech, se kterým po otcově vraždě bojovat Hór o egyptský trůn. V dané bitvě prý přišel hór o jedno oko, jež se symbolem ochrany celého Egypta. Horovo oko je dodnes označováno za nejdůležitější symbol moci. Po bitvě se svým strýce se stal Hór prvním faraónem starověkého Egypta a všichni další faraóni byli považováni za jeho převtělení.
alex-proyas-nas-vezme-na-vylet-po-nilu-a-seznami-nas-s-egyptskymi-bohy
Projekt Gods of Egypt vzniká pod záštitou studia Summit Entertainment a já jsem velmi zvědavá na to, jak se filmaři s tématikou egyptských božstev poperou, už jenom proto, že narozdíl od těch antických se liší v podstatném detailu - mají většinou zvířecí podobu. Sám Hór je zobrazován jako muž se sokolí hlavou případně jako sokol sám... Hathóra zase jako kráva a Sutech jako muž s hlavou psa hyenovitého... Nu nechme se překvapit.