Furiosa má velkolepou akční scénu, které se natáčela téměř 80 dní. Překoná Šíleného Maxe?

Furiosa má velkolepou akční scénu, které se natáčela téměř 80 dní. Překoná Šíleného Maxe?
Furiosa | Warner Bros.
Prakticky v každé diskuzi o Furiose si můžete přečíst, že snímek vypadá z trailerů nechutně digitálně, že George Miller musel pravděpodobně zavrhnout svou dosavadní mantru předvést maximum zobrazeného prakticky a fyzicky. Je to ostatně on, kdo dvěma díly Happy Feet posunul možnosti CGI animace, zjevně tedy nemá k jedničkám a nulám z principu odpor.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
AI
75%
Při bližším pohledu na dosavadní materiál nám ale dojde, že to tak takřka určitě není. Nemáme před sebou digitální auta ani panáčky, prakticky veškerá akce je opět fyzická. Dojem většího zásahu pramení výlučně z důslednější barevné postprodukce, která volí ještě o kus větší expresivitu a excentričnost než minule.
V jistém ohledu jde o rozporuplnou volbu. Když si filmaři dělají práci s fyzickým natáčením, většinou by dávalo smysl chtít, aby publikum tuto kvalitu jednoznačně rozpoznalo a docenilo. Proč se s tím vším namáhat, když lidé tu kvalitu ani neidentifikují? Jenže australský režisér je právě tím, od koho čekat, že se takovému uvažování vzepře. Možná znáte tu anekdotu, kde se ptali architekta gotické katedrály, proč má střecha tak bohatou ornamentaci, když ji z ulice nikdo nevidí. Přece aby si ji mohli užít při práci!
George Miller nepoužívá fyzické triky proto, aby posloužily marketingu, ale protože opravdu věří jejich hodnotě. A proto ani nemá problém je následně přemalovat, když věří, že to zvýší zážitek. Je škoda, že komerční kultura vůči takovému uvažování nebývá otevřená.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Jak moc to Miller s fyzickou akcí myslí vážně, vysvětluje i hollywoodský insider World of Reel, který informuje o tom, že Furiosa obsahuje mimo jiné jednu z nejopulentnějších akčních scén na kolech všech dob. Natáčela se 78 dní v kuse, účastnilo se jí 200 kaskadérů a ze stopáže by si měla utrhnout 15 minut. Během produkce se této scéně přezdívalo Stairway to Nowhere, tedy „Schodiště nikam".
Furiosa: Sága Šíleného Maxe jde do českých kin 23. května a jistě to nebude mít snadné z mnoha ohledů. Jak si Anya Taylor-Joy poradí s rolí tak skvěle ztvárněnou Charlize Theron? Jak zvládne Miller vyprávět bez svého dosavadního protagonisty s tvářemi nejprve Mela Gibsona a pak Toma Hardyho? Přijmeme Chrise Hemswortha jako kohokoliv jiného než Thora? Na výsledek si musíme počkat, je ale nefér film dopředu odepisovat na základě ukázek, jejichž stylizace potřebuje mít čas a prostor si nás získat.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle Kinoboxu.
Zdroj: World of Reel